σχόλιο ID-ont.blogspot.com: Αυτή ακριβώς η "δυσοίωνη προοπτική" που περιγράφει ο κος Καμίνης όπου οι πληροφορίες αποθηκεύονται, επεξεργάζονται, ανταλλάσσονται και συνδυάζονται έτσι ώστε να είναι δυνατόν να σχηματιστεί το «ψηφιακό μωσαϊκό του ανθρώπινου προσώπου», δεν είναι το σκηνικό που δημιουργείται με την "Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη;
Διαβάστε τι έγραφε το 2008 ο κος Καμίνης:
Ο κίνδυνος μιας «πανοπτικής δημόσιας διοίκησης»
Γιώργος Β. Καμίνης
Συνήγορος του Πολίτη, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
".........................................................
Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης άρχισαν σταδιακά να κατοχυρώνονται κάποια ιδιωτικά απόρρητα· στην αρχή το απόρρητο των επιστολών και στη συνέχεια η εξέλιξη των συναλλακτικών ηθών και των κοινωνικών αντιλήψεων επέβαλε την προστασία και άλλων πεδίων ιδιωτικότητας, όπως είναι το ιατρικό απόρρητο, το φορολογικό και το τραπεζικό απόρρητο, το καθήκον εχεμύθειας που βαρύνει κάποιους επαγγελματίες (λ.χ. τους δικηγόρους) κ.ά. Μολονότι διαρκώς διευρυνόταν ο κύκλος των απορρήτων ή ακόμη και κάποια ήδη συνταγματικώς κατοχυρωμένα απόρρητα προσλάμβαναν νέο περιεχόμενο (λ.χ. το απόρρητο των επιστολών επεκτάθηκε στην τηλεγραφική και τηλεφωνική επικοινωνία), η σχέση κανόνα- εξαίρεσης παρέμεινε αναλλοίωτη: Η δημοσιότητα ήταν ο κανόνας και το απόρρητο η εξαίρεση. Ο πολίτης παρέμενε εκτεθειμένος στα φώτα της δημοσιότητας, με την επιφύλαξη κάποιων, σαφώς οριοθετημένων από τον νομοθέτη, μεμονωμένων θυλάκων εμπιστευτικότητας.
Όμως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η σχέση κανόνας/εξαίρεση άρχισε βαθμιαία να ανατρέπεται, κατά βάση για δύο λόγους: αφενός λόγω του γιγαντισμού της δημόσιας διοίκησης και αφετέρου λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η δημόσια διοίκηση είναι πλέον πανταχού παρούσα. Το κράτος εποπτεύει σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και γι΄ αυτό πρέπει να αντλεί διαρκώς πληροφορίες από τους ιδιώτες. Ο κίνδυνος μιας «πανοπτικής δημόσιας διοίκησης» αρχίζει να γίνεται αισθητός. Παράλληλα, οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται, να ανταλλάσσουν και να συνδυάζουν πληροφορίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, με συνέπεια κάθε πληροφορία που αφορά ένα πρόσωπο να μπορεί, κατάλληλα συνδυαζόμενη με άλλες, να συμβάλει στη δημιουργία του «ατομικού του προφίλ». Απειρες πληροφορίες για την προσωπικότητα και τη δράση ενός ανθρώπου, από τις πιο εμπιστευτικές μέχρι τις πιο δημόσιες, από τις πλέον ασήμαντες έως τις πιο σημαντικές, μπορούν να συνδυαστούν, προκειμένου να σχηματιστεί το «ψηφιακό μωσαϊκό του ανθρώπινου προσώπου». Δυσοίωνη προοπτική, την οποία ενισχύουν οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις σε άλλα τέσσερα κρίσιμα πεδία: στις επικοινωνίες, στα τεχνικά μέσα επιτήρησης και παρακολούθησης της ανθρώπινης δράσης (εντοπισμός, αποτύπωση και αναπαραγωγή εικόνας και ήχου), στη γενετική και στις βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης των προσώπων (π.χ. γενετικό αποτύπωμα).
.................................."
http://www.vimaideon.gr//Article.aspx?d=20080201&nid=7342449&sn=ΚΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ&spid=1478
Σημείωση id-ont.blogspot.com: Οι υπογραμμίσεις με έντονα γράμματα είναι δικές μας.
φωτογραφία: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=562849
Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων όταν το 2008 έγραφε τα κατωτέρω είχε στον νου του την "Κάρτα του Πολίτη";
Αναρτήθηκε από
Προσωπικά Δεδομένα
στις
10:51 μ.μ.
Ετικέτες
διαρροές δεδομένων,
Κάρτα του Πολίτη,
νομικοί κατά φακελώματος,
φακέλωμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου