Με πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ (ή, υπό προϋποθέσεις, 300.000 ευρώ) βρίσκεται αντιμέτωπη η Google στη Γαλλία για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούνιο, η γαλλική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (CNIL) είχε δώσει τρεις μήνες διορία στον κολοσσό των διαδικτυακών αναζητήσεων προκειμένου να επανεξετάσει την πολιτική απορρήτου που έχει θεσπίσει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αρχή, η Google «δεν ανταποκρίθηκε με ικανοποιητικό τρόπο» και δεν προχώρησε στις αλλαγές που της ζητήθηκαν (όπως το να γνωστοποιήσει στους χρήστες με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα τους και πόσο καιρό τα διατηρεί στις βάσεις δεδομένων της).

Ως εκ τούτου, η CNIL ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη Google. Η γαλλική νομοθεσία προβλέπει για υποθέσεις όπως αυτή την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ ή 300.000 ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση.


«Η πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζουμε σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και μας επιτρέπει να παρέχουμε απλούστερες, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες. Συνεργαζόμαστε πλήρως με τη CNIL και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google Αλ Βέρνεϊ.

Η Google έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: η Ισπανία την κατηγόρησε πρόσφατα για έξι παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ η Βρετανία της είχε δώσει διορία 35 ημερών για να διαγράψει τα δεδομένα που συνέλεγε παράνομα μέσω της υπηρεσίας Street View. Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται υπό διερεύνηση στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Από τις αρχές του 2012, η Google συλλέγει και αντιπαραβάλλει τα δεδομένα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν όλες τις υπηρεσίες της (YouTube, Gmail, Google+, Blogger κ.λπ.), πρακτική που επικρίθηκε έντονα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κομισιόν ζήτησε από την εταιρεία να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή των νέων κανόνων. Η Google, όμως, δεν συμμορφώθηκε, υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές της είναι σύμφωνες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top