Τα κλειδιά του... "Παραδείσου"



Σχόλιο ID-ont: Θαυμάστε "αποκαλυπτική" δημοσιογραφία! Δημοσίευμα που στηρίζεται στην έρευνα, παρουσιάζει το θέμα από όλες τις πλευρές, εντοπίζει και αποκαλύπτει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά μιας απόφασης του κράτους! Δεν αναφέρει ούτε ένα επιχείρημα ενάντια στην Κάρτα του Πολίτη (ΚτΠ)! Όλα είναι θετικά; Και καλά ο ίδιος ο δημοσιογράφος μπορεί να το πιστεύει αυτό. Ως δημοσιογράφος όμως σε ένα μεγάλο Μέσο Ενημέρωσης, δεν νοιώθει την ευθύνη να ενημερώσει σφαιρικά τους αναγνώστες του; Να τους παρουσιάσει όλες τις απόψεις; Δεν έχει ακούσει ότι υπάρχουν αντιρρήσεις; Μια μικρή έρευνα να κάνει στo internet θα διαπιστώσει ότι βρίθει το internet από αντίθετες απόψεις.

Δυστυχώς αυτό το δημοσίευμα όπως και άλλα, άλλων Μέσων Ενημέρωσης, δεν ενδιαφέρονται να φωτίσουν ένα θέμα από όλες τις πλευρές, αλλά να αναδείξουν μια πλευρά, αυτή που τους ενδιαφέρει...

Επί της ουσίας πάντως και αυτό το δημοσίευμα επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράσαμε πριν μερικές ημέρες (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ο Δούρειος Ίππος της Κάρτας του Πολίτη;): Το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση "απογυμνώθηκε" και θα ψηφισθεί χωρίς καμιά αναφορά και πρόβλεψη στην "Κάρτα του Πολίτη".

Πρόκειται για στρατηγική αποπροσανατολισμού των αντιδρώντων. Τι είναι χειρότερο, να δημιουργηθεί η υποδομή (=ηλεκτρονική διακυβέρνηση) την οποία θα ξεκλειδώνει η ΚτΠ, ή το «κλειδί» (=Κάρτα του Πολίτη) που θα ξεκλειδώνει αυτή την υποδομή; Και τα δύο είναι εξίσου επικίνδυνα. Όταν όμως διαχωρίζονται σε δύο ενέργειες, όπως γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο, τότε διασπάται η αντίδραση και μειώνεται η δυναμική της αντίδρασης. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος…

Πιο απλά, εάν αντιδράσει κάποιος και πει «ΟΧΙ στην Κάρτα του Πολίτη», δεν κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί γραφικός μιας και δεν ψηφίζεται με αυτό το νομοσχέδιο η Κάρτα του Πολίτη; Θα φανεί ότι αντιδρά στην προσπάθεια συμμαζέματος και οργάνωσης του Δημοσίου. Είναι όμως οργάνωση και συμμάζεμα ο καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος των πολιτών μέσω πολλών μικρών στην αρχή, και πιθανόν ενιαίας αργότερα, βάσεων δεδομένων; Τι νόημα έχει με πιο «κλειδί» θα ξεκλειδώνει κάθε βάση δεδομένων προκειμένου να αφήσει τα ηλεκτρονικά του ίχνη ο πολίτης; Αφήνει ίχνη ή δεν αφήνει; Καταγράφονται οι ηλεκτρονικές του ενέργειες ή δεν καταγράφονται; Παρακολουθείται έτσι ή δεν παρακολουθείται; Κινδυνεύει έτσι ή δεν κινδυνεύει; Η απάντηση είναι ναι και αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, και καταγράφεται, και παρακολουθείται, και περιορίζεται και κατά συνέπεια κινδυνεύει η ελευθερία του.

Εν κατακλείδι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι «παράδεισοι» των Ηλεκτρονικών σας Βάσεων Δεδομένων. Ούτε τα «κλειδιά του παραδείσου» σας. Κρατήστε τα για τον εαυτό σας. Σε αυτές τις Βάσεις Δεδομένων δεν θέλουμε να υπάρχουμε, ούτε να έχουμε τα ηλεκτρονικά τους «κλειδιά».

Τέλος μην διανοηθεί κανείς να σκεφθεί, ότι όποιος πολίτης δεν είναι γραμμένος σε αυτές τις Βάσεις Δεδομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δεν υφίσταται κιόλας ως πολίτης αυτής της χώρας! Η ισότητα, η ισονομία και η εξυπηρέτηση των προσώπων, των ανθρώπων, των πολιτών, είναι αναφαίρετο δικαίωμα ΟΛΩΝ και δεν εξαρτάται από την ύπαρξη τους σε Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και τα Δίκτυά τους…

