Θα διαθέτει ενσωματωμένα μικρόφωνα στο ταβάνι και σύστημα αυτόματης ανταπόκρισης στις επιθυμίες των ιδιοκτητών.
 
To όραμά του για το σπίτι του μέλλοντος αποκάλυψε ο διευθυντής Mηχανικής της Google Σκοτ Χάφμαν. Σύμφωνα με αυτό, ο φουτουριστικός χώρος θα διαθέτει ενσωματωμένα μικρόφωνα στο ταβάνι, τα οποία σε ρόλο «βοηθών», σε συνδυασμό με το Google, θα καταγράφουν τις φωνητικές εντολές των χρηστών και θα ανταποκρίνονται σε αυτές. Το σύστημα θα διαθέτει ακόμη δυνατότητα σύνδεσής του με τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες «έξυπνες» συσκευές.

«Φανταστείτε να μπορούσαμε να πούμε: "Μπορείς να μου δείξεις το βίντεο με τα κυριότερα στιγμιότυπα του τάδε ποδοσφαιρικού αγώνα στην τηλεόραση του σαλονιού;". Κάτι τέτοιο σαφώς και γίνεται, καθώς μέσω του Cloud όλα μπορούν να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους» ανέφερε ο Χάφμαν. «Ή ακόμη θα μπορούσα να ζητήσω από τον "έξυπνο" βοηθό της Google να μου βρει ένα κοντινό εστιατόριο με συγκεκριμένη κουζίνα και με καλές τιμές. Και το Google θα εκτελούσε τις διαταγές μου».

Στη συνέχεια, προσέθεσε, ο χρήστης θα μπορούσε να μπει στο αυτοκίνητό του, όπου το GPS θα ήταν ήδη συνδεδεμένο με το υπόλοιπο σύστημα του σπιτιού του, ώστε να πάει κατευθείαν στο εστιατόριο της επιλογής του. Κονσόλες που συνοδεύονται από αισθητήρες, αλλά και «έξυπνες» τηλεοράσεις, εκτελούν ήδη φωνητικές εντολές του χρήστη (π.χ. αναζητώντας ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, κάνοντας μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο ή πραγματοποιώντας μια τηλεφωνική κλήση μέσω Skype), ενώ μέσω της ενσωματωμένης κάμερας είναι σε θέση να «διαβάζουν» τις χειρονομίες του και να τις μεταφράζουν σε εντολές.  

Φουτουριστικές πατέντες
Πριν από λίγο καιρό είχαν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι ο αμερικανικός κολοσσός εργαζόταν επάνω σε μια πατέντα για ένα σύστημα που θα μπορούσε να αναλάβει την αυτοματοποιημένη, ρομποτική σύνταξη αναρτήσεων χρηστών στα social media. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα σήμαινε ότι η εταιρεία θα αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς των χρηστών.

Και τα δύο συστήματα ωστόσο εγείρουν σημαντικά ζητήματα γύρω από την προστασία της ιδιωτικότητας ή των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ρέι Κούρτσβαϊλ, επίσης διευθυντής Μηχανικής της Google, είχε δηλώσει ότι σε περίπου 30 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να «φορτώνουν» το μυαλό τους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με αποτέλεσμα να γίνονται ψηφιακά «αθάνατοι», καθώς οι αναμνήσεις και οι σκέψεις τους θα παραμένουν ζωντανές ακόμη και όταν εκείνοι θα έχουν φύγει από τη ζωή.

Ο ίδιος είχε αναφέρει επίσης ότι μέσω της τεχνολογίας η ιατρική πρόκειται να περάσει σε νέα διάσταση προσφέροντας τεχνολογικά προηγμένα βοηθήματα που θα χαρίζουν κίνηση σε ασθενείς, ακόμη και αν αυτοί έχουν υποστεί βλάβες στο νευρικό τους σύστημα.

Πρόσφατα η ιδιόκτητη από την Google Motorola είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για ηλεκτρονικά «τατουάζ» υπό μορφή τσιπ τα οποία θα τοποθετούνται στον λαιμό του χρήστη και θα χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της φωνής του. Σε περίπτωση που εκείνος επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική κλήση, τότε ο ήχος θα αποστέλλεται στο κινητό και στον συνομιλητή του ασύρματα.

Σύμφωνα με τον Χάφμαν, το οικιακό σύστημα μικροφωνικών «βοηθών» της Google θα μπορούσε να εγκατασταθεί για πρώτη φορά σε σπίτια ως το 2018.
 
 
Η ανωτέρω επισήμανση στο δημοσίευμα είναι από το blog μας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top