Εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας για επαγγελματίες κατασκόπους
Ποιος και πως θα μπορούσε να υποκλέψει τις συνομιλίες ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου; Πως θα κατόρθωνε κάποιος ν αποφύγει την παράνομη καταγραφή του από κρυμμένες μικροκάμερες;

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να δώσουν υπεύθυνοι ασφαλείας κυβερνητικών παραγόντων ύστερα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο με την καταγραφή του πρώην γ. γ. της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου, αλλά και τις δηλώσεις του στελέχους της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη ότι διαθέτει μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με ανώτερο δικαστικό.

Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά και ειδικών σε τέτοιου είδους συστήματα «κοριός στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετηθεί». Οπως λένε «τουλάχιστον μία ή δύο φορές τον χρόνο κλιμάκιο της Ε' Διεύθυνσης της ΕΥΠ - ειδικό σε θέματα επικοινωνιών - ελέγχει τους χώρους του πρωθυπουργικού γραφείου με ειδικό σαρωτή, που μπορεί να προσδιορίσει ηλεκτρονικά μικροκυκλώματα που μπορεί να σχετίζονται με κοριό και αναμεταδότη συνομιλιών. Επιπλέον κάθε πρώτη του μήνα υπάλληλοι από την ίδια διεύθυνση της ΕΥΠ πηγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι αλλάζουν τις επονομαζόμενες «κλείδες» - κωδικούς - των τριψηφίων τηλεφώνων για απόρρητη επικοινωνία μελών της κυβέρνησης.
 
 Μία δεύτερη περίπτωση είναι να υπάρχει υποκλοπή του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού μέσω του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ - έχει την δυνατότητα ακρόασης άνω των 700 τηλεφώνων - στον 15ο όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι θα υπήρχε συνεργασία και «συνωμοσία» υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΥΠ, που θα έδιναν σχετική εντολή και θα φρόντιζαν την απόκρυψη της διαδικασίας υποκλοπής του τηλεφώνου του πρωθυπουργού. Η τρίτη περίπτωση ήταν κάποιος πράκτορας να χρησιμοποιούσε το φορητό βαλιτσάκι της ΕΥΠ, το οποίο θα βρισκόταν μέσα σε κάποιο όχημα, κοντά στο μέγαρο Μαξίμου και θα υπέκλεπτε από κοντά, στοχευμένα το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού. Μάλιστα τον Απρίλιο του 2009 είχε εντοπισθεί πράκτορας της ΕΥΠ με ύποπτη συσκευή στην οδό Ηρώδου του Αττικού. Όμως τότε είχαν μιλήσει για άσχετη ενέργειά του. Όμως ακόμη και υποκλοπή με το "βαλιτσάκι" της ΕΥΠ προϋποθέτει άνωθεν εντολή κι ειδικές διαδικασίες».

Όπως ωστόσο συμπληρώνουν οι ίδιοι άνθρωποι «δεν μπορεί ν αποκλεισθεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει κι από έναν ιδιώτη, αφού τέτοιου είδους φορητές συσκευές υπάρχουν και στο εμπόριο ή πωλούνται μέσω ειδικών εταιρειών. Κι αυτό ακριβώς είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Θεωρητικά μία τέτοιου είδους υποκλοπή μπορεί να υπάρξει κι από συστήματα δορυφορικής καταγραφής που - όπως απέδειξε η υπόθεση Σνοόουντεν - χρησιμοποιεί η NSA. Όμως προφανώς …μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτό το υλικό να έχει πρόσβαση ο Κασιδιάρης ή ο Παναγιώταρος!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια κυβερνητικά στελέχη επειδή δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη από τεχνικής κι όχι μόνο άποψης στα στελέχη της ΕΥΠ να ελέγξουν τα γραφεία τους, απευθύνονται σε γραφεία ιδιωτικών ερευνητών και χρηστών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Όσον αφορά τον τρόπο εντοπισμού κρυφών καμερών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι για τον σκοπό αυτόν υπάρχουν ειδικοί σαρωτές, κόστους εκατοντάδων ευρώ, οι οποίοι όμως είναι σχετικά δύσχρηστοι. Κι αυτό γιατί ο χρήστης του σαρωτή πρέπει να τον κρατά απέναντι από τον συνομιλητή του και να τον ελέγχει με πρόδηλο τρόπο, δείχνοντας τις υπόνοιες που έχει.

Οι σαρωτές αυτοί με υπέρυθρες ακτίνες μπορούν να εντοπίσουν σαν ισχυρό «κόκκινο» στίγμα την άκρη του φακού της μικροκάμερας όπου κι αν είναι καλά κρυμμένος. Επιπλέον στην αγορά υπάρχουν ειδικά σκάνερ αξίας περίπου άνω των 1.000 ευρώ με ενσωματωμένο έγχρωμο μόνιτορ και ήχο που έχουν την δυνατότητα εντοπισμού και ανίχνευσης ασύρματων καμερών που λειτουργούν στις συχνότητες από 900 Mhz έως 2,7GHz.

Σημειώνεται ότι μικροκάμερες μπορεί να τοποθετηθούν όχι μόνο σε φορητά αντικείμενα όπως στυλό, μπουτόν κ. λ. π, αλλά ακόμη και μέσα σε τοίχους όπου ενσωματώνεται και το σύστημα καταγραφής. Το σύστημα αυτό συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ προϋποθέτει την εγκατάσταση της κάμερας σε συνεννόηση με τους κατασκευαστές του σπιτιού και με ειδική τοποθέτηση μέσα στους σοβάδες. Ο εντοπισμός της θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος, αφού μάλιστα προτιμάται η κάμερα να τοποθετείται στην «γωνιά» που σχηματίζουν οι τοίχοι κι είναι ουσιαστικά αόρατη.

Μεγάλο ζητούμενο στον τομέα ασφάλειας είναι οι σαρωτές για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μαγνητοφωνήσεις, βιντεοσκοπήσεις κλπ.

Σε συναντήσεις πολιτικών αλλά κι επιχειρηματιών ζητείται για λόγους ασφαλείας όλοι οι συμμετέχοντες να αφήσουν τα τηλέφωνα τους εκτός αίθουσας συνεδριάσεων. Έτσι καλείται ειδική ομάδα τεχνικών οι οποίοι έναντι 1000 - 2000 ευρώ όχι μόνο ελέγχουν τους χώρους για κοριούς, αλλά και με σαρωτές εξετάζουν αν κάποιος από τους «συνέδρους» …ξέχασε και πήρε μαζί του το κινητό στην αίθουσα των συνομιλιών. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top