Σε μια εξέλιξη που θα πλήξει τις παραδοσιακά στενές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκαλύπτει ότι η αμερικανική NSA κατασκόπευε τόσο συστηματικά τον μεξικανό Πρόεδρο που είχε πρόσβαση ακόμη και στον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
 
Οπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, που ανέλυσε στοιχεία που διέρρευσε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε αποκτήσει πρόσβαση στο email του Φελίπε Καλντερόν - όταν εκείνος ήταν Πρόεδρος του Μεξικού - στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης που είχε αναλάβει μια ειδική διεύθυνση εντός της NSA, η ΤΑΟ.

 
Η ΤΑΟ αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές, εξηγεί το Der Spiegel. Το όνομά της έχει βγει από τα αρχικά «Tailored Access Operations», επιχειρήσεις στοχευμένης πρόσβασης. Αναλαμβάνει με ειδικές μεθόδους, ειδικούς στόχους.

Η κατασκοπία του γειτονικού Μεξικού ήταν μια από τις αποστολές που ανέλαβε και σε έγγραφο του Μαΐου 2010, η διεύθυνση ΤΑΟ ανέφερε ότι «η αποστολή εξετελέσθη». Σε ένα άκρος απόρρητο έγγραφο ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ΤΑΟ κατάφερε επιτυχώς να αποκτήσει πρόσβαση σε server της μεξικανικής Προεδρίας και να έχει για πρώτη φορά πρόσβαση στον λογαριασμό του Προέδρου Φελίπε Καλντερόν».

 
Σύμφωνα με την NSA τον συγκεκριμένο λογαριασμό χρησιμοποιούσαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Μέσω αυτού γινόταν η επικοινωνία για διπλωματικά και οικονομικά θέματα. Σύμφωνα με την ίδια την NSA η πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό email παρείχε στις ΗΠΑ μια σπάνια και αναλυτική ματιά στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος του Μεξικού.

 
Οι αποκαλύψεις του Der Spiegel έρχονται να επιβεβαιώσουν με λεπτομέρειες το γεγονός ότι το Μεξικό υπήρξε θύμα του ευρύτατου δικτύου παρακολουθήσεων που είχαν στήσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για περισσότερα χρόνια, απ' όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί.

 
Πριν από μερικές εβδομάδες σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του καναλιού TV Globo στη Βραζιλία είχε καταγγελθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 ο τότε υποψήφιος για την προεδρία του Μεξικού και τώρα πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νέτο, παρακολουθείτο από την NSA. Μάλιστα ο Πένια Νέτο κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Πόλη του Μεξικού για εξηγήσεις, χωρίς όμως να δώσει συνέχεια.

  
Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι η NSA κατασκόπευε επί μακρόν την μεξικανική προεδρία, πολύ προτού ο Ενρίκε Πένια Νέτο αναλάβει την εξουσία. Και μάλιστα την κατασκόπευε έχοντας διεισδύσει σε όλο το δίκτυο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με στόχο τον Φελίπε Καλντερόν έναν μεξικανό ηγέτη που υπήρξε από τους πιο στενούς συνεργάτες της Ουάσινγκτον.

 
Στις αποκαλύψεις του ΤV Globo, ως στόχος της NSA είχε υποδειχθεί και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, γεγονός που την είχε οδηγήσει στο να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top