Τα θαλάσσωσε η Google, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο συνιδρυτής της Σεργκέι Μπριν αναφερόμενος στον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από τα εκατοντάδες Street View, τα γνωστά οχήματα της εταιρείας που βγαίνουν στους δρόμους και συλλέγουν με κάμερες στοιχεία για τις υπηρεσίες γεωεντοπισμού Google Μaps. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία ομολόγησε ότι τα διάφορα Street View που κυκλοφορούσαν τα τελευταία τρία χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συνέλεγαν και δεδομένα, όπως κωδικοί e-mails από μη προστατευόμενα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, που βρίσκονταν στην ακτίνα λήψης τους.



Η παραβίαση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι η Google είχε διαβεβαιώσει τις αρμόδιες Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη ότι δεν καταγράφει κανένα απολύτως στοιχείο από τα ασύρματα δίκτυα που αποθηκεύονται στο Street View. «Δεν πρόκειται να προσπαθή σω να δικαιολογηθώ. Ναι, τα θαλασσώσαμε.Συλλέξαμε προσωπικά δεδομένα διαφόρων ανθρώπων» είπε ο Σεργκέι Μπριν στους δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο, κατά την ετήσια συνέλευση της εταιρείας. Εξήγησε ότι η Google διενεργούσε «πολλούς εσωτερικούς ελέγχους», αλλά παραδέχθηκε ότι « προφανώς αυτό δεν εμπόδισε να συμβεί το λάθος» και διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα θεσπίσει περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους. Τόνισε όμως ότι « τίποτε δεν έγινε με δόλο» και δεσμεύτηκε να διαγράψει όλα τα επίμαχα στοιχεία.


Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FΤC) των ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο αυτή η ενέργεια της Google συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας, ενώ στην Ευρώπη οι αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ξεκίνησαν ήδη παρόμοιες έρευνες για το ίδιο ζήτημα. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Γερμανίας ερευνά από τον Απρίλιο το ζήτημα, ενώ στη Γαλλία, η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Δικαιωμάτων (CΝΙL) ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι ξεκίνησε ανάλογη έρευνα.


Με τη σειρά της, η Google, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο κυβερνήσεων και φορέων που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρακτικές της σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένατων χρηστών, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια: χθες ανακοίνωσε το «Google ΤV», μια νέα υπηρεσία που θα συνδέει το Διαδίκτυο με τις τηλεοράσεις και αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του 2010. Ετσι, η εταιρεία, σε συνεργασία με επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Ιntel, η Logitech και η Sony, κάνει το πρώτο βήμα για την πλήρη μεταμόρφωση της τηλεόρασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και του τηλεκοντρόλ σε πληκτρολόγιο.


«Είναι η σημαντικότερη βελτίωση στην τηλεόραση από την εποχή που έγινε έγχρωμη» υποστήριξε ο διευθυντής της Ιntel Πολ Οτελίνι για την υπηρεσία που, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, ευελπιστεί να ενώσει το περιβάλλον του Διαδικτύου με το σαλόνι μας.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=333193&dt=22/05/2010#ixzz12PCUDtPf

φωτογραφία από: http://mhgs.onlinehome.de/giwy/giwy.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top