Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, να κατασκοπεύουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις επικοινωνίες των ηγετών των φιλικών και συμμαχικών χωρών και ότι θέτει περιορισμούς στη συλλογή και τη φύλαξη δεδομένων, με αφορμή τις αποκαλύψεις που είχε κάνει από το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

"Ήμουν απολύτως σαφής απέναντι στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών: εκτός και αν απειλείται η εθνική ασφάλειά μας, δεν θα κατασκοπεύουμε τις επικοινωνίες των ηγετών των στενών συμμάχων μας και των φίλων μας", είπε στην ομιλία του που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

"Οι ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών δικαιούνται να ξέρουν ότι εάν θέλω να μάθω τι σκέφτονται για κάποιο θέμα θα σηκώσω το ακουστικό και θα τους τηλεφωνήσω, αντί να στραφώ στην παρακολούθηση", συνέχισε.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν "να συλλέγουν πληροφορίες για τις προθέσεις των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο", όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες χώρες.

"Δεν πρόκειται να απολογηθούμε απλώς και μόνο επειδή οι υπηρεσίες μας είναι πιο αποτελεσματικές", τόνισε ο Ομπάμα.

Στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στα προγράμματα παρακολούθησης θα περιληφθούν οι νέοι κανονισμοί για τη χρήση των Επιστολών Εθνικής Ασφάλειας (NSL) με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάζει τις ιδιωτικές εταιρίες να παρέχουν πληροφορίες στις αρχές χωρίς να ενημερώνουν τα υποκείμενα της έρευνας.

Στο μέλλον, είπε, το απόρρητο αυτών των επιστολών θα λήγει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκτός αν η κυβέρνηση αποδείξει ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη να συνεχιστεί η μυστικότητα.

Τόνισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα χρησιμοποιούν τη μαζική συλλογή δεδομένων μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την προστασία των στρατευμάτων και των συμμάχων των ΗΠΑ και για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Αναφερόμενος στα προγράμματα παρακολούθησης, είπε ότι έχει ζητήσει να τεθούν περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να φυλάσσονται από την κυβέρνηση, όμως δεν διευκρίνισε αν προτείνει να συγκεντρώνονται από τις τηλεφωνικές εταιρίες ή από κάποια άλλη υπηρεσία.

Όπως είπε, έχει ζητήσει
από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να του υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Στο μεταξύ, η NSA θα χρειάζεται δικαστική έγκριση για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που φυλάει για τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να συγκροτήσει μια εξωτερική επιτροπή από ειδικούς σε θέματα παραβίασης της ιδιωτικότητας οι οποίοι "θα παρέχουν μια ανεξάρτητη άποψη" στις υποθέσεις που καλείται να εκδικάζει το μυστικό Δικαστήριο Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών (FISA). 

Σχολιάζοντας τις ενέργειες του Σνόουντεν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να περάσουν "πολλά χρόνια" μέχρι να αντιληφθούν πλήρως οι ΗΠΑ τι ζημιά προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του πρώην αναλυτή ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία.

"Η άμυνα του έθνους μας εξαρτάται εν μέρει από την αφοσίωση εκείνων στους οποίους έχουμε εμπιστευτεί τα μυστικά μας. Αν κάποιο άτομο που δεν εγκρίνει την κυβερνητική πολιτική μπορεί να αποκαλύψει δημοσίως απόρρητες πληροφορίες, τότε δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να φροντίσουμε για την ασφάλεια του λαού μας ή να χαράξουμε εξωτερική πολιτική", σημείωσε.

"Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνω
σήμερα θα δώσουν στον αμερικανικό λαό μεγαλύτερη σιγουριά ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου θα διατηρήσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να μας κρατήσουν ασφαλείς", κατέληξε.


Σημείωση: Οι υπογραμμίσεις στο ανωτέρω δημοσίευμα είναι από το blog μας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top