Λευκωσία: Υπερβολικές κρίθηκαν οι απαιτήσεις των τραπεζών να ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δανειοληπτών, προκειμένου να  αναδιαρθρώσουν δάνεια ή και να παραχωρήσουν νέα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γιάννος Δανιηλίδης, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη την ερχόμενη Τρίτη στο γραφείο του με εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών, γι’ αυτό ειδικά το θέμα. Μιλώντας στον «Φ», ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να ενημερώνουν τα τραπεζικά ιδρύματα για ευαίσθητες προσωπικές οικογενειακές στιγμές, όπως είναι οι λεπτομέρειες που τους ζητούν για τα κοινωνικά τους έξοδα. Σημείωσε ότι οι δανειολήπτες αναγκάζονται να δίνουν στοιχεία για τα έξοδα κοινωνικής φύσης όπως είναι οι οικογενειακές εκδηλώσεις, αλλά και να δηλώνουν πόσα ξοδεύουν για δώρα τα Χριστούγεννα, για γενέθλια, ακόμα και για τα χρήματα που δίνουν σε φακελάκια σε γάμους ή και εισφορές σε κηδείες. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει απαίτηση από τις τράπεζες για προσκόμιση στοιχείων σε σχέση με τις συνδρομές σε γυμναστήριο, λέσχη, ακόμα κι αν είναι μέλος κάποιος σε κόμμα.
 
Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι στη σύσκεψη θα εξεταστούν τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση, αφού όπως είναι σήμερα με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται για τα μηνιαία έξοδα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και κρίνονται υπερβολικά από το Γραφείο του Επιτρόπου.

Σημείωσε ότι θα ζητηθεί να απαλειφθούν συγκεκριμένες πρόνοιες, που επηρεάζουν τον ιστό της οικογένειες, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αφορά την τράπεζα κατά πόσο κάποιος αγοράζει δυο ή τρία ζευγάρια παπούτσια ετησίως ή αν ξοδεύει χρήματα για ρούχα.


Η παρέμβαση του Επιτρόπου για το θέμα αυτό έγινε μετά από παράπονα που εξέφρασαν δεκάδες δανειολήπτες, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων μετά την κοινοποίηση των μηνιαίων εξόδων του νοικοκυριού, τελικά απορρίφθηκε η αίτηση για αναδιάρθρωση δανείου. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, έχει διαπιστωθεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων και χαρακτηρίζονται υπερβολικές οι λεπτομέρειες που ζητούνται. Επίσης, μέσω του οικογενειακού προϋπολογισμού που είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν οι δανειολήπτες, τους ζητείται να δώσουν στοιχεία για τις ενέργειες που κάνουν προκειμένου να μειωθούν τα μηνιαία έξοδά τους.


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/179595/paraviazoun-prosopika-dedomena-oi-trapezes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top