σχόλιο ID-ont: Αλίμονο στα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν Οικονομικές Επιστήμες και ονειρεύονται μια μέρα να εργαστούν σε κάποια Τράπεζα. Θα αποτελέσουν κι αυτά ακόμη μια "παράπλευρη απώλεια" των capital controls, της "κοινωνίας χωρίς μετρητά", και των άλλων τεχνολoγικών ευκολιών της κοινωνίας μας.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ: Τράπεζες χωρίς ταμεία, με δύο ή τρεις υπαλλήλους που θα βοηθούν τους πελάτες στην ολοκλήρωση των συναλλαγών τους ηλεκτρονικά, ρομπότ σε ρόλο συμβούλου επενδύσεων, που θα προτείνουν σε αποταμιευτές με μικρά πορτοφόλια χωρίς πρόσβαση στο personal ή στο private banking στρατηγικές τοποθέτησης στις αγορές, αλλά και ειδικές πλατφόρμες που θα διαμεσολαβούν για τον δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή ιδιωτών από το... ευρύ κοινό συνθέτουν την εικόνα που θα έχει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Οι πιο... αισιόδοξοι βλέπουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην εγχώρια αγορά πολύ σύντομα, εκτιμώντας ότι έως το 2021 το 90% των πληρωμών και των συναλλαγών θα γίνεται μέσω των κινητών τηλεφώνων.
Η γενιά των capital controls

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται ενεργά με την ψηφιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που ανά 6 ή 8 μήνες ανατρέπει όσα γνωρίζουμε ως εκείνη τη στιγμή, σε συνδυασμό με την ένταξη στην οικονομική ζωή της «γενιάς των capital controls», που δεν ενδιαφέρεται πια αν έχει μετρητά στο πορτοφόλι της, θα ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών, αναγκάζοντας τους παραδοσιακούς τραπεζικούς ομίλους να λάβουν τα μέτρα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Στασινόπουλο, CEO της Profile Software, μιας ελληνικής εταιρείας με παρουσία σε 35 χώρες και πολυετή εμπειρία στην υλοποίηση απαιτητικών έργων για digital banking και FinTech, «η τεχνολογική ανάπτυξη διεθνώς και η αύξηση των millennials δημιουργούν νέες απαιτήσεις ψηφιακής τραπεζικής, η οποία πλέον αποτελεί γεγονός και για την ελληνική αγορά, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνει δε ότι «σε αυτό το ζητούμενο καλούνται να ανταποκριθούν τόσο οι εδραιωμένοι τραπεζικοί οργανισμοί όσο και οι λεγόμενες challenger banks, που συχνότατα χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή τους».


Οι παραδοσιακοί όμιλοι, για να προλάβουν τις εξελίξεις, από τη μία πλευρά επενδύουν συστηματικά στην τεχνολογία δημιουργώντας νέες εφαρμογές και προσφέροντας καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, και από την άλλη αναδιαρθρώνουν το δίκτυο των καταστημάτων τους, το οποίο ανά όμιλο θα μειωθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον στα επίπεδα που βρισκόταν τα πρώτα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Και αυτό διότι η εμπειρία από πιο προηγμένες χώρες της ΕΕ έχει δείξει ότι τα ψηφιακά ιδρύματα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην Αγγλία εκτιμάται ότι μέσα σε δυο-τρία χρόνια έχουν αποκτήσει μερίδιο αγοράς γύρω στο 5%, το οποίο δεν είναι αμελητέο αν αναλoγιστούμε ότι δεν διαθέτουν δίκτυο ή τα καταστήματά τους είναι πάρα πολύ λίγα.

Δάνεια από το... κοινό

Ανάλογα με τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τη ζήτηση

για δανεικά, στελέχη από τον κλάδο της πληροφορικής δεν αποκλείουν τα επόμενα χρόνια να εισαχθεί και στην Ελλάδα ο θεσμός της χρηματοδότησης από το πλήθος (peer-to-peer lending). Μέσω ειδικών πλατφορμών, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό θα έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν χρήματα από το ευρύ κοινό για τη χρηματοδότηση των εργασιών τους.

Η εταιρεία που θα λειτουργεί την πλατφόρμα και θα διαμεσολαβεί μεταξύ δανειζόμενου και πιστωτών, θα αξιολογεί την αιτούμενη για δανεικά επιχείρηση. Από αυτή την αξιολόγηση θα προκύπτει το επιτόκιο, το οποίο θα λαμβάνουν οι επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν με αυτόν τον τρόπο μια ελκυστική εναλλακτική επιλογή για τα χρήματά τους.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top