ΕΘΝΟΣ: Ερχεται η «Κάρτα του Πολίτη», 7/1/2011

Ανοίγει ο δρόμος για την «Κάρτα του Πολίτη» με τον νόμο-πλαίσιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους, τον οποίο θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, εντός των επόμενων ημερών. Κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης δημόσιας διαβούλευσης για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η Κάρτα του Πολίτη, υπήρξαν αρκετά σχόλια πολιτών που εξέφραζαν αντιρρήσεις έως και άρνηση να παραλάβουν τη νέα «ταυτότητα», επισείοντας φόβους για ηλεκτρονικό φακέλωμα ή ακόμα θέτοντας ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η Κάρτα του Πολίτη δεν θα περιέχει προσωπικά δεδομένα, αλλά θα αποτελεί το ηλεκτρονικό «κλειδί» για κάθε χρήστη προκειμένου να εξυπηρετείται από το κράτος, μέσω Διαδικτύου . Για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατοχυρώνεται θεσμικά το δικαίωμα επιλογής των πολιτών για ηλεκτρονική επικοινωνία με το κράτος σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους συναλλαγών που συνυπάρχουν και αφορούν την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση αναμένει με την εφαρμογή του νόμου να μειωθεί η γραφειοκρατία κατά 25%, και παράλληλα να «χτυπηθεί» η διαφθορά που δημιουργείται μέσω της διαπροσωπικής επαφής πολίτη- δημοσίου υπαλλήλου.

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα» μέσω της οποίας θα συναλλάσσονται οι πολίτες με το κράτος, θα είναι η Κάρτα του Πολίτη. Κάθε χρήστης θα μπορεί από τον προσωπικό του υπολογιστή να υποβάλλει αιτήσεις, δηλώσεις, προσφορές, δικαιολογητικά συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

Τα ηλεκτρονικά έγγραφα θα διαθέτουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή και θα έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα έντυπα που έχουν υπογραφή και σφραγίδα. Θα διαθέτουν υποχρεωτικά «χρονοσήμανση», δηλαδή θα καταγράφουν την ώρα και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, καθώς και αποστολής της απάντησης, που θα αποτελεί και αποδεικτικό στοιχείο της επικοινωνίας.

Εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για τη νέα κάρτα

Θα αντικαταστήσει την ταυτότητα;
1. Ναι. Από το τέλος του 2011 θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των αστυνομικών ταυτοτήτων με την «Κάρτα του Πολίτη». Η νέα ταυτότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ταξιδιωτικό έγγραφο εντός των χωρών της Ε.Ε.

Ποια στοιχεία θα αναγράφονται;
2. Το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης, όνομα πατρός και μητρός. Επίσης, θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και ιδιόχειρη υπογραφή.

Θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα;
3. Οχι. Δεν θα περιλαμβάνει γραμμικό κώδικα (Barcode). Κάθε κάρτα θα έχει έναν μοναδικό αριθμό. Επίσης στο ηλεκτρονικό «τσιπάκι» που θα περιέχει δεν θα περιλαμβάνεται κανένα προσωπικό δεδομένο του κατόχου. Θα λειτουργεί με κωδικό πρόσβασης, ο οποίος θα επιβεβαιώνει ότι ο χρήστης είναι και ο κάτοχος της κάρτας.

Ποιες δυνατότητες δίνει στους κατόχους;
4. Στην Κάρτα εμπεριέχεται η ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Μέσω της Κάρτας του Πολίτη θα γίνεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση του κατόχου στο διαδίκτυο για ηλεκτρονική διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος. Προοπτικά θα ενσωματώσει και τις λειτουργίες της φοροκάρτας, οπότε με την «Κάρτα του Πολίτη» ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύει ηλεκτρονικά τις αποδείξεις από τις δαπάνες που θα πραγματοποιεί.

Πώς λειτουργεί;
5. Η Κάρτα θα χρησι-μοποιεί διάφορα «ηλεκτρονικά κλειδιά» που θα αναγνωρίζουν τον χρήστη στα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας (για το ΑΦΜ), του υπουργείου Εργασίας (για το ΑΜΚΑ), του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός δημοτολογίου) και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αριθμός δελτίου ταυτότητας).

Ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Κάρτα;
6. Μόνο ο κάτοχος. Οταν όμως ο κάτοχος καταθέσει ηλεκτρονική αίτηση σε κρατική υπηρεσία, τότε δίνει τη συγκατάθεσή του να γίνει χρήση των δεδομένων του από εξουσιοδοτημένα όργανα (κρατικούς υπαλλήλους). Πιο συγκεκριμένα, εάν ο χρήστης κάνει μία ηλεκτρο-νική αίτηση στην εφορία, τότε οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του στο πρόγραμμα ΤΑΧΙS προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημά του.

Τι γίνεται εάν χαθεί;
7. Ενημερώνεται η Αρχή έκδοσης, η οποία και θα την ακυρώσει έτσι ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλον πολίτη, γεγονός που είναι δύσκολο έως αδύνατο. Η νέα κάρτα θα φέρει νέο αριθμό και θα έχει άλλον κωδικό πρόσβασης.

Τι μπορώ να κάνω με την Κάρτα;
8. Κάθε χρήστης θα έχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, δηλώσεων, βεβαιώσεων, δικαιολογητικών, προσφορών, συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Τι κερδίζω με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;
9. Τέρμα οι ουρές στα γκισέ των υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται να επικυρώσεις αντίγραφα εγγράφων ούτε να επανυποβάλεις δικαιολογητικά, γιατί όλα θα είναι αποθηκευμένα ηλεκτρονικά. Με την Κάρτα θα μπορείς επίσης να πληρώνεις φόρους και πρόστιμα στο κράτος.

Νίκος Β. Τσίτσας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=49646948

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top