Στις 21 Μαΐου, ο Edward Snowden πήρε μέρος σε έναν ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο με το κοινό του Reddit -τις γνωστές Ask Me Anything συνεντεύξεις που διοργανώνει συχνά ο ιστότοπος με διάσημα ονόματα, από καλλιτέχνες και σταρ του Hollywood μέχρι επιστήμονες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο οποίος αποκάλυψε το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των επικοινωνιών από μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μαζί με τον Jameel Jaffer, δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών και αναπληρωτή νομικό διευθυντή της Αμερικάνικης Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, απάντησαν σε κάθε είδους ερώτηση του κοινού, πολιτικού και όχι μόνο περιεχομένου, καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνεχείς προσπάθειες επιτήρησης της NSA.

Σε κάποιο σημείο της online συζήτησης, μια μερίδα του κόσμου άρχισε να παίρνει το μέρος της κυβέρνησης, με πολλούς να ισχυρίζονται πως «Δε με νοιάζει αν παραβιάζουν την ιδιωτική μου ζωή. Δεν έχω τίποτα να κρύψω».

Και τότε ο Snowden έδωσε μια απάντηση που δεν σήκωνε κανένα αντεπιχείρημα:
«Το να υποστηρίζεις πως δεν σε ενδιαφέρει το δικαίωμα στη ιδιωτική ζωή επειδή δεν έχεις τίποτα να κρύψεις, είναι το ίδιο με το να λες πως δεν σε νοιάζει η ελευθερία του λόγου επειδή δεν έχεις τίποτα να πεις».
Κοινώς, όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και όσοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα του «δεν έχω τίποτα να κρύψω», μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακριβώς την ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Συνεχίζοντας, ο Snowden σχολίασε: «Δεν μπορείς να παραδώσεις τα δικαιώματα των άλλων, επειδή δεν είναι χρήσιμα σε σένα. Πιο απλά, η πλειοψηφία δεν μπορεί να καταψηφίσει τα φυσικά δικαιώματα της μειονότητας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top