Κενό ασφάλειας στις εφαρμογές
 
ΗΠΑ και Βρετανία «υποκλέπτουν στοιχεία από το Angry Birds και άλλα app»

Η αμερικανική NSA και η βρετανική GCHQ συλλέγουν προσωπικά δεδομένων αξιοποιώντας τα κένα ασφάλειας σε εφαμοργές για smartphone, ακόμη και τις πιο αθώες, σύμφωνα με έγγραφα από τον «φάκελο Σνόουντεν» που επικαλούνται ο Guardian και οι New York Times.
 
Αν και η έκταση του προγράμματος δεν είναι σαφής, οι υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για την τοποθεσία του κάθε χρήστη, την πολιτική του θέση ή και τις προτιμήσεις του στο Διαδίκτυο -όπως προκύπτει από έγγραφα της GCHO.

 
Οι εφαρμογές που αναφέρονται ξεκινούν από καθημερινής χρήσης εφαρμογές πλοήγησης και φτάνουν μέχρι δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds, το οποίο έχει κατεβαστεί 1,7 δισεκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο.

 
Άλλες εφαρμογές που αναφέρουν τα έγγραφα είναι το Flickr, το Flixser και οι εφαρμογές που συνδέονται στο Facebook.

Αρκετά έγγραφα που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες περιγράφουν τις προσπάθειες των δύο υπηρεσιών να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που «διακινούνται» μέσω των εφαρμογών. Ένα από τα έγγραφα -στο οποίο υπάρχει χειρόγραφο σχέδιο μίας νεράιδας που εμφανίζει χαρτιά πάνω σε ένα τραπέζι με την επιγραφή «αφήστε εδώ τα διερχόμενα»- υποδεικνύει πως η διαδικασία θεωρείται αρκετά εύκολη.
 
 
Σε αντίδρασή της στα δημοσιεύματα, η NSA περιορίζεται στο να αναφέρει ότι «δεν αληθεύει ότι η συλλογή πληροφοριών επικεντρώνεται στα smartphone ή στις δραστηριότητες καθημερινών Αμερικανών στα κοινωνικά δίκτυα» λέγοντας ότι «συλλέγει μόνο τα στοιχεία για τα οποία ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο θεμιτών σκοπών συλλογής πληροφοριών από το εξωτερικό και αντικατασκοπείας, ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιεί ο στόχος».

Η βρετανική GCHQ από την πλευρά της κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, περιοριζόμενη στο να αναφέρει ότι η δραστηριότητά της είναι «νόμιμη, απαραίτητη και με αναλογικότητα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top