AYΞHΣE TO «HΛEKTPONIKO EΓKΛHMA»!

Eυχή η κατάρα το «πλαστικό χρήμα» για την οικονομία και την κοινωνία; Tην απάντηση θα δώσουν τεκμηριωμένα οι ιστορικοί του (όχι πολύ μακρινού, κατά τα φαινόμενα) μέλλοντος, όταν θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία στα χέρια τους. Oι απόψεις, προς το παρόν, διχάζονται επάνω σε αυτό το ζήτημα! Γιατί, αφενός ο «Big Brother» της εφορίας θα μπορέσει να καταπολεμήσει την μάστιγα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, όπου αυτή υφίσταται, επιστρατεύοντας τους ελέγχους των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παράλληλα θα μειωθεί η εγκληματικότητα, στην φυσική της μορφή (κλοπές, ληστείες κ.α.) απουσία χρήματος.

Aφετέρου, η «σκυτάλη» δίνεται στους χάκερς και το λεγόμενο «ηλεκτρονικό έγκλημα», που επίσης δύσκολα «αναχαιτίζεται».


Ήδη, υπάρχουν δεδομένα από κάποιες χώρες, όπου τα μετρητά σχεδόν καταργούνται, όπως στην Σουηδία και το αποτέλεσμα της πλήρους επέκτασης της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» πράγματι διχάζει. Xώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όχι της ευρωζώνης, μαθαίνει πλέον να ζει και να συναλλάσσεται χωρίς μετρητά, ακόμα και αν πρόκειται για μικροποσά μερικών κερμάτων που δίνονται σε μουσεία για την είσοδο ενός επισκέπτη ή σε εκκλησίες, όπως και στη Δανία και ταυτόχρονα πολλές μεγάλες τράπεζες (π.χ. τα περισσότερα υποκαταστήματα των SEB, Swedbank, Nordea Bank) δέχονται μόνο ψηφιακές πληρωμές και απαγορεύουν στους πελάτες τους καταθέσεις χρημάτων σε χαρτονομίσματα!

«Tα μετρητά πεθαίνουν», λένε οι πολλοί Σουηδοί, μα δεν συμφωνούν όλοι με το συμπέρασμα. Oργανώσεις καταναλωτών αντιδρούν σφόδρα και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να πληγεί η ιδιωτικότητα και να αυξηθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα το «ηλεκτρονικό έγκλημα».

Mόνο το 2014, το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέγραψε 140.000 κρούσματα «ηλεκτρονικής απάτης», σε ποσοστό διπλάσιο έναντι της προηγούμενης 10ετίας με τον πρώην πρόεδρο της INTERPOL, Bjorn Eriksson να επισημαίνει «πολλαπλούς κινδύνους για χώρα, η οποία αποφασίζει να ζήσει δίχως μετρητά»!




Μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Τον δρόμο ανοίγει η Σουηδία. Ευχή ή κατάρα;
 

Οι πιστοί στη Σουηδία που θέλουν να πάνε στην εκκλησία θα πρέπει να ανάψουν το κεράκι τους αλλά αντί για κέρματα θα πρέπει να προβούν σε ηλεκτρονική συναλλαγή (σχόλιο ID-ont: βλ φωτογραφία αριστερά -από τους NYT- του μηχανήματος “Kollektomat,” που χρησιμοποιείται σε εκκλησία στη Στοκχόλμη για δωρεές με Κάρτα. Μόνο το 15% των δωρεών πλέον γίνονται με μετρητά σε αυτή την εκκλησία) Προθήκες περιοδικών για αστέγους αντί για κερματοδέκτη έχουν σύστημα αναγνώρισης πιστωτικής κάρτας, ακόμη το μουσείο του συγκροτήματος Abba, παρά το γεγονός ότι το μουσικό group έγραψε το κομμάτι «Money, Money, Money» θεωρεί τα μετρητά ξεπερασμένα και δεν τα δέχεται. Είσοδος μόνο με πιστωτική κάρτα.

Η Σουηδία οδεύει με ταχυτάτους ρυθμούς στην απεξάρτηση από τα μετρητά και σχεδόν παντού στη χώρα καθιερώνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να γίνονται μέσω εφαρμογών ή πλαστικού χρήματος.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες εφαρμογές που καθιστούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές εύκολες, ο πελάτης δεν χρεώνεται και ήδη οι περισσότερες τράπεζες δεν δέχονται μετρητά.

