Τουρλού


O φορολογικός νόμος μαγειρεύτηκε σαν ρατατούιγ. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν ένα τσουκάλι στη φωτιά και καθείς έριχνε μέσα το λαχανικό του. Ενα από αυτά αφορά τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων. Τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να βγαίνουν στο Ιnternet. Την ιδέα έριξε κάποιος από το επιτελείο αλλά κατόπιν εκτελέσεως της συνταγής την ευθύνη φέρει ο σεφ, ήτοι ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η μαγειρική, όπως και τα φορολογικά, χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση. Με αυτή τη λογική μάθαμε ότι στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στη Νορβηγία οι δηλώσεις εισοδήματος δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο. Αραγε εισήλθε από τη Σκανδιναβία η πικάντικη ιδέα; Οχι, ας έλθουμε στα συγκαλά μας. Στα καθ΄ ημάς το ρατατούιγ το λέμε τουρλού και σερβιρίστηκε ως πρώτο πιάτο διαφάνειας της χούντας.

Oι συνταγματαρχαίοι δεν είχαν την τεχνολογία με το μέρος τους, οπότε τύπωσαν τα δεδομένα σε τόμους που μπορούσε να αγοράσει οιοσδήποτε, καταβάλλοντας συμβολικό αντίτιμο. Θεωρητικά ο ιδιοκτήτης ακινήτου μπορούσε να δει αν έπρεπε να μπάσει τον υποψήφιο νοικάρη, η αγχωμένη μάνα να τσεκάρει τον υποψήφιο γαμπρό. Διαπρεπής νομικός θυμάται τους φίλους της οικογένειάς του να ξεφυλλίζουν στη βεράντα τον τόμο μετά το δείπνο και να αστειεύονται για πολιτικά πρόσωπα, για συναδέλφους και γειτόνους. Η έκδοση δεν έγινε μπεστ σέλερ ούτε το ξεμπρόστιασμα οδήγησε στη μεταμέλεια τους παραστρατημένους φοροφυγάδες. Στη δικτατορία οι τόμοι των εισοδημάτων αποσύρθηκαν σιωπηλά, για να επιστρέψουν στη μοντέρνα εκδοχή τους, στο ψηφιακό σύμπαν.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ανάρτηση των εισοδημάτων θα εξωθήσει τους φορολογουμένους σε μια νέα συμπεριφορά. Δηλαδή οι φοροφυγάδες θα αποκτήσουν τσίπα. Θεωρούν ότι ο κροίσος με τις επαύλεις που οδηγεί Βugatti Veyron θα αρχίσει να κόβει αβέρτα αποδείξεις, με όλο το ποσό που χρεώνει. Θεωρούν επίσης ότι ο κόσμος θα τρέξει να καταδώσει τους γνωστούς που διάγουν βίον πολυτελή, ο οποίος δεν εξηγείται από τα εισοδήματα. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Είναι οι μηχανισμοί τόσο άχρηστοι που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιοι κάνουν έξοδα που δεν δικαιολογούνται; Δεν μπορούν να εντοπίσουν τα πολλά τετραγωνικά, τα ακριβά αυτοκίνητα ή μήπως δεν μπορούν να καταστήσουν υποχρεωτική τη δήλωση για καταθέσεις σε τράπεζες;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για το απόρρητο των φορολογικών δηλώσεων. Από το 1994 προβλέπεται ότι σε κάθε ΔΟΥ συντάσσεται κατάλογος με ονοματεπώνυμα και εισοδήματα. Εκτοτε καθένας είχε δικαίωμα να ζητήσει πληροφορίες για τρίτους, καθένας με αποδεικνυόμενο έννομο συμφέρον. Με τα νέα ήθη και τον νέο νόμο δεν χρειάζεται να αιτιολογηθεί ο κουτσομπόλης: θα κάνει χάζι στο σπιτικό του φίλου, του εχθρού, του συναδέλφου, του μακρινού συγγενούς. Αν δει φουσκωμένα εισοδήματα μπορεί να πιέσει για δανεικά, αν θελήσει να κάνει δουλειά θα ζητήσει κατιτίς παραπάνω, αν είναι και ολίγον αλιτήριος, θα προχωρήσει σε εκβιασμούς. Μια υγιής προσωπικότητα δεν θα σκαλίσει ποτέ δηλώσεις εισοδημάτων που δεν τον αφορούν. Εν ολίγοις το σχετικό άρθρο νόμου αναδεικνύει τις πιο νοσηρές, τις πιο ταπεινές πλευρές του Νεοέλληνα. Θεσμοθετεί τις αξίες του μπουγαδοκόφινου και απαντά στη θεμελιώδη απορία του κουτσομπόλη: «Πού τα βρήκε τα λεφτά ο τάδε και κορδώνεται με το καινούργιο αμάξι;».

O κ. Παπακωνσταντίνου θα κάνει τα πάντα για να συμμαζέψει τους φοροφυγάδες. Πιθανώς η συνταγή θα του βγει, ασχέτως αν κάποιες φορές πέφτει στο τσουκάλι παραπάνω αλάτι. Οι παλιές μαγείρισσες, όταν γίνει τέτοιο λάθος, ρίχνουν μέσα μια πατάτα που μαζεύει την αλμύρα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα παίξει ρόλο γεώμηλου στο αλατισμένο φορολογικό τουρλού.



http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=361873&dt=20/10/2010#ixzz15615hACA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top