σχόλιο ID-ont: Μετά από 8 χρόνια που χρειάστηκε για να βγει η δικαστική απόφαση, ε! θα έχουν βρεθεί τεχνικοί τρόποι για να την παρακάμψουν...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «αδειάζει» το νόμο της ΕΕ σχετικά με την παρακράτηση των προσωπικών δεδομένων από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δικαστήριο κρίνει το νόμο "άκυρο", καθώς θεωρεί ότι παραβιάζει δυο βασικά δικαιώματα: τον σεβασμό για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Παρακράτηση προσωπικών δεδομένων (EU data retention directive) η οποία εγκρίθηκε το 2006, ζητά από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν τα δεδομένα με τις επικοινωνίες των πελατών της για διάστημα από έξι ως 24 μήνες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινητοποιήθηκε σχετικά ύστερα από αιτήματα των ανώτατων δικαστηρίων της Ιρλανδίας και της Αυστρίας, τα οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με το κατά πόσο η συγκεκριμένη οδηγία είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο αναφέρει ότι η οδηγία επιτρέπει να αποθηκεύονται στοιχεία τα οποία αφορούν την ταυτότητα του ατόμου, την ακριβή χρονική στιγμή των των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιεί, το σημείο από το οποίο έγιναν οι κλήσεις, καθώς και τη συχνότητά τους. "Η οδηγία, απαιτώντας την παρακράτηση αυτών των δεδομένων και επιτρέποντας στις αρμόδιες εθνικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά, παρεμβαίνει με ιδιαιτέρως σοβαρό τρόπο στα βασικά δικαιώματα που αφορούν στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων", γράφει η απόφαση.

Οι δικαστές θεωρούν δικαιολογημένη την παρακράτηση ορισμένων προσωπικών δεδομένων σε περιπτώσεις δίωξης σοβαρών εγκλημάτων και διατήρησης της δημόσιας ασφάλειας. Κρίνουν ωστόσο την οδηγία δυσανάλογη, καθώς δεν προβλέπει εξαιρέσεις και επεκτείνει την παρακράτηση των προσωπικών δεδομένων σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως. Τονίζουν επίσης ότι η χρήση προσωπικών στοιχείων χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου "ενδέχεται να του προκαλέσει το αίσθημα ότι η ιδιωτική του ζωή παραβιάζεται, καθώς και ότι γίνεται αντικείμενο παρακολούθησης".

"Nίκη για τους πολίτες της ΕΕ" χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η ευρωπαία επίτροπος δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ. "Η ασφάλεια και ο σεβασμός στην προστασία των προσωπικών δεδομένων πρέπει να συμβαδίζουν", έγραψε μέσω του λογαριασμού της στο τουίτερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top