Η Google γνωρίζει ποιος είσαι, ποιοι είναι οι φίλοι σου, τι καταναλώνεις και τι σε ενδιαφέρει

Στην εποχή του Διαδικτύου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν... παρελθόν. Οποιαδήποτε κίνηση στον παγκόσμιο ιστό καταγράφεται, αποθηκεύεται και μπορεί στο μέλλον να ανασυρθεί από τις βάσεις δεδομένων και να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Οπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερικ Σμιντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google, «γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές ποιοι είστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι φίλοι σας». O πρόεδρος της Google κ. Σμιντ έκανε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι στο μέλλον πολλοί νέοι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν το όνομά τους προκειμένου να αποστασιοποιηθούν από εν δυνάμει ενοχοποιητικές πληροφορίες για το άτομό τους, πληροφορίες που εύκολα μπορεί κανείς να βρει στα προφίλ των φίλων τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το ΜySpace. «Αν κάνετε κάτι που δεν θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν,ίσως δεν θα έπρεπε να το κάνετε». Ο 27χρονος προγραμματιστής κ. Σπύρος Ευαγγελάτος αρνείται εδώ και χρόνια να αποκτήσει σελίδα στο Facebook. «Ο λόγος για τον οποίο αντιστέκομαι στον πειρασμό του Facebook είναι πως εκεί εκτίθενται προσωπικά σου δεδομένα,χωρίς να έχεις πλήρη έλεγχο πάνω σε αυτά. Και αυτό διότι μεγάλο μέρος της πληροφορίας “ανεβαίνει” από τους φίλους σου.Ακόμη και αν η πληροφορία αυτή δεν αφορά ρητά εμένα,και μόνο από τα προφίλ των φίλωνείναι δυνατόν κανείς να συμπεράνει πολλά στοιχεία» λέει. Οπως εξηγεί, ακόμη και κάποιος που δεν έχει προφίλ δεν είναι πλήρως προστατευμένος. «Εχει τύχει να πάω σε πάρτι, εν αγνοία κάποιων φίλων μου,και προτού προλάβω να γυρίσω πίσω να έχουν ενημερωθεί για τα πάντα από φωτογραφίες στο Facebook.Αυτή η μαζική διασπορά πληροφορίας με κάνει να νιώθω άβολα» τονίζει.

Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν μια μίνι θύελλα, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων online. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σμιντ κάνει ανάλογες δηλώσεις. Πριν από λίγους μήνες είχε τονίσει: 

Τι ισχύει στην ΕλλάδαΤο «Street View» είναι μια υπηρεσία της Google που επιτρέπει στους χρήστες να δουν εικόνες δρόμων της επιλογής τους. Ως σήμερα έχει επεκταθεί σε 30 χώρες και εκατοντάδες μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και ειδικά στη χώρα μας προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με απόφαση της οποίας η συγκεκριμένη υπηρεσία θα πρέπει να παρέχεται με την προϋπόθεση να «θολώνονται» τα πρόσωπα που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες. Πριν από λίγες ημέρες η Ισπανία κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της Google για το «Street View».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ


«Ο,τι ανεβαίνει στο Ιnternet, μένει»Ο κ. Βασίλης Βλάχος, καθηγητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Λάρισας, μας λέει ότι οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες σχετικά με την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο «έχουν να κάνουν με την εκβιαστική δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook» και σημειώνει ότι στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνέντευξης να σου ζητήσουν να ανοίξεις τη σελίδα που έχεις στο Facebook ή στο ΜySpace. «Είναι γεγονός πως ό,τι “ανέβει” στο Ιnternet δεν φεύγει από εκεί. Για αυτόν τον λόγο πρέπει ναείμαστε απόλυτα σίγουροι προτού ανεβάσουμε κάτι» τονίζει .

«Προσοχή στους όρους χρήσης»


Ο κ. Κωνσταντίνος Στυλιανού, δικηγόρος με ειδίκευση στο δίκαιο του Διαδικτύου, επισημαίνει πως «από τη στιγμή που εμείς οικειοθελώς “δημοσιοποιούμε” προσωπικές πληροφορίες είναι αυτονόητο ότι ο καθένας μπορεί να βρει αυτές τις πληροφορίες με μια απλή αναζήτηση» και προσθέτει ότι θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τους όρους χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και να επιλέγουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις προκειμένου να διαφυλάξουμε όσο γίνεται τα προσωπικά μας δεδομένα. «Οσον αφορά τις διωκτικές αρχές, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι προκειμένου να αποκτήσουν πληροφορίες όπως το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου θα πρέπει να υπάρχει εισαγγελική απόφαση για άρση του απορρήτου, και μάλιστα μόνο για περιπτώσεις σοβαρών κακουργημάτων» σημειώνει.

«Ξέρω πού βρίσκεσαι τώρα»


Προχθές η Facebook παρουσίασε μια νέα υπηρεσία με την επωνυμία «Ρlaces», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να «γνωστοποιούν» online το μέρος στο οποίο βρίσκονται, ενεργοποιώντας τις κατάλληλες δυνατότητες των κινητών τηλεφώνων τους. Η υπηρεσία αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν όσα μέλη του Facebook βρίσκονται κοντά στον ίδιο «φυσικό» τόπο με αυτούς. Ο πρόεδρος του Facebook κ. Μαρκ Ζούκερμπεργκ (φωτογραφία) δήλωσε ότι η νέα λειτουργία «θα βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν συνδεδεμένοι οπουδήποτε πηγαίνουν,και όχι μόνο μέσα από τον υπολογιστή τους». Η νέα υπηρεσία ωστόσο αρχικώς θα είναι διαθέσιμη μόνο μέσα από εφαρμογή του «iΡhone» της Αpple. Ειδικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβάει κανείς με «έξυπνα» κινητά και ψηφιακές κάμερες που έχουν ενσωματωμένο GΡS και επισημαίνουν ότι καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τέτοιες διαρροές πληροφοριών είναι να απενεργοποιήσετε από την κάμερα ή το τηλέφωνό σας αυτή την εφαρμογή, μια διαδικασία περίπλοκη, αλλά απαραίτητη για όσους δεν θέλουν να αποκαλύψουν ανάλογες πληροφορίες. 

Διαβάστε περισσότερα: 

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=349412&dt=20/08/2010#ixzz11o7DFb6x


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top