Μαζικές παρακολουθήσεις των τηλεπικοινωνιών γάλλων πολιτών από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Monde επικαλούμενη τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις προκαλούν «σοκ» και «απαιτούν εξηγήσεις» λέει ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς. Ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από τον αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής της NSA, υπάρχει ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών-από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013- έγιναν 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA.
 
Η υπηρεσία διαθέτει πολλές μεθόδους συλλογής δεδομένων. Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde, όταν ένας τηλεφωνικός αριθμός χρησιμοποιείται στη Γαλλία ενεργοποιεί ένα σήμα το οποίο δίνει αυτόματα εντολή για την καταγραφή της κλήσης.Προφανώς, αυτό το σύστημα παρακολούθησης καταγράφει και τα μηνύματα SMS και το περιεχόμενό τους χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Επίσης, η NSA προφανώς αποθηκεύει το αρχείο συνομιλιών του κάθε στόχου, τα αποκαλούμενα μεταδεδομένα.
 
Αυτές οι παρακολουθήσεις καταγράφονται με τον κωδικό US-985D. Η ακριβής εξήγηση αυτού του κωδικού δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα από τα έγγραφα του Σνόουντεν ούτε από τα πρώην μέλη της NSA. Συγκριτικά, οι κωδικοί που χρησιμοποίησε η NSA για τον ίδιο τύπο παρακολούθησης με στόχο τη Γερμανία είναι US-987LA και US-987LB.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η σειρά κωδικών αντιστοιχεί σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν "τρίτα πρόσωπα", μία κατηγορία όπου ανήκουν οι Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και το Βέλγιο. Η κατηγορία "δεύτεροι συμβαλλόμενοι", γνωστή και ως τα "πέντε μάτια", αφορά τις αγγλόφωνες χώρες-- τις ιστορικές συμμάχους της Ουάσινγκτον δηλαδή τις Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η κατηγορία του "πρώτου συμβαλλόμενου" αφορά τις 16 αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από τις οποίες ως πιο σημαντική έχει αναδειχθεί η NSA, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
 
Το γράφημα της NSA εμφανίζει κατά μέσον όρο τρία εκατομμύρια υποκλοπές δεδομένων ημερησίως με σχεδόν επτά εκατομμύρια στις 24 Δεκεμβρίου 2012 και 7 Ιανουαρίου 2013. Αλλά μεταξύ 28 και 31 Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να έχουν σημειωθεί τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αυτή η παύση θα μπορούσε να αποδίδεται στον χρόνο που χρειάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 το αμερικανικό Κογκρέσο για την αναθεώρηση της παραγράφου 702 του νόμου που αφορά την ηλεκτρονική κατασκοπεία στο εξωτερικό.
 
Ένα από τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Le Monde επισημαίνει ότι κατά το διάστημα 8 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2013, η NSA συγκέντρωσε σε ολόκληρο τον κόσμο 124,8 δισεκατομμύρια τηλεφωνικά δεδομένα και 97,1 δισεκατομμύρια δεδομένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στην Ευρώπη, μόνο η Γερμανία και η Βρετανία ξεπερνούν τη Γαλλία σε αριθμό υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top