Τη δυσφορία του για τη συζήτηση που εκτυλίσσεται με θέμα την κατάργηση του μετρητού χρήματος εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

«Δυστυχώς έχουμε στα Μέσα Ενημέρωσης μία συζήτηση για την κατάργηση του μετρητού χρήματος και αυτό αποτελεί εντελώς ανοησία», τονίζει.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όμως κατά τα φαινόμενα αυτό δεν θα τυπώνεται πλέον στο μέλλον, ενώ τα παλαιά χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν ως μέσο πληρωμών.

Ο διοικητής της ΑΚΤ παρατηρεί με έμφαση πως το μετρητό χρήμα είναι φυσικά ένα κεντρικό τμήμα των μέσων πληρωμής και πρόκειται επίσης να παραμείνει, ενώ προσθέτει πως ο ίδιος προσωπικά είναι κατά της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, για να μη δοθεί με τον τρόπο αυτό, τροφή στην συζήτηση ως προς τα μετρητά χρήματα.

Ήδη προ διμήνου, ο κ. Νοβότνι ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε τοποθετηθεί κατηγορηματικά εναντίον της θέσπισης ενός ορίου για πληρωμές σε μετρητά κατά τις χρηματικές συναλλαγές, όπως επίσης είχε ταχθεί εναντίον της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

Μπορεί το θέμα να μην εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ωστόσο στο πνεύμα της γενικής οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για τέτοια ανώτερα όρια, είχε αναφέρει, σχολιάζοντας προφανώς τις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για την απαγόρευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, των πληρωμών με μετρητά, για ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Ο Έβαλντ Νοβότνι είχε επίσης διευκρινίσει πως στην Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα επικρατεί ενιαία στάση εναντίον της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ψυχολογικά ένα λάθος μήνυμα και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως το τέλος της διάθεσης μετρητών, ενώ είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως «εμείς, ως νομισματική τράπεζα, δηλώνουμε πως το μετρητό χρήμα είναι κεντρικό και αναπόσπαστο μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top