Η ανάπτυξη ενός εμφυτεύσιμου νευρικού interface, ικανού να παρέχει άνευ προηγουμένου σήμα/ επικοινωνία και bandwidth μεταφοράς δεδομένων μεταξύ του εγκεφάλου και του ψηφιακού κόσμου είναι ο στόχος προγράμματος της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το interface που βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος- που αναπόφευκτα παραπέμπει σε ιστορίες cyberpunk/ επιστημονικής φαντασίας με cyborgs, από τα βιβλία του Ουΐλιαμ Γκίμπσον μέχρι τον «Παγκόσμιο Στρατιώτη»- θα λειτουργεί ως μεταφραστής, από την ηλεκτροχημική «γλώσσα» των νευρώνων, στα 0 και 1 της πληροφορικής.

Ο στόχος είναι αυτή η σύνδεση να επιτευχθεί μέσω μίας βιοσυμβατής συσκευής ενός κυβικού εκατοστού.

Το όνομα του προγράμματος είναι NESD (Neural Engineering System Design) και φιλοδοξείται να φέρει επανάσταση στην νευροτεχνολογία, αλλά και να βάλει τα θεμέλια για νέες θεραπείες.

Οι πιθανές εφαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συσκευές που «διορθώνουν» προβλήματα στην όραση ή την ακοή, μεταδίδοντας στον εγκέφαλο πληροφορίες σε ανάλυση και ποιότητα πολύ ανώτερη αυτής που είναι δυνατή με τις παρούσες τεχνολογίας.

Τα παρόντα νευρικά interfaces που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση αναγκαστικά συμπιέζουν έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών μέσα από μόλις 100 κανάλια, με το κάθε κανάλι να διαχειρίζεται σήματα από δεκάδες χιλιάδες νευρώνες.

Το αποτέλεσμα είναι «θορυβώδες» και ανακριβές. Εν αντιθέσει, το πρόγραμμα NESD έχει στόχο την ανάπτυξη συστημάτων που θα μπορούν να επικοινωνούν καθαρά και μεμονωμένα με καθέναν από τα εκατομμύρια νευρώνες σε κάθε περιοχή του εγκεφάλου.

Για τους σκοπούς του προγράμματος, η DARPA διοργανώνει συνάντηση (Proposers Day) στις 2-3 Φεβρουαρίου στο Άρλινγκτον.

http://www.naftemporiki.gr/story/1056976/pros-tin-kateuthunsi-ton-stratioton-cyborg-kineitai-i-darpa

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top