Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος,

μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας (18/11/2013) κατατέθηκε στις 26/11/2013 έγγραφη καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ψηφιακή εφαρμογή MySchool. Συγκεκριμένα, η καταγγελία κατέληγε με το αίτημα για έλεγχο α) νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος Μyschoolως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, β) νομιμότητας και δικαιοδοσίας διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους μαθητές και γ) τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων και απόσυρσης της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής.

Σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2014, παραλάβαμε το, από 19/12/2013, έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με το οποίο απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής:

Στο πλαίσιο εξέτασης της ως άνω υπόθεσης, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να ασκήσει τις προβλεπόμενες στο ν.2472/1997 αρμοδιότητές της, σας κοινοποιούμε αντίγραφο της ως άνω καταγγελίας και σας καλούμε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας επ’ αυτής καθώς και να απαντήσετε σαφώς σε καθένα από τα ζητήματα που τίθενται στην καταγγελία αυτή. Επιπλέον, παρακαλούμε για τα εξής:

1) Να μας γνωρίσετε τις νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων προκύπτει αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους στο πλαίσιο του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.

2) Να γνωστοποιήσετε στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται μέσω του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.

3) Να προσδιορίσετε επακριβώς το σκοπό της επεξεργασίας καθώς και το είδος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.

4) Να τεκμηριώστε σαφώς και ειδικώς εάν η συλλογή καθενός εκ των συγκεκριμένων στοιχείων που προσδιορίζονται στην ως άνω καταγγελία (στοιχεία α) έως η) της καταγγελίας) είναι απολύτως απαραίτητη για α) την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της επεξεργασίας και β) για την σχολική φοίτηση.

5) Να περιγράψετε τη λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος και την γενική αρχιτεκτονική της τεχνολογικής και δικτυακής υποδομής που υποστηρίζει την επεξεργασία’’.

Καλούμε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να αναλάβει παράλληλες πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο, εξαντλώντας κάθε πρόσφορο νομικό μέσο κατάργησης της ψηφιακής εφαρμογής και συνδικαλιστικής κάλυψης των συναδέλφων Δ/ντών και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων έναντι του Υπουργείου και των κηδεμόνων των μαθητών.

Το πλήρες κείμενο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο του Συλλόγου www.sechal.gr (κλικ ΕΔΩ)
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

http://sechal.gr/?p=650

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top