Προσοχή: τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της τελευταίας τεχνολογίας μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε ψηφιακούς κατασκόπους. Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους λάτρεις των gadgets για τους κίνδυνους που διατρέχουν, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξε πρόσφατα ένα είδος «rootkit», κακόβουλου λογισμικού που δύσκολα ανιχνεύεται, το οποίο δίνει στον χάκερ τη δυνατότητα να ακούει τις συνομιλίες του «θύματος», να κλέβει τις λίστες των επαφών του, να διαβάζει τα μηνύματά του, να βλέπει τις φωτογραφίες του και να εντοπίζει την ακριβή θέση του μέσω του GΡS που διαθέτουν πολλές συσκευές κινητών.
Τα σημερινά «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα δεν είναι παρά μικροί φορητοί υπολογιστές με λειτουργίες τηλεφώνου. Πολλά από αυτά χρησιμοποιούν τα ίδια λειτουργικά συστήματα, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε χάκερ.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα κινητά είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για τους κατόχους τους αν δεχθούν επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, διότι συνήθως ο κάτοχός του το έχει συνεχώς μαζί του, ενώ προειδοποιούν ότι ο οποιοσδήποτε με καλές γνώσεις υπολογιστών μπορεί να δημιουργήσει κάποιο «rootkit».
Αυτό το κακόβουλο λογισμικό δεν εμφανίζεται στη λίστα των εφαρμογών του κινητού, απασχολεί ελάχιστη μνήμη και δεν δυσχεραίνει τη λειτουργία του τηλεφώνου. Το υποχρεώνει όμως να επιτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες, ανάλογα με το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί. Συνήθως τρυπώνει στο λογισμικό του κινητού μέσω Βluetooth και μηνυμάτων ή όταν ο χρήστης του τηλεφώνου «κατεβάσει» κάποια μη εγκεκριμένη, συνήθως δωρεάν, εφαρμογή ή παιχνίδι.
Με το κατάλληλο λογισμικό ο χάκερ μπορεί να καλέσει σιωπηλά το κινητό του «θύματος», να απαντήσει στην κλήση και να παρακολουθεί προσωπικές συνομιλίες ή επαγγελματικές συναντήσεις οι οποίες βρίσκονται στην εμβέλεια του κινητού. Μπορεί επίσης να προωθεί τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα μηνύματα στον χάκερ ή και να του δώσει τη δυνατότητα να στέλνει ο ίδιος μηνύματα μέσω του κινητού του «θύματος» ή να κάνει υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις.
Οπως έδειξαν οι αμερικανοί ερευνητές, το μικρόφωνο ενός έξυπνου κινητού μπορεί να ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως (με τη βοήθεια του ιού) επιτρέποντας σε κάποιον να ακούει το παραμικρό που γίνεται γύρω από τον χρήστη (τι λέει, τι κάνει κτλ.). Ετσι, ένας χάκερ μπορεί να «βρεθεί», για παράδειγμα, σε μια εμπιστευτική επιχειρηματική συνάντηση ή σε συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου και να υποκλέψει πολύτιμα εμπορικά μυστικά.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=318674&ct=2&dt=06/03/2010
Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.
Φωτογραφία από: http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=mobile+phone&origin=FX101741979#ai:MC900440259|
Ενας (ψηφιακός) κατάσκοπος στο κινητό σας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου