Το σκάνδαλο του Facebook προκαλεί ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα, στη Σουηδία.
 
Η ευρεία εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη σουηδική κοινωνία, εις βάρος των φυσικών μετρητών χρημάτων, προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, στον απόηχο του σκανδάλου-μαμούθ της κατάχρησης δεδομένων χρηστών του Facebook, από την Cambridge Analytica.
 
Ειδικότερα, το πρόβλημα εντοπίζεται όταν τα συστήματα πληρωμών λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες.

«Ίσως δεν θέλουμε οι ιδιωτικές τράπεζες να μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές που φέρουν εις πέρας.

Ίσως χρειαζόμαστε αυστηρότερη ρύθμιση της χρήσης αυτών των πληροφοριών», σχολιάζει στο Bloomberg ο Martin Floden, αναπληρωτής κυβερνήτης της σουηδικής κεντρικής τράπεζας (Riksbank).

Η παλαιότερη τράπεζα της Ευρώπης, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να εκδώσει δική της κάρτα πληρωμών ή λογαριασμούς πολιτών με χρήση της e-kronas (ηλεκτρονική κορόνα, υπό εξέταση), ως τρόπους προστασίας των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά στην «εξαφάνιση» των μετρητών εντός της σκανδιναβικής χώρας, ανέφερε ότι η Riksbank θα μπορούσε να επιδοτήσει τη χρήση μετρητών ή ακόμη και να αναγκάσει τις τράπεζες να δέχονται μετρητά.

Ωστόσο, πλέον η επιστροφή στα μετρητά κρίνεται «πιο δαπανηρή», διευκρίνισε.

Οι τράπεζες καθησυχάζουν για την έλλειψη μετρητών στη σουηδική οικονομία

Ως «υπερβολικές» χαρακτηρίζουν τις ανησυχίες για επικείμενη πλήρη εξάλειψη των μετρητών στη σουηδική οικονομία οι τράπεζες της χώρας, μετά το σχετικό «καμπανάκι» της κεντρικής τράπεζας (Riksbank).


Ειδικότερα, ο κλάδος διαβεβαιώνει πως θα εξακολουθήσει εξακολουθεί να προσφέρει τα απαιτούμενα μετρητά, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, πως δεν έχει νόημα να αντιστραφεί η τάση που έχει αναπτυχθεί με τις πληρωμές σε «πλαστικό χρήμα», σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloom
berg ο επικεφαλής -Hans Lindberg- της τοπικής Ένωσης Τραπεζών (Swedish Bankers' Association), νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα των σουηδικών τραπεζών δεν διαθέτουν πλέον μετρητά, με τον κλάδο να προσφέρει αναλήψεις μετρητών και πρόσβαση στις καταθέσεις μέσω ΑΤΜs της κοινής επιχείρησης «Bankomat».

Μόνο μία «χούφτα» καταστημάτων της Nordea Bank, της Handelsbanken και της SEB εξακολουθούν να διαχειρίζονται μετρητά.

Η Σουηδία τείνει να μετατραπεί στην πρώτη κοινωνία χωρίς μετρητά!

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990 συρρικνώθηκε η κυκλοφορία μετρητών χρημάτων για τη σουηδική οικονομία κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κεντρικής τράπεζας (Riksbank), αποδεικνύοντας την πλήρη στροφή της σκανδιναβικής χώρας στο «πλαστικό χρήμα» και το e-banking.

Πλέον, εντός της Σουηδίας υπάρχουν χαρτονομίσματα και κέρματα συνολικής αξίας περίπου 51 δισεκ. κορόνων (περίπου 5,1 δισεκ. ευρώ), όταν την πρώτη δεκαετία του 2000 το ποσό έφτασε ακόμη και κοντά στα 100 δισεκ. κορώνες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Riksbank για το 2016, μόλις το 15% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με μετρητά, από 40% το 2010, ενώ σχετικές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα δύο τρίτα των πολιτών να χρησιμοποιούν αποκλειστικά «πλαστικό χρήμα».

Σε όρους ΑΕΠ, λιγότερο από το 2% των συναλλαγών πραγματοποιούνται με μετρητά!

Βέβαια, οι συνθήκες υποστηρίζουν απόλυτα αυτήν την τάση. 

Όπως σχολίαζε και νωρίτερα μέσα στον μήνα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τα πιστωτικά ιδρύματα της Σκναδιναβίας κατέχουν ηγετική θέση στο e-banking και τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (fintech).

Επίσης, η Moody’s αποτιμούσε θετικά (credit positive) για την πιστοληπτική ικανότητα των μεγάλων σκανδιναβικών τραπεζών τα σχέδια για ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας διαδικτυακών συναλλαγών, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, οι Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB και Swedbank, θα σχεδιάσουν ένα ενιαίο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα απαρτίζεται από κοινά προϊόντα προς το καταναλωτικό κοινό, σε όλα τα τοπικά νομίσματα.

Τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών στη Σκανδιναβία είναι ήδη από τις πιο προηγμένα και λειτουργικά στον κόσμο, ωστόσο παραμένουν κατακερματισμένα κατά μήκος των εθνικών συνόρων.



Η εναρμόνιση των εγχώριων υποδομών και προϊόντων που προσφέρονται, θα διευκολύνει τις διασυνοριακές πληρωμές και θα προωθήσει περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, συνεισφέροντας στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

http://bankingnews.gr/index.php?id=357642

σχόλιο ID-ont: Οι επισημάνσεις ανωτέρω με χρώμα, έγιναν από το blog μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top