Του Σταύρου Νικηφοράκη*
Είδα σήμερα στο timeline διαφόρων φίλων ένα πανομοιότυπο κείμενο, το οποίο υποθετικά, εφόσον το αναρτήσεις, δήθεν θα προστατεύσεις τα προσωπικά δεδομένα που αναρτάς στο Facebook και ότι με τον τρόπο αυτό, επηρεάζεις την πολιτική ιδιωτικότητάς σου, έναντι του κοινωνικού δικτύου. Απλά, ανοησίες!
 
Όταν όλοι θέταμε την ηλεκτρονική υπογραφή μας για να γίνουμε μέλη του Facebook, υποχρεωτικά αποδεχτήκαμε την πολιτική προστασίας ιδιωτικότητας που το Μέσο, σου υποδεικνύει. Με άλλα λόγια, αποδεχτήκαμε πως όλα τα δικαιώματα όσων αναρτάμε, ανήκουν στο Facebook. Take it, or leave it!

Οι νομικοί αυτό το λέμε, σύμβαση προσχώρησης. Κάποιος λοιπόν, με πλούσια φαντασία (ή και για άλλους «ερευνητικούς σκοπούς») έφτιαξε αυτό το σκουπιδάκι, το εμπλούτισε με διάφορες νομικές διατάξεις που φαίνονται σχετικές και αληθοφανείς και το πλάσαρε, ως σπουδαία ανακοίνωση!

Το έψαξα στα γρήγορα και διαπίστωσα, πως ο ένας νόμος είναι εκείνος που προστατεύει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Γαλλία (!) και ο άλλος είναι διατάξεις του Εμπορικού Κώδικα στις Ηνωμ. Πολιτείες (!). Μάλλον άσχετα με τον χρήστη του Facebook στην Ελλάδα! Και το καλύτερο, μέχρι το επομένο:

Γίνεται επίκληση του Καταστατικού της Ρώμης, με το οποίο σημειωτέον, ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εν έτει 2002, εδρεύει στην Χάγη και το οποίο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου, γενοκτονίες και άλλα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Αν τώρα, καταφέρετε να σύρετε το Facebook, που έκανε π.χ. παράνομη χρήση των δεδομένων σας, να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορητήριο που στηρίζεται στον αμερικανικό Εμπορικό Κώδικα (!!!), σταθείτε να πάρω ποπ κορν, να καθήσω αναπαυτικά και να απολαύσω το θέαμα! Να το πούμε κι αλλιώς: όταν θέλεις να προστατεύσεις ένα δεδομένο σου, τότε δεν το ανεβάζεις στο διαδίκτυο. Ετσι απλά!

* Ο Σταύρος Νικηφοράκης είναι νομικός
Καταρρίπτεται -Το κείμενο περί προστασίας “προσωπικών πληροφοριών” στο Facebook.

 

Μετά την αλλαγή πολιτικής του facebook, που ξεκίνησε να μπλοκάρει λογαριασμούς και ζητάει να σκανάρουν και να στείλουν ένα επίσημο έγγραφο με φωτογραφία, το οποίο θα πιστοποιεί την ταυτότητά τους,  ξαναεμφανίστηκε το γνωστό κείμενο που υποτίθεται ότι θα τους προφυλάξει τους χρήστες από την «κλοπή προσωπικών πληροφοριών» από το Facebook.

facebook-hoax

Το διορθωμένο κείμενο που κοινοποιούν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες χρήστες του facebook είναι το παρακάτω.

Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής:
  Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου.
  Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή.

Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook.

Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του.

Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 – 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης).

Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου.

Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο.

Εάν δεν έχετε δημοσιεύσει αυτή τη δήλωση, τουλάχιστον μία φορά, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση στοιχείων όπως τις φωτογραφίες σας καθώς και τις πληροφορίες που περιέχονται στην επικαιροποίηση του προφίλ σας.

1
2


Όταν κάνατε την εγγραφή σας στο fb αποδεχθήκατε τους όρους του. Ναι εκείνο το τετραγωνάκι που έγραφε «αποδέχομαι τους όρους» και έπρεπε να τo τσεκάρετε. Δηλαδή σε απλά ελληνικά έχετε υπογράψει ηλεκτρονικά ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα σε εσάς και την εταιρία του fb και ότι δήλωση και να γράψετε στο timeline σας είναι περιττό καθότι είστε μέρος ενός κοινωνικού δικτύου με τους δικούς του κανονισμούς και όρους χρήσης.

Τους όρους χρήσης του fb μπορείτε να τους διαβάσετε ΕΔΩ.

Το παραπάνω ψευδές κείμενο και διάφορες παραλλαγές του, που ΔΕΝ θα προστατέψει τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι μια μετάφραση του παρακάτω.

4

Το κείμενο κυκλοφορεί πολλά χρόνια, και όσα αναφέρει, αν και φαίνονται ότι έχουν νομική βάση δεν είναι τίποτα παραπάνω από σκουπίδια του διαδικτύου που ξεγελούν τους χρήστες για να τα αναπαράγουν στο facebook.
  1. Τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπάρχουν.
  2. Ο Νόμος UCC που αναφέρει το κείμενο είναι o Uniform Commercial Code (Ενιαίος Εμπορικός Κώδικας) των ΗΠΑ που ψηφίστηκε το 1952 με σκοπό να ρυθμίζει τις διαπολιτιακές εμπορικές συναλλαγές εντός των ΗΠΑ και τις παραγράφους 1-308 και 1-103 μπορείτε να τις δείτε στις παρακάτω εικόνες, (από τη βιβλιοθήκη της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Cornell)
  3. Το καταστατικό της Ρώμης είναι η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
  4. Στις 26 Νοε 2012 το facebook έχει δημοσιεύσει ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο hoax.
Παράγραφοι 1-308 και 1-103

Παράγραφοι 1-308 και 1-103
Ανακοίνωση του facebook


Ανακοίνωση του facebook

Με το συγκεκριμένο hoax είχαμε ασχοληθεί παλιότερα και μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες παραλλαγές του ΕΔΩ και ΕΔΩ

Το κείμενο δεν θα προστατεύσει κανένα προσωπικό σας δεδομένο και ο μοναδικός τρόπος να  προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα, φωτογραφίες κτλ. είναι πολύ απλός. Μην τα κοινοποιείτε στο facebook!0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top