Στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της BIS καταρρίπτεται το επιχείρημα περί συνεχόμενης μείωσης της χρήσης των μετρητών.
 
Παρά την τεχνολογική πρόοδο, που επιτρέπει τις πληρωμές με κάρτες, κινητά τηλέφωνα και γενικότερα έξυπνες συσκευές  τα μετρητά φαίνεται, πως είναι «πολύ σκληρά για να πεθάνουν», σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών  (BIS).

Μάλιστα αποδίδει τη σχετική συζήτηση με την άνθηση των κρυπτονομισμάτων και την αντικατάσταση των μετρητών στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη φύση του χρήματος.

Ο τομέας των πληρωμών ισχυρίζεται ότι η χρήση μετρητών μειώνεται και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσες μηχανές ATM ή υποκαταστήματα τραπεζών.

Ωστόσο στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της BIS καταρρίπτεται το επιχείρημα περί συνεχόμενης μείωσης της χρήσης των μετρητών.

«Κάποιοι ισχυρισμοί δίνουν την εντύπωση πως πλησιάζει το τέλος των συναλλαγών με χαρτονομίσματα και κέρματα» δήλωσε ο Hyun Song Shin, οικονομικός σύμβουλος της BIS και επικεφαλής της έρευνας.

«Παρά τις τεχνολογικές βελτιώσεις στις πληρωμές τα τελευταία χρόνια, η χρήση καλών παλαιομοδίτικων μετρητών εξακολουθεί να αυξάνεται στις περισσότερες, αν και όχι όλες τις  οικονομίες της προηγμένης και της αναδυόμενης αγοράς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα μετρητά σε κυκλοφορία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από το 7% του συνολικά παραγόμενου ΑΕΠ το 2000 σε 9% το 2016, αν και έχει μειωθεί στη Σουηδία και σε λίγες άλλες οικονομίες.

«Η ανθεκτικότητα των μετρητών ως κοινωνικής σύμβασης μας θυμίζει τη σημασία της κατανόησης των οικονομικών λειτουργιών του χρήματος πέρα από τις καινοτομίες στην τεχνολογία», πρόσθεσε ο Shin.

Πάντως σημείωσε ότι αυξήθηκαν οι χρεώσεις και οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, από 13% του ΑΕΠ το 2000 έως 25% το 2016.

Οι άνθρωποι κατέχουν περισσότερες κάρτες και τις χρησιμοποιούν για όλο και περισσότερες συναλλαγές, τόνισε.

http://bankingnews.gr/index.php?id=355513

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top