«Μαγικοί» φακοί επαφής


Ερευνητές κατασκευάζουν τα τελευταία χρόνια μια νέα γενιά φακών επαφής οι οποίοι μοιάζουν βγαλμένοι από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσι, με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή δημιούργησαν ένα ζευγάρι φακών επαφής από το... μέλλον καθώς οι συγκεκριμένοι φακοί θα προσφέρουν στον χρήστη hi-tech λειτουργίες παρόμοιες με τα Google Glass, χωρίς όμως να φαίνονται. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης πολλαπλών στρώσεων. Με τον τρόπο αυτόν κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν φακό επαφής από πολυμερές υλικό, αποτελούμενο από πέντε διαφορετικές στρώσεις μέσα στις οποίες βρίσκονται ενσωματωμένα όλα τα απαραίτητα μέρη, συμπεριλαμβανομένων μικροσκοπικών φωτοδιόδων (LED) που εκπέμπουν φως απευθείας στα μάτια του χρήστη και σχηματίζουν ηλεκτρονικές διατάξεις. Κάτι τέτοιο, κατά τους επιστήμονες, θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για την προβολή πληροφοριών ή ακόμη και βίντεο στο περιβάλλον μπροστά στον χρήστη.
 
Ολογραφικές εικόνες 

Διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε έναν επαναστατικό τύπο φακών επαφής που προβάλλουν ολογραφικές εικόνες. Ετσι, όποιος φοράει αυτούς τους φακούς θα μπορεί να βλέπει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του ειδήσεις, τα e-mail του ακόμη και την κατάσταση της υγείας του!

Τους φακούς επαφής ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήμιο Ααλτο στη Φινλανδία. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα πειράματα που διεξήγαγαν σε κουνέλια ήταν πετυχημένα αφού οι φακοί δεν ήταν «ενοχλητικοί» για τα πειραματόζωα ενώ αποδείχθηκαν και ασφαλείς καθώς δεν παρουσιάστηκε κάποια παρενέργεια από τη χρήση τους.
 
Το πρότυπο μοντέλο που έφτιαξαν οι ερευνητές βασίζεται σε ένα μικροκύκλωμα το οποίο μπορεί να προβάλει μόνο ένα εικονοστοιχείο (pixel). Επίσης η πηγή ενέργειάς του (μια ασύρματη μπαταρία) πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση λίγων εκατοστών.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα κάνουν στο αρχικό μοντέλο τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ζεύγους φακών οι οποίοι θα προβάλλουν εικόνες και κείμενα με την πηγή ενέργειας να μη βρίσκεται πολύ κοντά τους.
 
Οι φακοί επαφής αυτού του είδους αναμένεται να έχουν ευρείες εφαρμογές που ξεκινούν από την ψυχαγωγία και καταλήγουν στην ιατρική. Τέτοιοι φακοί θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Αλλη εφαρμογή μπορεί να είναι αυτή σε συστήματα πλοήγησης όπου οι οδηγοί (οι πιλότοι κ.ά.) θα μπορούν να βλέπουν τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν ενώ οδηγούν.
 
Επίσης θα είναι πιθανώς εφικτό οι hi-tech φακοί να συνδεθούν με ιατρικούς βιοαισθητήρες οι οποίοι θα είναι τοποθετημένοι στο σώμα του ασθενούς ώστε αυτός να βλέπει να εμφανίζονται συνεχώς μπροστά στα μάτια του πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του όπως, παραδείγματος χάριν, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το μάτι-κάμερα

Η ημέρα κατά την οποία θα φωτογραφίζουμε ό,τι βλέπουμε με ένα απλό βλεφάρισμα πλησιάζει, όπως όλα δείχνουν. Ο λόγος για μια ενδιαφέρουσα πατέντα που κατέθεσε ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Google και η οποία αφορά ένα ζευγάρι φακών επαφής με ενσωματωμένη κάμερα.
 
Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή της εταιρείας να αποβλέπει μακροπρόθεσμα στη συρρίκνωση των φημισμένων γυαλιών της εταιρείας, Google Glass, σε ένα ζευγάρι πανίσχυρων φακών επαφής.
 
Βάσει του σχεδίου που κατέθεσε η Google, οι φακοί επαφής διαθέτουν ένα κύκλωμα ελέγχου, μια μικροσκοπική κάμερα και έναν αισθητήρα εικόνας. Κατά την περιγραφή του το σύστημα μπορεί να συνδεθεί ασύρματα με φορητές συσκευές, όπως π.χ. ένα smartphone για τη μεταφορά αρχείων αλλά και για τη λήψη φωνητικών εντολών, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα της «υπερεστίασης».
Για την ώρα, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι φακοί επαφής θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι ή θα αντλούν ασύρματα ενέργεια από κάποια κοντινή συσκευή.
 
Δεν αποκλείεται μάλιστα οι «έξυπνοι» φακοί επαφής να προορίζονται για άτομα με προβλήματα όρασης. Χάρη στην ενσωματωμένη κάμερα θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να βοηθούν ηλικιωμένους να μετακινηθούν στο κυκλοφοριακό χάος της πόλης ή να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν το φανάρι γίνει πράσινο.

Φακοί νυχτερινής όρασης

«Αετίσια» όραση στο σκοτάδι μέσω φακών επαφής ισχυρίζονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται σε έναν υπέρλεπτο αισθητήρα ικανό να αιχμαλωτίζει οποιαδήποτε μορφή φωτός - από την ορατή ως την υπέρυθρη ακτινοβολία. Το πρότυπο του αισθητήρα υπερόρασης από γραφένιο με μέγεθος μικρότερο από αυτό ενός νυχιού θα μπορούσε μελλοντικά να ενσωματωθεί σε φακούς επαφής π.χ. για στρατιώτες ή διασώστες, οι οποίοι οφείλουν να έχουν ενισχυμένη όραση μέσα στο σκοτάδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top