Πολύ σοβαρότερο, απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί αρχικά, είναι τελικά το πρόβλημα της παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας της εταιρίας Adobe (δημιουργού, μεταξύ άλλων, των αρχείων .pdf). 
 
Η αμερικανική εταιρία λογισμικού παραδέχτηκε, ότι υποκλάπηκαν στοιχεία που αφορούσαν σε τουλάχιστον 38 εκατ. λογαριασμούς πελατών της και όχι 2,9 εκατ. σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωσή της.

 
Η Adobe έκανε γνωστό, σύμφωνα με το BBC, ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε περίπου 38 εκατ. ονόματα χρήστη (usenames) και κρυπτογραφημένους κωδικούς (passwords). Οι χάκερς επίσης υπέκλεψαν τμήματα του πηγαίου κώδικα του δημοφιλούς προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφιών Photoshop.
 

 
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η εταιρία είχε αναφέρει, ότι ο πηγαίος κώδικας του επίσης δημοφιλούς προγράμματος Acrobat είχε παραβιαστεί. Η παραβίαση δίνει τη δυνατότητα να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων της Adobe και να αντιγραφούν.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δικαιολογήθηκε για την αρχική υποβάθμιση της έκτασης της κυβερνο-επίθεσης, λέγοντας ότι το πρόβλημα έγινε σταδιακά αντιληπτό. Πάντως η εκπρόσωπος δήλωσε πως η εταιρία συνεχίζει να πιστεύει ότι σημαντικά κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα πελατών (αριθμοί πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κ.α.) υποκλάπηκαν μόνο σε 2,9 εκατ. πελάτες. Για τους υπόλοιπους 35,1 εκατ. πελάτες, κατά την εταιρία, η υποκλοπή αφορά μόνο σε ονόματα χρήστη (usenames) και κρυπτογραφημένους κωδικούς (passwords).
 
 
Ήδη η εταιρία έχει προχωρήσει σε αλλαγές στα passwords προληπτικά για την περίπτωση που παραβιαστεί η κρυπτογράφησή τους. Παρόλα αυτά, παραμένουν έκθετοι όποιοι πελάτες της έχουν παρόμοιους κωδικούς πρόσβασης σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες. Τέλος, η Adobe δήλωσε, ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή της κάποια παράνομη δραστηριότητα που να εμπλέκει κάποιον από τους λογαριασμούς της, οι οποίοι παραβιάστηκαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top