σχόλιο ID-ont: H ηλεκτρονική εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του δημοσίου, η εξ'αποστάσεως διεκπεραίωση των υποθέσεων του πολίτη, η απουσία της φυσικής του παρουσίας και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων, μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες απάτες; Είναι δυνατόν; Μα η "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση" έρχεται και για να εξαλείψει τα φαινόμενα απάτης που δημιουργεί ο παραδοσιακός τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών. Εάν όπως εφαρμόστηκε στο ΙΚΑ δημιούργησε νέου τύπου ηλεκτρονικές απάτες, τι θα πρέπει να περιμένουμε όταν εφαρμοστεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου; Τι θα δουν τα μάτια μας όταν μετά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μοιραστεί στους πολίτες και το κλειδί της η Κάρτα του Πολίτη;

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Σύμφωνα και με τον ειδικό της πληροφορικής George Tillmann (http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html) "Μπορεί να πάρει στους κλέφτες λίγο χρόνο για να «αναβαθμιστούν» για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πρόκληση (την ηλεκτρονική), αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν."

Τότε όμως η ζημιά που θα υποστούν οι πολίτες θα είναι υπερ-πολλαπλάσια από την ζημιά που μπορεί να αυποστεί σήμερα κάποιος εάν χάσει κάποια έγγραφα ή ακόμη και το δελτίο ταυτότητάς του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:
 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Απάτη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ

Κομπίνα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται κατασκευαστικές εταιρείες, λογιστές, δικηγορικό γραφείο, αλλά και επιχειρηματίες-κατασκευαστές, αποκαλύφθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η έρευνα των Αρχών έγινε μετά την υποβολή 12 μηνύσεων που κατατέθηκαν από το Διοικητή του ΙΚΑ. Ειδικότερα, οι μηνύσεις αφορούσαν ομάδα αγνώστων ατόμων που με τη χρήση συνολικά 1.262 ηλεκτρονικών ιχνών υπέβαλαν, μέσω Διαδικτύου, ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, δηλώνοντας εργαζόμενους και ημέρες απασχόλησής τους, που δεν αντιστοιχούσαν σε πραγματική απασχόληση και αφορούσαν έργα, είτε εικονικά, είτε πραγματικά, με πιστωμένα ένσημα εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.
 
Οι ψευδώς δηλωμένοι υπάλληλοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) και στη συνέχεια κατέβαλαν στους εμπνευστές της απάτης το συμφωνηθέν χρηματικό ποσό, οι οποίοι ουδέποτε κατέβαλαν τις εργοδοτικές εισφορές που τους αναλογούσαν.

Η συνολική ζημία για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη για τους δράστες υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν των παραπάνω και αφού διαβιβάσθηκαν οι μηνύσεις στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών για την έκδοση διατάξεων αλλά και δικαστικών βουλευμάτων, διενεργήθηκε ψηφιακή ανάλυση στα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν μέσω του διαδικτύου και διά τις ηλεκτρονικής καταθέσεως των Αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων προς το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν γεωγραφικά οι δράστες της εν λόγω απάτης σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Κλιμάκια Αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών διενήργησαν 62 έρευνες ανά την επικράτεια, όπου κατά τη διαδικασία της προανάκρισης αλλά και των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι είχαν γνώση και ενεργούσαν με δόλο.

Στην απάτη φέρονται να συμμετείχαν κατασκευαστικές εταιρείες, λογιστές, δικηγορικό γραφείο, αλλά και επιχειρηματίες-κατασκευαστές.

Σε κατ΄ οίκον έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 170.080 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από επαγγελματικές δραστηριότητες και η δικογραφία διαβιβάσθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Xρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για περαιτέρω έρευνα.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ρ. Σπυρόπουλος: Το πάρτι με το ΙΚΑ τελειώνει
«Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των κυκλωμάτων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το ΙΚΑ. Τα κυκλώματα αυτά είτε αφορούν το φάρμακο, είτε τις ιατρικές πράξεις είτε τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να το καταλάβουν. Το πάρτι με το ΙΚΑ τελειώνει», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1922411

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top