Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε σήμερα ότι το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται ακατέργαστα δεδομένα για τις τηλεφωνικές κλήσεις είναι «νόμιμο».

Ο δικαστής Ουίλιαμ Πόλι αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό συγκέντρωσης μεταδεδομένων είναι σύννομο και απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει εναντίον του η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Το εάν και κατά πόσον το πρόγραμμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί επαφίεται στα μέλη του Κογκρέσου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα πρέπει να πάρουν τη σχετική απόφαση, πρόσθεσε.

Ο δικαστής επισήμανε στο σκεπτικό της απόφασής του, έκτασης 54 σελίδων, την οποία συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, την αξία που έχει αυτό το πρόγραμμα για την πρόληψη και την αποτροπή «τρομοκρατικών επιθέσεων» και επέμεινε ότι ο σκοπός του δεν μοιάζει να είναι κανένας άλλος πέραν αυτού.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, την ύπαρξη και την έκταση του οποίου αποκάλυψε ο πληροφορικός πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να συλλέγουν σωρεία τηλεφωνικών μεταδεδομένων (κλήσεις, πλήθος, διάρκεια κ.λπ.) των πολιτών διαφόρων κρατών και Αμερικανών, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/12/2013_533901

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top