Ο αριθμός των δορυφόρων που μεταδίδουν τοποθεσίες GPS, σήματα κινητής τηλεφωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους χάκερς. 

Ο αριθμός των δορυφόρων που μεταδίδουν τοποθεσίες GPS, σήματα κινητής τηλεφωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους χάκερς. Ακόμη και με όλες τις προόδους που έχει αναπτύξει η δορυφορική τεχνολογία, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγονται μέσω αυτών είναι εξαιρετικά ευάλωτη.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μία ομάδα κατασκόπων στον κυβερνοχώρο που πιστεύεται ότι λειτουργεί για την Κίνα, κατάφερε να χακάρει εταιρείες που αναπτύσσουν δορυφορικές επικοινωνίες και γεωχωρικές υπηρεσίες. Επίσης στόχευαν σε προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία:

Υπεύθυνη για αυτές τις επιθέσεις είναι μια προηγμένη απειλή που ονομάζεται advanced persistent threat (APT είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ομάδες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο) και το χειρότερο όλων είναι πως δεν εντοπίζεται εύκολα ακόμη και με τα πιο σύγχρονα εργαλεία.

Η εταιρεία ασφαλείας Symantecε ςξήγησε: «Χρησιμοποιώντας τέτοια χαρακτηριστικά και εργαλεία, οι επιτιθέμενοι έχουν την ικανότητα να εισχωρούν στο δίκτυο του θύματος κρύβοντας τη δραστηριότητά τους σε μια θάλασσα νόμιμων διαδικασιών. Δεύτερον, ακόμη και αν εντοπιστεί η παρούσα κακόβουλη δραστηριότητα με αυτά τα εργαλεία, είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ποιος κρύβεται από πίσω».

Οι ερευνητές της Symantec δημοσίευσαν μια έκθεση, πριν από ένα χρόνο, σχετικά με τους επιτιθέμενους που εξηγεί πως η κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται μέσω των δορυφόρων από τους χάκερς είναι μια αυξανόμενη τάση και περιλαμβάνει προηγμένες τακτικές που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ακόμη και από τις ΗΠΑ που θεωρείται η πιο εκσυγχρονισμένη χώρα στον πλανήτη, κινδυνεύοντας άμεσα η εθνική ασφάλεια της. Με τη χρήση αυτών των προσεγγίσεων, οι επιτιθέμενοι δημιουργούν λιγότερα νέα αρχεία στον σκληρό δίσκο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εντοπιστούν από τα παραδοσιακά εργαλεία ασφαλείας. Επίσης ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να μπλοκαριστούν.

Γηρασμένοι και ευάλωτοι δορυφόροι

Οι κίνδυνοι για τους δορυφόρους επιδεινώνονται από την ποσότητα των γηρασμένων δορυφορικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται τόσο για πολιτικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. Μάλιστα, τα παρωχημένα συστήματα γίνονται ακόμη πιο επιθυμητοί στόχοι για τους χάκερς.

Το κυβερνοέγκλημα που σχετίζεται με την πειρατεία των τηλεπικοινωνιών δεν είναι κάποια καινούργια είδηση, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι απλώς μια νέα συστροφή σε ένα παλιό πρόβλημα. Ο Jan Kallberg, πρώην ειδικός βοηθός και συντονιστής του κυβερνοχώρου για την κυβέρνηση Ομπάμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο The Hill ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούσαν αρχικά τον κυβερνοχώρο ως φορέα απειλής όταν οι δορυφόροι αρχικά άρχισαν να διαμένουν στο διάστημα. Πλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτό το αναπτυσσόμενο περιβάλλον που φαντάζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όταν οι χάκερς αποκτήσουν πρόσβαση στους δορυφόρους, οι βλάβες μπορούν να συνεχιστούν επ ‘αόριστον, επειδή συγκεντρώνουν πληροφορίες για τα θύματα, παρακολουθώντας τα δεδομένα που περνούν μέσα από τους δορυφόρους, οπότε με την πάροδο του χρόνου αυτά συσσωρεύονται και γίνονται ένα αποτελεσματικό όπλο στα χέρια των επιτήδειων, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να τα εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν στο μέλλον.

«Εφόσον οι χάκερς συλλέξουν τα δεδομένα των πραγματικών δραστηριοτήτων από τα θύματα … αναπόφευκτα συγκεντρώνονται καίριες πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούν οι στόχοι, και κατά συνέπεια αποκτούν μία πολύ καλή εικόνα για τα τεκταινόμενα των πραγμάτων από τις κυβερνοεγκληματίες», δήλωσε ο Jan Kallberg, ερευνητής στο Ινστιτούτο Cyber ​​Institute του West Point.

Τα ξένα έθνη που είναι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα μπορούσαν κρυφά να γλιστρήσουν στα δορυφορικά συστήματα και να περιμένουν τη κατάλληλη στιγμή για να δράσουν, όπως ένας πόλεμος, και στη συνέχεια να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των συστημάτων. Ο Ντάνιελ επεσήμανε ότι η δυνατότητα πρόκλησης μια διακοπής στους δορυφόρους είναι μια ικανότητα που θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, καθώς θα επέτρεπε στους επιτιθέμενους φορείς να αξιοποιούν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος τους.

Η Ρωσία και άλλα έθνη, όπως η Κίνα, έχουν επιδείξει την προθυμία τους να αναπτύξουν ισχυρή κατασκοπεία στο διαδίκτυο. Και οι δύο έχουν συνδεθεί με πάνω από μία ύποπτες εκστρατείας πειρατείας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η αυξημένη ανησυχία σχετικά με τους δορυφορικούς από τους χάκερς έρχεται λίγους μήνες μετά την άδεια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Space Commision), η οποία χορήγησε στο SpaceX, το διαστημικό πρόγραμμα του Elon Musk, την άδεια να «κατασκευάσει, να αναπτύξει και να λειτουργήσει» ένα δορυφορικό σύστημα που αποτελείται από περίπου 4.400 δορυφόρους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top