Η Google παρουσίασε τη νέα συσκευή «Νexus S», η οποία εκτός από τηλέφωνο θα είναι και πιστωτική κάρτα

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Βάλτε στο συρτάρι το παλιό δερμάτινο πορτοφόλι σας. Σε λίγο καιρό όποιος επιθυμεί να πληρώσει (σ.σ.: αν έχει λεφτά...) θα βγάζει το κινητό του τηλέφωνο. Και θα το χρησιμοποιεί ακριβώς όπως την πιστωτική του κάρτα.

Η Google παρουσίασε μια νέα συσκευή που φιλοδοξεί, εκτός από εργαλείο επικοινωνίας, να γίνει και εργαλείο πληρωμής. Η συσκευή ονομάζεται «Νexus S», θα κατασκευαστεί από τη Samsung Εlectronics και θα «τρέχει» με λειτουργικό σύστημα Αndroid. Σε «πορτοφόλι-κινητό» θα μετατρέπεται χάρη στη βοήθεια ενός ειδικού μικροτσίπ. Στόχος είναι να κάνει πιο απλή την καθημερινότητά μας σε σημείο που όλες οι συναλλαγές, από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του μετρό, την πληρωμή στο σουπερμάρκετ, τη βραδινή έξοδο ως και τα ΑΤΜ των τραπεζών, να γίνονται με το απαλό άγγιγμα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο.


«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η συσκευή θα μπορούσε να αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον την πιστωτική κάρτα σε κάθε σημείο του πλανήτη» δήλωσε ο Ερικ Σμιντ , διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο Web 2.0 που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τον κ. Σμιντ, το «έξυπνο» κινητό-πορτοφόλι θα διαθέτει οθόνη αφής και ένα ενσωματωμένο σύστημα που θα το καθιστά πολύ πιο ασφαλές και προστατευμένο από χάκερ και απατεώνες σε σχέση με τις κάρτες. Το τσιπάκι αυτό υποστηρίζει την τεχνολογία ηλεκτρονικών πληρωμών ΝFC (Νear Field Commu-nications, Επικοινωνίες Κοντινού Πεδίου), διακινώντας ασφαλώς προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Είναι ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας και ενεργοποιείται όταν ο κάτοχος της συσκευής βρίσκεται σε κάποιο «σημείο πληρωμής», για παράδειγμα το ταμείο ενός βενζινάδικου, μιας τράπεζας ή ενός κινηματογράφου, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι συμβεβλημένες με κάποιον πάροχο αυτής της υπηρεσίας.

Η Google δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δική της πλατφόρμα επεξεργασίας συναλλαγών, θεωρεί όμως ότι θα γεννηθεί ένας ολόκληρος νέος κλάδος παροχής υπηρεσιών. «Εκτιμώ ότι θα δημιουργηθούν 500 νέες εταιρείες στον κλάδο πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου όταν εμφανιστούν αυτές οι πλατφόρμες» καταλήγει ο κ. Σμιντ, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το μαγνητικό σύστημα των συνηθισμένων πιστωτικών καρτών έχει αποδειχθεί αρκετές φορές διάτρητο σε ζητήματα ασφαλείας.

Στις αρχές του 2010 η Google είχε λανσάρει το κινητό Νexus Οne, το απέσυρε όμως λίγους μήνες αργότερα, όταν έφτασαν στην αγορά άλλες συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Αndroid. Το νέο, πιο εξελιγμένο μοντέλο κινητού τηλεφώνου θα βασίζεται στη νέα έκδοση του Αndroid, με την κωδική ονομασία Gingerbread.

Τα «τσιπάκια» κοντινού αλλά και φτηνού πεδίου

Η τεχνολογία ΝFC (Νear Field Communications, Επικοινωνίες Κοντινού Πεδίου) εφαρμόζεται κατά κόρον στα μικρά «τσιπάκια» που βρίσκονται σε βιβλία, CD και ρούχα καταστημάτων που «χτυπάνε», αποτρέποντας τον πελάτη να τα βγάλει από το μαγαζί χωρίς πρώτα να έχει πληρώσει. Τα λεγόμενα και μικροτσίπ επικοινωνίας «εγγύς πεδίου» αποθηκεύουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη και μπορούν να μεταδοθούν και να διαβαστούν από άλλες συσκευές, όπως για παράδειγμα στο ταμείο ενός καταστήματος. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος της, το οποίο, σε συνδυασμό με τη χρήση της στα τόσο δημοφιλή κινητά τηλέφωνα, αναμένεται να προκαλέσει πραγματική επανάσταση στις συναλλαγές μας. 
ΠΗΓΗ:  http://www.tovima.gr/default.asp?artId=367895&ct=2&pid=2&dt=18/11/2010#ixzz15kCnGGRG

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top