Οι αμερικανοί γερουσιαστές Τσαρλς Σούμερ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ του Δημοκρατικού κόμματος  ζήτησαν oμοσπονδιακή έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι εργοδότες  ζητούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας του facebook από υπαλλήλους τους.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ολοένα περισσότεροι εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν τον προσωπικό κωδικό για την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης από υποψηφίους για μία θέση στην εταιρεία τους, προκειμένου να τους ελέγξουν για τυχόν παραβατική ή ντροπιαστική συμπεριφορά.

Σε ανακοίνωσή τους οι δύο γερουσιαστές αποκάλεσαν την πρακτική «ενοχλητική» ενώ δήλωσαν ότι «συνιστά μία ανησυχητική παρέμβαση στην προσωπική ζωή».

Ειδικά ζήτησαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει αν υπάρχει παραβίαση των σχετικών νόμων που απαγορεύουν τη χωρίς έγκριση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πληροφορίες.

Με επιστολή τους στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Εργασία οι δύο γερουσιαστές ζητούν επίσης να διερευνηθεί αν αυτή η πρακτική από μέρους των εργοδοτών τους δίνει πρόσβαση σε «ιδιωτικές, προστατευμένες πληροφορίες που δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στις διαδικασίες πρόσληψης κάποιου υπαλλήλου», υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακρίσεις εναντίον ορισμένων υποψηφίων.

Οι γερουσιαστές μάλιστα προετοιμάζουν τη σχετική νομοθεσία για την απαγόρευση της αμφιλεγόμενης πρακτικής.

«Με λίγες εξαιρέσεις οι εργοδότες δεν έχουν την ανάγκη ή το δικαίωμα να ζητούν πρόσβαση στις ιδιωτικές, προστατευμένες με κωδικό πληροφορίες των υποψηφίων» δήλωσε ο Μπλούμενταλ. «Οι εργοδότες δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τους υποψηφίους τα κλειδιά του σπιτιού τους ή να διαβάσουν τα ημερολόγιά τους γιατί θα πρέπει να μπορούν να τους ζητούν τον κωδικό του facebook και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες για το τί τους αρέσει, τί μηνύματα στέλνουν σε άλλους, ή με ποιους είναι φίλοι;» προσέθεσε ο Σούμερ.


http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/123994/ergodotes-zitoyn-kodikoys-asfaleias-sto-facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top