Σχόλια ID-ont: α) Πριν λίγες ημέρες θέταμε το ερώτημα: το "έξυπνο" είναι και ασφαλές; Θέλει άραγε απάντηση αυτό το ερώτημα;;; 

β) Αυτός ο παροξυσμός με τις "έξυπνες" συσκευές θα μας οδηγήσει μια μέρα στο να μην ξέρουμε ποιανού συσκευή κλέβει τι από ποιόν και πως χρησιμοποιούνται τα κλεμμένα... Είναι αυτό κοινωνία;

Η αμερικανική Proofpoint ανακάλυψε το πρώτο ψυγείο που, μαζί με 100.000 άλλα μηχανήματα, διακινούσε στο διαδίκτυο ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam).

Αφού οποιεσδήποτε «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές -και όχι μόνο οι υπολογιστές ή τα κινητά τηλέφωνα- μπορούν πια να πέσουν θύματα χάκερ, είναι δυνατό ακόμα και οι συσκευές της κουζίνας να αξιοποιηθούν από τους τελευταίους ως εργαλεία μιας «κυβερνο-επίθεσης». Το ζήτημα της παραβίασης των πολύ πιο ευάλωτων συσκευών στο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» έρχεται στο προσκήνιο, καθώς όπως ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρία κυβερνο-ασφάλειας Proofpoint, ανακάλυψε για πρώτη φορά ένα ψυγείο, το οποίο έστελνε στο διαδίκτυο ανεπιθύμητα και κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam).

Στην επιθετική διαδικτυακή «καμπάνια», που ενορχήστρωσαν οι χάκερ, το ψυγείο συμμετείχε ανάμεσα σε πάνω από 100.000 άλλες συσκευές που απάρτιζαν το εν λόγω κακόβουλο δίκτυο (botnet). Η επίθεση -πιθανώς η πρώτη αποδεδειγμένη επίθεση που συμπεριλαμβάνει το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» με τη σχεδόν ανύπαρκτη κυβερνο-ασφάλειά του- είχε ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δρομολογητές, «έξυπνες» τηλεοράσεις κ.α.

Ο καταιγισμός των ανεπιθύμητων μηνυμάτων διήρκεσε μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2013 και 6 Ιανουαρίου 2014 και έρχεται τώρα στο φως, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπολογίζεται ότι στάλθηκαν περίπου 750.000 κακόβουλα μηνύματα «spam», η διαδικτυακή διαδρομή των οποίων πέρασε μέσα από παραβιασμένες συσκευές όπως το «έξυπνο» ψυγείο.

Οι ειδικοί αναλυτές της Proofpoint εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 25% αυτών των μηνυμάτων-«δόλωμα» δεν πέρασαν καθόλου μέσω των παραδοσιακών διαύλων (ηλεκτρονικών υπολογιστών ή «έξυπνων» τηλεφώνων). Αντίθετα, το κακόβουλο λογισμικό σε μεγάλο βαθμό εγκαταστάθηκε και διοχετεύτηκε μέσω άλλων «έξυπνων» συσκευών, όπως οι «λευκές» συσκευές της κουζίνας και τα συστήματα οικιακών πολυμέσων (home multi-media) που συνήθως είναι συνδεδεμένα με τηλεοράσεις.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των συσκευών δεν γνώριζαν ότι οι συσκευές τους είχαν ενταχθεί στο κακόβουλο δίκτυο και είχαν «αξιοποιηθεί» από αυτό για την αποστολή των ανεπιθύμητων μηνυμάτων σε άλλους χρήστες και επιχειρήσεις-στόχους. Καμία συσκευή που είχαν παραβιάσει οι χάκερ, δεν απέστειλε περισσότερα από δέκα τέτοια μηνύματα, ώστε να γίνει πιο δύσκολο το «μπλοκάρισμα» της κυβερνο-επίθεσης.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της Proofpoint Ντέηβιντ Νάιτ προειδοποίησε ότι τέτοιες επιθέσεις θα γίνουν συχνότερες στο μέλλον, καθώς οι συσκευές ενός σπιτιού γίνονται ολοένα πιο «έξυπνες» και διασυνδέονται στο διαδίκτυο. «Πολλές από αυτές τις συσκευές, στην καλύτερη περίπτωση, έχουν χαμηλό επίπεδο προστασίας και οι καταναλωτές ουσιαστικά δεν έχουν κανένα τρόπο να ανιχνεύσουν ή να διορθώσουν τις ‘μολύνσεις', όταν αυτές συμβαίνουν» τόνισε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top