Η κρατική υπηρεσία IOC της Βρετανίας προειδοποίησε τους εργοδότες της χώρας ότι θα αντιμετωπίσουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν ζητούν κωδικούς πρόσβασης στις προσωπικές σελίδες του Facebook των εργαζομένων τους, ύστερα από αναφορές τέτοιων απαιτήσεων σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της IOC είπε: «Η κείμενη βρετανική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ορίζει ξεκάθαρα ότι καμία εταιρία δεν δικαιούται να συγκεντρώνει απόρρητα στοιχεία πολιτών». Στις ΗΠΑ, δύο γερουσιαστές ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ να διατάξει έρευνα γύρω από την τακτική αυτή ορισμένων εργοδοτών, που παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Στη Βρετανία, μία τέτοια απαίτηση εργοδότη παραβιάζει το Νόμο Συλλογής Δεδομένων, που απαγορεύει ρητά τη συλλογή απόρρητων στοιχείων. Την περασμένη Παρασκευή, το Facebook προειδοποίησε τους εργοδότες να μην ζητούν από τους επίδοξους υπαλλήλους τους τους κωδικούς πρόσβασης στις σελίδες τους, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τη συμφωνία χρήσης της υπηρεσίας. Στέλεχος του Facebook προειδοποίησε μάλιστα ότι αν κάποιος εργοδότης αρνηθεί να προσλάβει εργαζόμενο, λόγω των ιδιωτικών του προτιμήσεων, τότε κινδυνεύει με αγωγή για άνιση μεταχείριση.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τσαρλς Σούμερ από τη Νέα Υόρκη και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ, συντάσσουν τώρα νομοσχέδιο, με στόχο την πλήρωση του υπάρχοντος νομικού κενού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top