Κόσμος διέρχεται από κινηματογράφο του Λος Αντζελες όπου επρόκειτο να προβληθεί η ταινία «Interview», η πρεμιέρα της οποίας ματαιώθηκε ύστερα από σωρεία επιθέσεων και απειλών εκ μέρους της Βορείου Κορέας. Ενας νέος, υπόγειος πόλεμος, με εκτεταμένες ηλεκτρονικές επιθέσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη, με πηγές του FBI να ενοχοποιούν ευθέως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ως υποκινητή του ηλεκτρονικού πολέμου. Πολλές αντιδράσεις και παγκόσμιο ενδιαφέρον προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση της κινηματογραφικής Sony να ακυρώσει τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας «Η Συνέντευξη» έπειτα από σωρεία επιθέσεων και απειλών -επίσημων ή ανεπίσημων- από την πλευρά της Βορείου Κορέας. Η κωμωδία του Σεθ Ρόγκεν («Pineapple Express», «Superbad»), στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με τον Τζέιμς Φράνκο, υιοθετεί το σενάριο μιας φανταστικής αποστολής δύο Αμερικανών τηλεοπτικών παραγωγών στη Β. Κορέα προκειμένου να δολοφονήσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ-Γιονγκ Ουν.

Το θέμα είναι πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ εξαρχής ελάχιστα εκτίμησε το χιούμορ της ταινίας, την οποία ήδη από τον Ιούλιο χαρακτήρισε «απροκάλυπτη στήριξη της τρομοκρατίας, καθώς και πολεμική ενέργεια» με επίσημη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα δε, η Sony έχει γίνει στόχος μιας ολοκληρωτικής ηλεκτρονικής επίθεσης στη βάση δεδομένων της, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δημοσιοποίηση προσωπικών (και αρκετά ντροπιαστικών) e-mail βασικών στελεχών της εταιρείας, σενάρια επερχόμενων ταινιών, απαράδεκτα ρατσιστικά σχόλια καθώς και στοιχεία για οικονομικές διακρίσεις ανάμεσα σε υπαλλήλους διαφορετικού χρώματος και φύλου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την 1η Δεκεμβρίου οι χάκερ διέρρευσαν πειρατικά στο Διαδίκτυο τρεις ταινίες («Fury», «Mr. Turner» και «Annie») λίγο μετά ή ακόμα και πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους στις αίθουσες. Φυσικά όλοι υποψιάζονται την προέλευση των ηλεκτρονικών επιθέσεων, ωστόσο η Βόρειος Κορέα αρνείται κατηγορηματικά την ευθύνη, επισημαίνοντας -ολοφάνερα κοροϊδευτικά- ότι ίσως πρόκειται για το «δίκαιο έργο» εξωτερικών υποστηρικτών της. 


Κάπως έτσι, και έπειτα από ανώνυμες απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες «τύπου 11ης Σεπτεμβρίου» σε κινηματογράφους σε περίπτωση προβολής της ταινίας, η Sony χθες ανακοίνωσε το επ’ αόριστον πάγωμα κάθε μορφής κυκλοφορίας της «Συνέντευξης» τόσο στο σινεμά όσο και σε DVD και on demand. 


Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το FBI είναι έτοιμο να «δείξει» επισήμως τη Β. Κορέα ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα συστήνει ψυχραιμία και καλεί τον κόσμο να πάει άφοβα στα σινεμά τις μέρες των γιορτών.
Είναι πάντως ενδιαφέρον πώς ένα θέμα που ξεκίνησε από την πλάκα (κυριολεκτικά μιας και πρόκειται για κωμωδία και μάλιστα πολύ πετυχημένη), συνεχίστηκε σχετικά χαλαρά (ο Ρόγκεν στα τέλη Νοεμβρίου διασκέδαζε μέσω tweeter με τις απειλές), έφτασε τελικά να δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό (πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια χαμένα) αλλά κυρίως ηθικό κόστος σε μια από τις μεγαλύτερες ναυαρχίδες της βιομηχανίας του θεάματος. Αν μη τι άλλο η όλη υπόθεση έδειξε δύο πράγματα: πρώτον τα ανελεύθερα καθεστώτα νιώθουν να απειλούνται ακόμα και με κάτι τόσο «αθώο» όσο μια αμερικάνικη κωμωδία, αν και το πιθανότερο είναι η πολεμική τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ (και οι πέτρες θα ψάξουν να δουν την «απαγορευμένη» ταινία πειρατικά). 


Και δεύτερον, αποδείχτηκε περίτρανα πως ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι πλέον πολύ πιο αποτελεσματικός από εκείνον που διεξάγεται με παραδοσιακά μέσα. Εξάλλου αν το καλοσκεφθούμε, κάποιος έκανε επίθεση σε «αμερικανικό έδαφος»... και πέτυχε.


http://www.kathimerini.gr/796517/article/politismos/kinhmatografos/xaker-enas-neos-polemos-molis-3ekinhse

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top