Τελειωμό δεν έχουν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Είναι ήδη γνωστό ότι στο «στόχαστρο» της NSA τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν πολλοί ξένοι ηγέτες και εκατομμύρια απλοί πολίτες ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα όμως, σε συνέδριο στη Γερμανία, έγινε γνωστό από τον υψηλόβαθμο ερευνητή συστημάτων ασφαλείας, Jacob Appelbaum, ότι η NSA είχε δημιουργήσει ένα ειδικό λογισμικό spyware, με το οποίο όχι μόνο μπορεί να καταγράφει συνομιλίες, μυνύματα, βίντεο κλπ που διακινούνται μέσω ιPhones, αλλά και να τα εκτρέπει σε άλλους παραλήπτες ή να αλλοιώνει το περιεχόμενο τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το εν λόγω λογισμικό φέρεται να ενσωματώνεται στις συσκυές iPhone πριν ακόμη αυτές διατεθούν στην αγορά!

Χάρη σε αυτό, η NSA μπορεί να χρησιμοποεί ακόμη και την κάμερα του iPhone, παίρνοντας εικόνες των χώρων όπου κινείται ο χρήστης και των ατόμων που συναντά.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το λογισμικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξ αποστάσεως, αν και με μικρότερα αποτελέσματα.

Αίσθηση προκαλεί επίσης και ο ισχυρισμός ότι η NSA μπλοκάρισε αποστολές φορτίων του smartphone της Apple, προκυμένου να τους εμφυτεύσει το λογισμικό υποκλοπής.

Ερωτηθείς αν η Apple εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στην όλη υπόθεση, ο κ. Αpplebaum εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις. "Δεν πιστεύω πως η Apple δεν τους βοήθησε, όμως δεν έχω στοιχεία για να το αποδείξω", είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το που στηρίζει τους ισχυρισμούς του; "Στην NSA ισχυρίζονται πως κάθε φορά που στοχεύουν μια iOS συσκευή, είναι σε θέση να υποκλέψουν δεδομένα. Αυτή η σιγουριά εκ μέρους τους σημαίνει πως, είτε έχουν μια τεράστια βάση ανίχνευσης για το λογισμικό της Apple, ή ότι η ίδια η εταιρεία έχει γνώση και προσφέρει στοιχεία. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο ισχύει", συμπληρώνει αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με την NSA και την Apple να μην προβαίνουν σε κανένα σχόλιο για τις νέες αυτές αποκαλύψεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top