Ωστόσο δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. Οργανώσεις καταναλωτών, όπως σημειώνουν οι New York Times, εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς όπως λένε τίθεται ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ υπογραμμίζουν πως υπάρχει μεγάλη απειλή οι πολίτες να πέσουν θύματα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας τον περασμένο χρόνο καταγράφτηκαν 140.000 περισσότερες περιπτώσεις ηλεκτρονικής απάτης συγκριτικά με μια δεκαετία πριν.

Επίσης άλλοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο περιθωριοποιούνται οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι μετανάστες. Επίσης λένε ότι οι νέοι άνθρωποι με το σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν αντιλαμβάνονται την αξία του χρήματος και πληρώνοντας τα πάντα μέσω εφαρμογών ή παίρνοντας δάνειο μέσω του κινητού τους τηλεφώνουν κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούν υπερχρεωμένοι.

«Μπορεί να είναι της μόδας αλλά υπάρχουν ένα σωρό κίνδυνοι όταν η κοινωνία αποκόπτεται από τα μετρητά» λέει ο Bjorn Eriksson πρώην επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας και της Interpol (σχόλιο ID-ont: βλ. φωτογραφία του Bjorn Eriksson -από τους ΝΥΤ- αριστερά).

Όμως ένας από τους υπέρμαχους μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά αρνείται αυτό τον φόβο. Ο κ. Ulvaeus, που επικαλούνται οι NY Times, λέει πως δεν έχει καθόλου μετρητά επάνω του και θυμάται όταν ληστές εισέβαλαν στο διαμέρισμα του γιου του πριν από δύο χρόνια.

«Οι ληστές πλέον δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα κλοπιμαία τους» σημειώνει ο ίδιος.

Αυτή τη στιγμή στη Σουηδία τα μετρητά αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% της οικονομίας στη χώρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 7,7% και στην ΕΕ στο 10%. Το 2015 στη Σουηδία μόνο το ένα πέμπτο των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά σύμφωνα με τα στοιχεία του Euromonitor International όταν στον υπόλοιπο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 75%.

Όμως ακόμη και η χρήση πιστωτικών καρτών φθίνει στη Σουηδία καθώς όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους εφαρμογές.

Τα περισσότερα από τα μισά υποκαταστήματα των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, όπως οι SEB, Swedbank, Nordea Bank και άλλες, όχι μόνο δεν έχουν καθόλου μετρητά αλλά δεν δέχονται και καταθέσεις σε μετρητά. Όπως υποστηρίζουν με αυτό τον τρόπο αποκλείεται και ο κίνδυνος ληστειών.

Πέρυσι, τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών διατηρούσαν 3,6 δισ. κορώνες όταν το 2010 είχαν 8,7 δισ. κορώνες. Ενώ ξηλώνονται κάθε ημέρα εκατοντάδες ΑΤΜ από όλη τη χώρα ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Association of Swedish Private Security Companies, μια οργάνωση που λειτουργεί ως λόμπι για εταιρείες που προσφέρουν ασφάλεια για την μεταφορά μετρητών κατηγορεί τις τράπεζες και εταιρείες στον χώρο των πιστωτικών καρτών ότι αυτές ενορχηστρώνουν την «επίθεση» κατά των μετρητών γιατί έτσι κάποιοι δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό εισόδημα.

«Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφασίσουν μόνοι του» δηλώνει ο επικεφαλής του λόμπι ο κ. Eriksson.

Ωστόσο, σημειώνουν οι NY Times, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές η σουηδική κυβέρνηση έχει ωφεληθεί αφού η συλλογή φόρων έχει γίνει πιο αποτελεσματική δεδομένου ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αφήνουν ίχνη. Στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου η χρήση μετρητών γίνεται κατά κόρον η φοροδιαφυγή παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα, σχολιάζουν ο ΝΥ Τimes.

Εν τω μεταξύ ο Leif Trogen στέλεχος της Ένωσης Τραπεζών της Σουηδίας παραδέχεται ότι οι τράπεζες κερδίζουν ένα αξιοσέβαστο εισόδημα από την «επανάσταση» κατά των μετρητών. ΄Όμως, όπως λέει, επειδή είναι κοστοβόρο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις συνδιαλλαγές τους με μετρητά ο περιορισμός τους βγάζει νόημα.
 
