Η γιγαντιαία πολυεθνική Monsanto επιτίθεται δικαστικά εναντίον της οργάνωσης ακτιβιστών Avaaz, επειδή είχε κινητοποιήσει την κοινή γνώμη εναντίον της χρησιμοποίησης βλαβερού ζιζανιοκτόνου.

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περίμενε προ ημερών τους υπεύθυνους της πλατφόρμας ακτιβιστών Avaaz, που διοργανώνει εκστρατείες παγκοσμίως. Τους απεστάλη δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων από τον χημικό κολοσσό Monsanto. Η εταιρεία δίνει ελάχιστες μέρες διορία στην Avaaz για να απαντήσει και την «διατάζει» να παραδώσει όλα τα προσωπικά email, τις σημειώσεις και τα αρχεία που διαθέτει για τη Monsanto, ακόμη και τα ονόματα και email των μελών της πλατφόρμας που έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίον πρακτικών της εταιρείας.

Οι Ricken, Emma, Fatima, Danny, Hui-Ting, Σπύρος, Marigona και όλη η ομάδα του Avaaz στην ανακοίνωσή τους λένε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Ο λόγος αυτής της επίθεσης κατά της ομάδας ακτιβιστών, έγκειται στο γεγονός ότι το «Avaaz έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες, όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της. Κερδίζουμε. Γι’ αυτό κι αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».

Σύμφωνα με το ένταλμα, η Monsanto θέλει όλα τα προσωπικά δεδομένα για να αντικρούσει συλλογικές προσφυγές από πολίτες που ισχυρίζονται ότι η γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο. Πρόκειται για ένα παρανοϊκό αίτημα σύμφωνα με την Avaaz. Παρόλα αυτά έχει πάρει την έγκριση αμερικανικού δικαστηρίου. Γι’ αυτό η πλατφόρμα επισημαίνει ότι χρειάζεται την οικονομική βοήθεια του κόσμου για να ανταπεξέλθει στη δικαστική διαμάχη με την ισχυρή πολυεθνική «διαβόητη για τα βαριά νομικά της όπλα» και τους «απεριόριστους πόρους«. «Αν πέσουν στα χέρια τους τα προσωπικά μας δεδομένα, ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι θα κάνουν μ’ αυτά» λένε στην Avaaz.

Παρά την οικονομική ισχύ της εταιρείας, οι ακτιβιστές του Avaaz θεωρούν ότι η πλατφόρμα τους έχει τεράστια συλλογική δύναμη και τα μέλη της απλώς δεν τη φοβούνται. «Πρέπει να προσλάβουμε επειγόντως εξαιρετικούς δικηγόρους για να αντικρούσουμε τα νομικά μυαλά της Monsanto. Ο αγώνας ενάντια σ’ αυτό το ένταλμα (δες το εδώ) από μόνος του θα είναι δαπανηρός και ίσως είναι μόνο η αρχή» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top