Το Δ.Σ. της E EΛΜΕ Αν, Αττικής εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης,  βιντεοεπιτήρησης, κάμερες κλπ στα σχολεία
Η λειτουργία της κάμερας είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  δεν είναι τυχαίο που τονίζει. «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας»

Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βά-ναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.
Είναι σίγουρο ότι η χρήση μέσων παρακολούθησης στα σχολεία δεν επιτρέπεται. Είναι αντιπαιδαγωγικό καιαντιεκπαιδευτικό το να ελέγχεις τη ζωή του σχολείου με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ακόμα και αν δεν καταγράφουν.
Ο νομοθέτης προβλέπει χρήση καμερών σε «ιδιαίτερες περιπτώσεις»  εκτός ωραρίου σχολείου. Μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για εγκατάσταση καμερών στις σχολικές μονάδες . Να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι σχολικός χώρος θεωρείται και ο αύλειος χώρος, που εξαιτίας της έλλειψης ελεύθερων δημόσιων χώρων τα παιδιά χρησιμοποιούν για παιχνίδι, μετά τη λήξη του ωραρίου του σχολείου.Είναι επίσης φανερό πως όσοι θέλουν να προκαλέσουν ζημιές στα σχολεία έχουν και τη γνώση εξουδετέρωσης των καμερών.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τα σχολεία όπου έχουν εγκαταστήσει  συστήματα παρακολούθησης να τα απομακρύνουν άμεσα .Κανένας εκπαιδευτικός, που συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα σε επιτροπές των Δήμων και Σύλλογος Διδασκόντων να μη συναινέσουν  σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, - χωρίς των οποίων τη γραπτή άδεια επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση καμερών - να μη συναινέσουν στην παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των παιδιών τους. Καλούμε τα 15 μελή να πράξουν το ίδιο.
Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, απαιτούμε την πρόσληψη φυλάκων, με βάση και την πρόβλεψη του 1566/85 . Απαιτούμε τα χρήματα που σκοπεύουν να δώσουν για κάμερες, - προς όφελος κάποιων επιχειρηματιών- να πάνε για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων
Απαιτούμε άμεσα από το Υπ. Παιδείας να απαγορεύσει ρητά τη χρήση καμερών στα σχολεία. Να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για την φύλαξη των σχολικών μονάδων ώστε να αποφευχθούν τέτοια μέτρα.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα σχολεία και τις δημοτικές αρχές  για να αντιμετωπιστούν  προβλήματα        
                  Η πρόεδρος                                        Ο γραμματέας
             Άννα  Μπαχτή                                Πάνος Μιχαλόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top