σχόλιο ID-ont: Τεχνικά προβλήματα είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν σε ένα καινούριο ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτά οι αρμόδιοι της Πληροφορικής θα τα διορθώσουν. Τα άλλα όμως προβλήματα του συστήματος αυτού καθώς και κάθε άλλου συστήματος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα δημιουργηθεί, δεν έχουμε δει να τα αναδεικνύει ούτε καν η αρμόδια αρχή: η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Ποια είναι αυτά; Πρωτίστως είναι το ζήτημα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων της υγείας των πολιτών. Με αυτό το σύστημα στοιχεία του ιατρικού φακέλου των ασθενών "ταξιδεύουν" στο διαδίκτυο. Υπάρχει περίπτωση όμως να ρίξουν άγκυρα σε ...λάθος λιμάνι; (στον Η/Υ ενός hacker και μετά στα χέρια ενός Ιδιωτικού Ιατρικού Κέντρου ή μιας Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας;)

Σε κάθε περίπτωση τέτοια συστήματα είναι αδιανόητο να θεσπίζονται ως υποχρεωτικά για όλους και να ξεκινάνε χωρίς η ΑΠΔΠΧ να έχει δώσει την συγκατάθεσή της (εκτός και εάν μας διαφεύγει κάποια σχετική γνωμοδότησή της). Στην Αγγλία πάντως και στην Ιταλία είναι προαιρετική η χρήση τους από τους ασθενείς. Στην Ιταλία μάλιστα είναι ρητή η "διαταγή" της Ιταλικής ΑΠΔΠΧ για ίση μεταχείριση αυτών που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με αυτούς που χρησιμοποιούν το παραδοσιακό βιβλιάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο η δωρεά της Εθνικής Τράπεζας (δηλ. μιας κρατικής τράπεζας προς ένα κρατικό υπουργείο) θα έπρεπε να στοχεύει στην βελτίωση συνολικά των υποδομών υγείας και όχι μόνο τις υποδομές της ηλεκτρονικής συνταγράφησης...



Εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, ο οποίος δηλώνει ότι τα μέλη του εκτελούν πλέον χειρόγραφα τις συνταγές των ασφαλισμένων και αν δεν αποζημιωθούν από τα Ταμεία – επειδή δεν είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένες οι συνταγές – τότε θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλει επιπλέον ότι ουσιαστικά δε λειτουργεί ούτε η ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (11131) αφού δεν απαντά ποτέ.

Δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ της Εθν. Τράπεζας για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Στο μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1.5 εκατ. ευρώ, για το "Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης" υπογράφουν την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλειος Ράπανος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, της Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, του διευθύνοντος συμβόλου της ΕΤΕ, Απόστολου Ταμβακάκη, του προέδρου ΔΣ ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Γεώργιου Πάγκαλου, και του διευθύνοντος συμβούλου ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Βλάσιου Σφυρόερα.

Με την εγκατάσταση και πλήρη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Φαρμάκων θα καταστεί δυνατός ο αποτελεσματικός έλεγχος και η παρακολούθηση των δαπανών των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, η εξοικονόμηση δαπανών, που θα επιτευχθεί με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα συμβάλει δραστικά στην προσπάθεια για περιστολή της σπατάλης, στο δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, θα δωρίσει το ποσό του 1.5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης των Φαρμάκων.
ΠΗΓΗ


Ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Προβλήματα και απορίες.
25/01/2011

Στις 16-1-2011, ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι από 17-1-2011 έως 23-1-2011, δεν θα καταχωρούνται συνταγές από ιατρούς στην εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr, ενημερωθήκαμε ότι η παύση λειτουργίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται προκειμένου να αναβαθμιστεί το σύστημα.
Εχθές 24-1-2011 ενημερωθήκαμε ότι από αυτή την ημέρα και μετά, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι διαθέσιμη προς χρήση και για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ (για τα υποκαταστήματα Αγ. Παρασκευής και Περιστερίου).

Δυστυχώς εχθές και σήμερα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν λειτουργεί. Οι συνταγές δεν μπορούν να εκτελεστούν, όλα βρίσκονται στον αέρα και το ειδικό τηλέφωνο που έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (11131) δεν απαντά ποτέ.
Παρ’ όλες τις οχλήσεις μας και τις προσπάθειες επικοινωνίας με τον Οργανισμό, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση από τη Διοίκηση του.

Ως φαρμακοποιοί υποστηρίξαμε με κάθε μέτρο το σύστημα αυτό, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούμε να ελέγξουμε ορθότερα την φαρμακευτική δαπάνη της χώρας, με σκοπό την μείωση της.

Όμως το να μην μπορούμε να εκτελούμε συνταγές και να στερούνται οι ασφαλισμένοι τα φάρμακα τους εν ονόματι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που υπολειτουργεί ή δε λειτουργεί καθόλου είναι τελείως διαφορετικό.

Εν ονόματι της προάσπισης της υγείας του κόσμου, σταματούμε πλέον να εκτελούμε τις συνταγές μηχανογραφικά αφού δεν λειτουργεί το σύστημα, και τις εκτελούμε χειρόγραφα όπως όλες τις άλλες απλές συνταγές.

Η οποιαδήποτε περικοπή των συνταγών μας μελλοντικά θα είναι παράνομη, άδικη και καταχρηστική και θα προσφύγουμε εναντίων τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top