Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι το κέντρο πολλών και μεγάλων διαδηλώσεων, ξεκινώντας πολύ πριν τα Χριστούγεννα. Αρχικά ήταν η απόφαση της Ουκρανικής Κυβέρνησης να σταματήσει τις συνομιλίες υπογραφής εμπορικής συμφωνίας συνεργασίας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετέπειτα, ένας νόμος που απαγορεύει στις διαδηλώσεις την χρήση κουκούλας ή οτιδήποτε αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά προσώπου. Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί βγήκαν στις κεντρικές πλατείες της πόλης και διαδηλώνουν, με τις συγκρούσεις με την αστυνομία να είναι εκτεταμένες.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας, εκτός από τα δακρυγόνα, τα γκλομπ και τις λαστιένιες σφαίρες, χρησιμοποίησε και την τεχνολογία εχθές το βράδυ, προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις των Ουκρανών. Περί τα μεσάνυχτα, διαδηλωτές που βρίσκονταν σε σημείο όπου πραγματοποιούνταν συγκρούσεις, έλαβαν μαζικά το εξής SMS στο κινητό τους:
 
Αγαπητέ συνδρομητή, έχεις καταγραφεί ως συμμετέχοντας σε μαζική διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.


Καμία από της τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν φαίνεται να έδωσε πρόσβαση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για να κάνει κάτι τέτοιο. Έτσι λένε τουλάχιστον. Πράγμα που σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να κάνει bypass τα συστήματά τους χρησιμοποιώντας τα περίφημα location metadata που τόσο προσπαθούν να υποτιμήσουν οι εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές και λειτουργικά, αλλά και η NSA. Και στόχος της Ουκρανικής Κυβέρνησης είναι προφανώς να φοβίσει τους διαδηλωτές αποδεικνύοντάς τους ότι τους παρακολουθεί.

Το συμβάν είναι πρωτόγνωρο πάντως. Μπορεί να έχουμε ακούσει σε αρκετές χώρες να “διακόπτεται” η δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων με την ελπίδα ότι η ελλειμματική επικοινωνία να αποθαρρύνει τους διαδηλωτές, αλλά τέτοιος εκφοβισμός; Φυσικά οι Ουκρανοί είναι τρομερά αποφασισμένοι όπως έχουν αποδείξει αρκετές μέρες τώρα και συνέχισαν ακάθεκτοι τις κινητοποιήσεις τους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top