Η γενιά μας σίγουρα μπορεί να ζήσει χωρίς μετρητά, λέει ένα 23χρονος φοιτητής του πανεπιστημίου Gothenbur όπου σχεδόν όλοι οι συνομήλικοί του χρησιμοποιούν εφαρμογές και κάρτες για τις συναλλαγές τους. Όμως παραδέχεται πως δεν σκέφτεται πριν ξοδέψει με αποτέλεσμα να του φεύγουν περισσότερα χρήματα.

«Εάν είχα επάνω μου ένα χαρτονόμισμα των 500 θα το σκεφτόμουν δύο φορές πως θα το αξιοποιήσω και που θα το ξοδέψω» λέει.

Την ίδια ώρα η εκκλησία Filadelfia στη Στοκχόλμη ανακοίνωνε σε μια γιγαντοοθόνη τον τραπεζικό της λογαριασμό και οι πιστοί έβγαλαν τα κινητά τους και άρχισαν να καταθέτουν χρήματα μέσω της εφαρμογής Swish η οποία έχει κάνει πανεύκολη την μεταφορά χρημάτων από τον ένα τραπεζικό λογαριασμό στον άλλο.

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι εδώ, λένε πολλοί, ανοησίες λένε άλλοι και ο δημοσιογράφος των NY Times προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες αλλά καταλήγει με ένα περιστατικό με έναν από τους συνεντευξιαζόμενους, δεν ξέρουμε εάν είναι πραγματικό αλλά δεν έχει σημασία.

«Σταμάτησε να αγοράσει ένα hot-dog, όμως όταν ήρθε η στιγμή να πληρώσει το μηχάνημα που διαβάζει την κάρτα χάλασε. “Λυπάμαι, μόνο μετρητά” του είπε ο πωλητής».





In Sweden, a Cash-Free Future Nears

STOCKHOLM — Parishioners text tithes to their churches. Homeless street vendors carry mobile credit-card readers. Even the Abba Museum, despite being a shrine to the 1970s pop group that wrote “Money, Money, Money,” considers cash so last-century that it does not accept bills and coins.

Few places are tilting toward a cashless future as quickly as Sweden, which has become hooked on the convenience of paying by app and plastic.

This tech-forward country, home to the music streaming service Spotify and the maker of the Candy Crush mobile games, has been lured by the innovations that make digital payments easier. It is also a practical matter, as many of the country’s banks no longer accept or dispense cash.

At the Abba Museum, “we don’t want to be behind the times by taking cash while cash is dying out,” said Bjorn Ulvaeus, a former Abba member who has leveraged the band’s legacy into a sprawling business empire, including the museum.

Not everyone is cheering. Sweden’s embrace of electronic payments has alarmed consumer organizations and critics who warn of a rising threat to privacy and increased vulnerability to sophisticated Internet crimes. Last year, the number of electronic fraud cases surged to 140,000, more than double the amount a decade ago, according to Sweden’s Ministry of Justice.

Older adults and refugees in Sweden who use cash may be marginalized, critics say. And young people who use apps to pay for everything or take out loans via their mobile phones risk falling into debt.

“It might be trendy,” said Bjorn Eriksson, a former director of the Swedish police force and former president of Interpol. “But there are all sorts of risks when a society starts to go cashless.”

But advocates like Mr. Ulvaeus cite personal safety as a reason that countries should go cash-free. He switched to using only card and electronic payments after his son’s Stockholm apartment was burglarized twice several years ago.

“There was such a feeling of insecurity,” said Mr. Ulvaeus, who carries no cash at all. “It made me think: What would happen if this was a cashless society, and the robbers couldn’t sell what they stole?”

Bills and coins now represent just 2 percent of Sweden’s economy, compared with 7.7 percent in the United States and 10 percent in the euro area. This year, only about 20 percent of all consumer payments in Sweden have been made in cash, compared with an average of 75 percent in the rest of the world, according to Euromonitor International.

Cards are still king in Sweden — with nearly 2.4 billion credit and debit transactions in 2013, compared with 213 million 15 years earlier. But even plastic is facing competition, as a rising number of Swedes use apps for everyday commerce.

At more than half of the branches of the country’s biggest banks, including SEB, Swedbank, Nordea Bank and others, no cash is kept on hand, nor are cash deposits accepted. They say they are saving a significant amount on security by removing the incentive for bank robberies.

