Οι σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων σε καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές θεωρούνταν περισσότερο επιστημονική φαντασία, μέχρι την καθιέρωσή τους στο iPhone 5S από την Apple. Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξεί να κάνει και η EyeLock με το myris: μία συσκευή μεγέθους mouse, η οποία σαρώνει την ίριδα του ματιού του χρήστη για να «ξεκλειδώσει» μια συσκευή.

Το myris συνδέεται με την «προστατευόμενη» συσκευή μέσω USB και, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα συστήματα ταυτοποίησης μέσω ματιών, αποτελεί έναν ασφαλή και βολικό τρόπο εξακρίβωσης ταυτότητας για τον χρήστη. O χρήστης το συνδέει στη συσκευή, κοιτά στον αισθητήρα και αυτός σαρώνει την ίριδα του ματιού για να διαπιστώσει την ταυτότητά του.

«Αν και η ταυτοποίηση ίριδας είναι διαθέσιμη στον εταιρικό χώρο εδώ και χρόνια, καμία πλατφόρμα δεν ήταν αρκετά φιλική προς τον χρήστη ή αρκετά οικονομική για να χρησιμοποιηθεί από απλούς χρήστες σε καθημερινές καταστάσεις» αναφέρει σχετικά η EyeLock. Σύμφωνα με τον Άντονι Αντολίνο, στέλεχος της εταιρείας, τα usernames και οι κωδικοί σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν, ακριβώς χάρη σε τέτοιου είδους τεχνολογίες.


Όπως σημειώνεται, η διαδικασία ταυτοποίησης πραγματοποιείται στην ίδια τη συσκευή, χωρίς να υπάρχει μετάδοση προσωπικών δεδομένων σε κάποιους servers, ενώ η κρυπτογράφηση που παρέχεται είναι στρατιωτικού επιπέδου. Δεν απαιτείται μπαταρία, καθώς το σύστημα τροφοδοτείται με ενέργεια από την συσκευή στην οποία είναι συνδεδεμένο. Το κάθε κομμάτι μπορεί να υποστηρίξει πέντε χρήστες/ λογαριασμούς, και είναι συμβατό με Windows 7 και 8, Mac OS και Chrome OS. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top