«Πονοκέφαλο» έχουν δημιουργήσει στο ΝΑΤΟ εξελιγμένα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τεχνολογία παρεμβολών που «απειλούν» τις συμμαχικές δυνάμεις οι οποίες πραγματοποιούν ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
 
Οι ΗΠΑ έχουν πωλήσει εξελιγμένους ασυρμάτους σε πολλές σύμμαχες χώρες, περιλαμβανομένων χωρών της Βαλτικής, ωστόσο οι κανονισμοί όσον αφορά στις εξαγωγές εμποδίζουν τη διάθεση των πλέον προηγμένων μεθόδων κρυπτογράφησης, που θα εμπόδιζαν την υποκλοπή και αποκωδικοποίηση των εκπομπών.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει επενδύσει βαρέως σε τεχνολογία υποκλοπών και παρεμβολών, αναπτύσσοντας παράλληλα νέο εξοπλισμό για τον εντοπισμό των «πηγών» των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών. Επίσης, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών επισημαίνουν πως η Ρωσία έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της όσον αφορά στην απόκρυψη/ κάλυψη των δικών της επικοινωνιών, για να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές οι κινήσεις των στρατευμάτων της.
 
Διμοιρίες Λιθουανών και Αμερικανών στρατιωτών πραγματοποίησαν επιθετική άσκηση σε χώρο εκπαίδευσης στην ανατολική Λιθουανία την Τρίτη, αλλά οι αξιωματικοί που την επέβλεπαν επεσήμαναν ότι η διατήρηση ασφαλών επικοινωνιών παραμένει δύσκολο ζήτημα. «Μπορεί να είναι πρόκληση η επικοινωνία με ασφάλεια σε τακτικό επίπεδο» σημείωσε ο ταξίαρχος Μάικλ Τάρσα, υποδιοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού του στρατού των ΗΠΑ.

Kύκλοι στις ΗΠΑ επιθυμούν να επιτραπεί στα συμμαχικά κράτη να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία κρυπτογράφησης με τις αμερικανικές δυνάμεις- ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η τεχνολογία αυτή με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να κλαπεί/ παραβιαστεί από Ρώσους πράκτορες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Transformation Command του ΝΑΤΟ δουλεύει πάνω σε νέα τεχνολογία ασυρμάτων που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τις δυνάμεις της Συμμαχίας και να επιτρέπει καλύτερη επικοινωνία- ωστόσο το σύστημα χρειάζεται ακόμα χρόνο πριν τεθεί σε ενεργό υπηρεσία.

Σε παρεμφερές πλαίσιο, δημοσίευμα του Russia Today κάνει λόγο για «χακάρισμα» γερμανικών αντιαεροπορικών/ αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot που έχουν εγκατασταθεί στα δύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Βάσει του δημοσιεύματος, τα συστήματα αυτά έχουν λάβει και εκτελέσει «ανεξήγητες» εντολές που φέρονται να προήλθαν από άγνωστους χάκερ. 


Το δημοσίευμα επικαλείται αναφορά του Behörden Spiegel και, όπως αναφέρεται, τα συστήματα (έξι εκτοξευτές και δύο ραντάρ) φέρονται να εκτέλεσαν «ανεξήγητες» εντολές, χωρίς να υπάρχουν περιατέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε την εν λόγω αναφορά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεδομένα για μια τέτοια, εξαιρετικά απίθανη επίθεση- όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Die Welt.

http://www.naftemporiki.gr/story/976094/problimatismoi-sto-nato-gia-proigmeni-rosiki-texnologia-ilektronikou-polemou

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top