Last year, Swedish bank vaults held around 3.6 billion kronor in notes and coins, down from 8.7 billion in 2010, according to the Bank for International Settlements. Cash machines, which are controlled by a Swedish bank consortium, are being dismantled by the hundreds, especially in rural areas.

Mr. Eriksson, who now heads the Association of Swedish Private Security Companies, a lobbying group for firms providing security for cash transfers, accuses banks and credit card companies of trying to “price cash out of the market” to make way for cards and electronic payments, which generate fee income.

“I don’t think that’s something they should decide on their own,” he said. “Should they really be able to use their market force to turn Sweden into a cashless society?”

The government has not sought to stem the cashless tide. If anything, it has benefited from more efficient tax collection, because electronic transactions leave a trail; in countries like Greece and Italy, where cash is still heavily used, tax evasion remains a big problem.

Leif Trogen, an official at the Swedish Bankers’ Association, acknowledged that banks were earning substantial fee income from the cashless revolution. But because it costs money for banks and businesses to conduct commerce in cash, reducing its use makes financial sense, Mr. Trogen said.

Cash is certainly not dead. The Swedish central bank, the Riksbank, predicts it will decline fast but still be circulating in 20 years. Recently, the Riksbank issued newly redesigned coins and notes.

But for an increasing number of consumers, cash is no longer a habit.

At the University of Gothenburg, students said they almost exclusively used cards and electronic payments. “No one uses cash,” said Hannah Ek, 23. “I think our generation can live without it.”

The downside, she conceded, was that it was easy to spend without thinking. “I do spend more,” Ms. Ek said. “But if I had a 500 krona bill, I’d think twice about spending it all.” (Five hundred kronor is about $58.)
The shift has rippled through even the most unlikely corners of the Swedish economy.

Stefan Wikberg, 65, was homeless for four years after losing his job as an I.T. technician. He has a place to live now and sells magazines for Situation Stockholm, a charitable organization, and began using a mobile card reader to take payments, after noticing that almost no one carried cash.

“Now people can’t get away,” said Mr. Wikberg, who carries a sign saying he accepts Visa, MasterCard and American Express. “When they say, ‘I don’t have change,’ I tell them they can pay with card or even by SMS,” he said, referring to text messages. His sales have grown by 30 percent since he adopted the card reader two years ago.

At the Filadelfia Stockholm church, so few of the 1,000 parishioners now carry cash that the church had to adapt, said Soren Eskilsson, the executive pastor.

During a recent Sunday service, the church’s bank account number was projected onto a large screen.

Worshipers pulled out cellphones and tithed through an app called Swish, a payment system set up by Sweden’s biggest banks that is fast becoming a rival to cards.

Other congregants lined up at a special “Kollektomat” card machine, where they could transfer funds to various church operations. Last year, out of 20 million kronor in tithes collected, more than 85 percent came in by card or digital payment.

“People give more money to the church now because it’s electronic and easy,” said Mr. Eskilsson, adding that the church saved on security costs by handling less cash.

Despite the convenience, even some who stand to gain from a cashless society see drawbacks.

“Sweden has always been at the forefront of technology, so it’s easy to embrace this,” said Jacob de Geer, a founder of iZettle, which makes a mobile-powered card reader.

“But Big Brother can watch exactly what you’re doing if you purchase things only electronically,” he said.

But for Mr. Ulvaeus, the music magnate, such concerns are overblown.

“Everything speaks in favor of a cashless society,” he said as he strolled past the Abba Museum to retrieve his car. “It’s a utopian thought, but we’re very close to it.”

He paused at a hot-dog stand for a snack. But when he was ready to pay, the card reader was broken.

“Sorry,” the vendor said. “You’ll have to use cash.”

http://www.nytimes.com/2015/12/27/business/international/in-sweden-a-cash-free-future-nears.html?_r=2

σημείωση: Οι επισημάνσεις με έντονο χρώμα στις παραγράφους του 1ου από από τα ανωτέρω 3 δημοσιεύματα, έγιναν από το blog μας.
 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ!!!!!!! ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ-ΦΙΛΟΥΣ-ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ-ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ-ΒΓΑΛΤΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ+ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!! Είναι η Ώρα για Αφύπνιση απο τον Κοινωνικό&Πνευματικό Λήθαργο!!!

http://opaidagogos.blogspot.gr/2016/01/7-1500.html

Δημοσίευση σχολίου

top