Μετά την κλοπή προσωπικών στοιχείων, οι χάκερ απέκτησαν  ένα νέο ενδιαφέρον: Nα κλέβουν βενζίνη.

Έχοντας αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και να παρακάμπτουν την ασφάλεια των μεγάλων εταιρειών, οι χάκερ φαίνεται να έχουν ένα νέο ενδιαφέρον αυτές τις μέρες: Nα κλέβουν βενζίνη.

Η αστυνομία στο Ντιτρόιτ εξετάζει ένα «χακάρισμα» σε βενζινάδικο που επέτρεψε σε κάποιους να κλέψουν περισσότερα από 2200 λίτρα βενζίνης, αξίας άνω των 1.800 δολαρίων. Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες του συμβάντος είναι ελάχιστες, ο υπάλληλος του βενζινάδικου είπε ότι δεν κατάφερε να κλείσει την αντλία χρησιμοποιώντας τις συνήθεις μεθόδους.

Οι αρχές πιστεύουν ότι οι κλέφτες χρησιμοποίησαν κάποιο είδος απομακρυσμένης συσκευής για να αποκτήσουν τον έλεγχο της αντλίας. Τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα γέμισαν τα ντεπόζιτά τους δωρεάν κατά τη διάρκεια αυτής της παραβίασης.

Αυτό που μοιάζει με ένα μεμονωμένο περιστατικό συμβαίνει στην πραγματικότητα περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε. Πριν από μία εβδομάδα, η αστυνομία βορείως του Ώστιν στο Τέξας συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος χρησιμοποιήσει μια περίτεχνη συσκευή για να κλέψει βενζίνη αξίας τουλάχιστον 800 δολαρίων από πρατήριο που ήταν κλειστό εκείνη την ώρα. Και τον Ιούνιο, ένας υπάλληλος της BP στο Νιου Τζέρσεϋ συνελήφθη επειδή φέρεται ότι «πείραξε» τους υπολογιστές των αντλιών βενζίνης για να κλέψει πάνω από 300.000 δολάρια.

Οι χάκερ, φυσικά, χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τους σαρωτές πιστωτικών καρτών στις αντλίες βενζίνης για να κλέβουν τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία των οδηγών. Πλέον, όμως, φαίνεται ότι επιλέγουν κι έναν νέο τύπο παραβίασης δεδομένων στα πρατήρια καυσίμων.

Οι ειδικοί επί θεμάτων ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι αντλίες βενζίνης είναι ευάλωτες σε χάκερ. Το 2015, η χαλαρή συμμαχία χάκερ Anonymous εκμεταλλεύτηκε τις ευπάθειες σε αντλίες βενζίνης που ήταν συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. Αυτό οδήγησε την TrendMicro να εκπονήσει μια έρευνα που βρήκε ότι οι αντλίες ήταν εύκολο να παραβιαστούν, λόγω ελαττωμάτων στα συστήματα σύνδεσης με το διαδίκτυο που παρακολουθούν τα επίπεδα καυσίμων και άλλα χαρακτηριστικά.

Τον Μάρτιο, η Kaspersky Lab έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις ευπάθειες ασφαλείας σε πρατήρια καυσίμων, λέγοντας ότι εντόπισε κενά ασφαλείας που θα μπορούσαν να καταστήσουν πάνω από 1.000 βενζινάδικα ευάλωτα σε χάκερ. Η εταιρεία που αναφερόταν στη συγκεκριμένη έκθεση είπε τότε ότι είχε αναβαθμίσει το λογισμικό της για να ενισχύσει τις υποδομές άμυνας έναντι των συγκεκριμένων απειλών.

Οι αναφερθείσες παραβιάσεις στο Ντιτρόιτ και σε άλλες περιοχές έρχονται σε μια στιγμή που οι τιμές της βενζίνης συνεχίζουν να αυξάνονται, αγγίζοντας σε ορισμένες περιοχές ιστορικό υψηλό τετραετίας για τις ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top