To ConsumerLab της Ericsson διέκρινε τις σημαντικότερες τάσεις των καταναλωτών για το 2014, στο πλαίσιο του παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματός του. Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες smartphone επιζητούν να απαλλαγούν από τους πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης και προτίθενται να αναθέσουν το έργο της ταυτοποίησης στο δακτυλικό τους αποτύπωμα, ή την αναγνώριση της ίριδας του ματιού τους...
 
«Ο νέος κωδικός θα είναι το σώμα σας», συμπεραίνει το ConsumerLab της Ericsson, το οποίο επί 15 χρόνια βασίζεται σε ετήσιες συνεντεύξεις με 100.000 άτομα σε περισσότερες από 40 χώρες και 15 μεγαλουπόλεις. Από την μια η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην απομνημόνευση ολοένα πιο πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης που συνδυάζουν αριθμούς, γράμματα και σύμβολα και από την άλλη η ολοένα αυξανόμενη αναγκαιότητα για την τήρηση λογαριασμών σε πλήθος υπηρεσιών με απαραίτητα διαφορετικούς κωδικούς για καθεμιά καθιστούν το πρόβλημα ολοένα πιο σύνθετο. Έτσι εξηγείται το αυξανόμενο ενδιαφέρον, όπως διέκρινε το ConsumerLab, για βιομετρικές εναλλακτικές λύσεις.

Η έρευνα του ερευνητικού κέντρου έδειξε πως το 52% των χρηστών smartphone θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα αντί των κωδικών πρόσβασης και το 48% ενδιαφέρονται για τη χρήση της αναγνώρισης ίριδας για το ξεκλείδωμα της οθόνης τους. Το 74% των χρηστών πιστεύουν ότι τα βιομετρικά smartphones θα γίνoυν ο κανόνας μέσα στο 2014. Ο βαθμός εμπιστοσύνης που δείχνουν οι χρήστες smartphone στα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας φανερώνεται από το συμπέρασμα πως οι μισοί θα ενέκριναν την χρέωση της πιστωτικής τους κάρτας online με το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Ακόμα περισσότεροι (61%) θα έκαναν το ίδιο για να ξεκλειδώσουν το smartphone τους -το οποίο, σημειωτέον, μπορεί να οδηγεί σε πλήθος ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα του Ericsson ConsumerLab για τις τάσεις του 2014 και μετά δημοσιεύεται στην διεύθυνση http://www.ericsson.com/res/docs/2013/consumerlab/10-hot-consumer-trends-report-2014.pdf σε μορφή αρχείου PDF.

Προς το παρόν, το μόνο smartphone με βιομετρική μέθοδο αναγνώρισης του χρήστη είναι το iPhone 5S. Στο νεότερο iPhone της Apple και συγκεκριμένα στο μοναδικό πλήκτρο του τηλεφώνου (Home button) ενσωματώνεται ένας αισθητήρας αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος που ονομάζεται TouchID. Ο χρήστης μπορεί να ξεχάσει Apple ID και passcode και να ακουμπήσει -χωρίς να χρειαστεί να το πιέσει- το μοναδικό πλήκτρο του iPhone για να τον αναγνωρίσει το σύστημα. Ένα άγγιγμα αρκεί και για τις αγορές από το iTunes Store, και η Apple βεβαιώνει πως οι φωτογραφίες που λαμβάνει ο αναγνώστης της, το Touch ID δεν θα αποθηκεύονται στους διακομιστές της, ούτε θα τηρούνται αντίγραφα στο διαδικτυακό iCloud.

Επιπλέον, ο χρήστης θα μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερους χρήστες του 5S με το δακτυλικό τους αποτύπωμα. Το Touch ID λαμβάνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης 500ppi -κάτω από την επιδερμίδα- και στις 360 μοίρες και τις αναλύει για να αποδώσει το μοναδικό αναγνωριστικό στον χρήστη, όπως εξήγησε η εταιρεία.
Πάντως, τα βιομετρικά συστήματα δεν θεωρούνται πανάκεια. Ήδη ερευνητές έχουν διακρίνει τα τρωτά σημεία τους: Με make-up, φωτογραφίες και ηχογραφήσεις ξεγελιούνται τα βιομετρικά συστήματα.
 
Επιπλέον, η εισαγωγή ενός αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο iPhone 5S αποτέλεσε ευχάριστη πρόκληση για τους απανταχού χάκερ, με τους γερμανούς-μέλη του Chaos Computer Club να υποστηρίζουν πως χάκεψαν τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο iPhone 5S.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top