σχόλιο ID-ont: Κάτι ανάλογο για Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη) ποιος μας εξασφαλίζει ότι δεν έχει ήδη φτιαχτεί στη μαύρη αγορά, ή θα φτιαχτεί μετά την κυκλοφορία της Κάρτας;;; Να σβήνει, να γράφει, να παραποιεί δηλ. κατά το δοκούν; ή με την Κάρτα θα είναι "αδύνατον" να γίνει κάτι τέτοιο;

dikaiologitika.gr: Ανάρπαστο είναι στη «μαύρη αγορά» το ειδικό λογισμό που σβήνει αποδείξεις από τη φορολογική μνήμη των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η σχετική εφαρμογή, αποτελεί και τον πρώτο στόχο των εφοριακών ελεγκτών κατά τους χιλιάδες προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν καθημερινά.

Το «λογισμικό γομολάστιχα», όπως αποκαλείται, παρέχει την ευχέρεια στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιεί, να σβήνει κατά βούληση, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Δηλαδή, η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι η επιχείρηση είναι καθ΄ όλα νόμιμη και δεν φοροδιαφεύγει.

Όμως το βράδυ ή με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει. Παρότι έχουν εκδοθεί στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας, η «γομολάστιχα» τις σβήνει από τη μνήμη και έτσι το «Ζ» (η ημερήσια κίνηση) εκδίδεται χωρίς αυτές, αλλά μόνο με τις αποδείξεις (φυσικά είναι λιγότερες), που θέλει ο επιχειρηματίας.

Προκειμένου να αποφύγει μελλοντικό έλεγχο, ο επιχειρηματίας δεν σβήνει τις αποδείξεις, για τις οποίες ο λογαριασμός πληρώθηκε με πιστωτική ή με χρεωστική κάρτα, καθώς η συναλλαγή μπορεί να εντοπιστεί, κατόπιν, από τη διασταύρωση των τραπεζικών δεδομένων, με εκείνων της ταμειακής μηχανής.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό αποθαρρύνοντας τους πελάτες να πληρώσουν με κάρτα είτε υποστηρίζοντας ότι είναι χαλασμένο, είτε προσφέροντας έκπτωση στον λογαριασμό. Έτσι, έχουν την ευχέρεια να «διορθώνουν» εκ των υστέρων τις αποδείξεις.

Το ειδικό τσιπάκι αποτελεί πρώτο στόχο των φοροελεγκτών, καθώς οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα επιτελικά στελέχη της ΑΑΔΕ μιλούν για μεγάλη εξάπλωση. Ειδικά χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις με μεγάλη εποχική δραστηριότητα λόγω του τουρισμού, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, οι ταβέρνες και τα καφέ-μπαρ, σε μόνιμη βάση.

Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν τις πρώτες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τη «γομολάστιχα» των αποδείξεων και στις οποίες επιβλήθηκε εκτός των άλλων και η ποινή του 10ήμερου λουκέτου.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Εκτός από το λουκέτο, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει και υψηλά χρηματικά πρόστιμα για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές κ.λπ.

Ειδικότερα:

Όποιος παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000, 10.000, 20.000 ευρώ, για κάθε παράβαση, κατά περίπτωση και ως εξής: πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης και είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ σε περίπτωση που υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και λογισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/263049/eidiko-logismiko-pou-svinei-forous-ginetai-anarpasto-stin-agora 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top