σχόλιο ID-ont: Αντιγράφουμε το σχόλιο αναγνώστη από την ιστοσελίδα του Βήματος απ'όπου και το δημοσίευμα:

"η υποκρισία τους είναι απύθμενη...

όλοι οι 'τεχνολογικοί κολοσσοί' με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συνεργαστεί με την NSA και τους υπόλοιπους προκειμένου να την βοηθήσουν παρανόμως να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι πάγια πρακτική των 'κολοσσών' να αφήνουν backdoors στα λογισμικά τους προκειμένου να επιτρέψουν πρόσβαση στην NSA. Το πρόβλημα εδώ είναι πως οι χάκερς εντοπίζουν τα εν λόγω κενά ασφαλείας και τα εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος. Τώρα οι 'κολοσσοί' εμφανίζονται να έχουν κάνει την επανάστασή τους. Και βέβαια τούτο είναι καθαρά ζήτημα δημοσίων σχέσεων και μόνο. Αν επιθυμούσαν πραγματικά να προστατέψουν τους πελάτες τους... δεν θα υπέκυπταν στην NSA σε πρώτη φάση... προσθέτω ότι παρατηρώντας πτώση στην αγορά των προιόντων τους, προσπαθούν να κάνουν "ενέσεις" αξιοπιστίας."

«Ευρείες αλλαγές» στον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολίτες ζητούν οκτώ κολοσσοί της τεχνολογίας. Η Google, η Apple, το Facebook, το Twitter, η AOL, η Microsoft, η LinkedIn και η Yahoo σχημάτισαν συμμαχία, ονόματι Μεταρρύθμιση της Παρακολούθησης από την Κυβέρνηση, και έγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο και το Κογκρέσο υποστηρίζοντας ότι η πρακτική παρακολουθήσεων που εφαρμόζεται σήμερα «υπονομεύει την ελευθερία» των πολιτών.

«Καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες τους. Αλλά οι αποκαλύψεις του καλοκαιριού δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στις πρακτικές παρακολούθησης από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή. «Η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει διαταραχθεί καθώς γέρνει υπερβολικά πολύ προς όφελος του Κράτους και έχει απομακρυνθεί από τα δικαιώματα του ατόμου _ δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αυτό υπονομεύει την ελευθερία που όλοι μας αγαπάμε. Ηρθε ο καιρός για αλλαγή»

Οι οκτώ κολοσσοί αποφάσισαν να δράσουν ύστερα από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τα προγράμματα παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης. Χάρη στον πρώην αυτό υπάλληλο των μυστικών υπηρεσιών έγινε γνωστό ότι συλλέγονται στοιχεία για τα τηλεφωνήματα των πολιτών, πραγματοποιούνται υποκλοπές στα καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν τις παγκόσμιες επικοινωνίες και γίνεται χάκινγκ σε δίκτυα. Η συμμαχία των οκτώ υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το εύρος των παρακολουθήσεων πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. 

«Το γεγονός ότι οκτώ τεχνολογικοί γίγαντες που κανονικά είναι σφοδροί ανταγωνιστές ενώθηκαν για να καταδικάσουν την κλίμακα των κυβερνητικών παρακολουθήσεων δείχνει πόση σημασία έχει αυτό για τους ίδιους», γράφει το BBC. «Εν μέρει αντικατοπτρίζει την ελεύθερη σκέψη που χαρακτηρίζει τη Σίλικον Βάλεϊ _ αλλά η ανησυχία τους εμπεριέχει και μια εμπορική πτυχή. Καταναλωτές και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούν αμερικανικά τεχνολογικά προϊόντα»

Όπως είπε και η Microsoft, «ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία που δεν εμπιστεύεται». Το BBC παρατηρεί ότι οι εταιρείες αυτές επαίρονταν για την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών τους. Σήμερα αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και δεσμεύονται ότι θα χρησιμοποιήσουν ισχυρή κρυπτογράφηση για να βουλώσουν τις «τρύπες» στην άμυνά τους. Το βρετανικό κανάλι αναμένει παρατεταμένη σύγκρουση ανάμεσα στους μυστικές υπηρεσίες και τη Σίλικον Βάλεϊ.

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης έδειξαν ότι υπάρχει πραγματικά ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και νέα όρια στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις συλλέγουν πληροφορίες» δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο τον Ιούνιο, εκφράζονται ανησυχίες για το πόσα δεδομένα των πελατών τους έχουν παραδώσει οι εταιρείες τεχνολογίας στις μυστικές υπηρεσίες.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=546978

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top