Θα εκδώσει η Σουηδία μία κορώνα σε ηλεκτρονική μορφή, τη λεγόμενη "e-krona", σαν μία μορφή χρήματος που θα συμπληρώνει τα μετρητά; Αυτό το ερώτημα διερευνάται επί του παρόντος από τη σουηδική κεντρική τράπεζα, Riksbank. Το ερώτημα ήταν επακόλουθο ενός project ήδη από τα μέσα του Μαρτίου για να διερευνηθεί η ανάγκη για μια e-krona και οι συνέπειές της.
 
Ο λόγος πίσω από αυτό το project, είναι ότι οι ψηφιακές πληρωμές, για παράδειγμα με κάρτες, τείνουν να εξαλείψουν τις πληρωμές με χαρτονομίσματα και κέρματα. Αυτή η τάση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα μπορούσε τελικά να "καταστήσει την κοινωνία ευάλωτη" λόγω του ότι η αγορά πληρωμών θα συγκεντρωνόταν σε έναν μικρό αριθμό ιδιωτών συμμετεχόντων, επισημαίνεται από την τράπεζα.

 
Η χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων έχει μειωθεί στη σουηδική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει ότι τα ψηφιακά νομίσματα (όπως τα κρυπτονομίσματα) και οι μέθοδοι πληρωμής παρουσιάζουν γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης και βιώνουν ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη.

 
Πράγματι, το ποσοστό των πληρωμών με μετρητά στον τομέα του λιανικού εμπορίου στη Σουηδία μειώθηκε από περίπου 40% το 2010 σε περίπου 15% το 2016.

 
"Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Σουηδία μπορεί να γίνει, στο κοντινό μέλλον, μια κοινωνία στην οποία δεν θα είναι πλέον δυνατή η πληρωμή με μετρητά. Η εξέλιξη αυτή είναι μοναδική σε διεθνές επίπεδο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρχαιότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου.

 
Το 2012, η ​​αξία των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία ανερχόταν σε 94 δισ. κορώνες Σουηδίας (περίπου 11,5 δισ. δολάρια). Αλλά το 2016, η αξία των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων σε κυκλοφορία είχε μειωθεί σε 65 δισ. κορώνες Σουηδίας (περίπου 8 δισ. δολ.).


 
Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό των χαρτονομισμάτων των 1000 κορώνων που δεν ανταποκρίθηκαν στην αλλαγή της χρήσης μετρητών στη χώρα, η οποία τώρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το ευρύ κοινό κατέθετε αυτά τα χαρτονομίσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια δεν τα απέσυρε ξανά ως μετρητά. Και χαρτονομίσματα άλλης αξίας έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Η μείωση της χρήσης των μετρητών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές στην συμπεριφορά πληρωμών.

 
Ο λόγος για την αλλαγή στη χρήση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ήταν ότι τα χαρτονομίσματα έπρεπε να έχουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας για αυξημένη ασφάλεια και ότι τα κέρματα έπρεπε να είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και επίσης χωρίς νικέλιο, δεδομένου ότι το μέγεθος και το βάρος τους ήταν ένας παράγοντας που δεν τους επέτρεπε να κυκλοφορούν όπως προβλεπόταν.

 
Η Riksbank βρίσκεται τώρα στη διαδικασία διερεύνησης του εάν η κορώνα πρέπει να εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, όμως, ακόμα.

 
Ένα project, το οποίο ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος στα μέσα Μαρτίου και αναλύεται σε ένα έγγραφο 9 σελίδων που επεξηγεί την πρώτη φάση, άρχισε να εξετάζει τις "νομικές και τεχνικές συνθήκες" ώστε η κεντρική τράπεζα να μπορέσει να εκδώσει ηλεκτρονικές κορώνες. Θα θίξει επίσης ζητήματα ακεραιότητας και τον τρόπο με τον οποίο η ηλεκτρονική κορώνα μπορεί να διατεθεί στο ευρύ κοινό.

 
Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019. Με άλλα λόγια, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν η Riksbank θα εκδώσει ηλεκτρονικές κορώνες.

 
Σε περίπτωση που οι αρχές στη Σουηδία αποφασίσουν στη συνέχεια να εκδώσουν ηλεκτρονικές κορώνες, η τράπεζα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο "δεν θα γίνει για να αντικαταστήσουμε τα μετρητά, αλλά έτσι ώστε η e-krona να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα μετρητά".

 
Το project δημοσίευσε μια πρώτη ενδιάμεση έκθεση υπό την κεντρική τράπεζα τον Σεπτέμβριο, η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει έναν "ανοιχτό διάλογο" με διάφορους συμμετέχοντες στην κοινωνία που μπορεί να έχουν σημαντικές απόψεις και μαθήματα να διδάξουν για να συμβάλουν στην έρευνα.

 
Η Eva Julin, επικεφαλής του project, σε ένα σχόλιό της στον πρόλογο στην έκθεση της Riksbank δήλωσε: "Καθώς τα ψηφιακά χρήματα της κεντρικής τράπεζας που διατίθενται στο ευρύ κοινό είναι μία νέα και σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε απαντήσεις σε όλες τα ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές πληρωμές και τον ρόλο μίας ηλεκτρονικής κορόνας σε αυτόν τον μελλοντικό κόσμο".

 
Ψηφιοποίηση και δυνητικά ανεπιθύμητες συνέπειες

 
Η τράπεζα περιέγραψε το ηλεκτρονικό χρήμα και τα μέσα πληρωμής που υπάρχουν επί του παρόντος στη σουηδική αγορά πληρωμών ως κάτι που ελέγχεται πλήρως από ιδιωτικούς φορείς και συγκεντρώνεται σε έναν μικρό αριθμό εμπορικών παικτών, υπηρεσιών πληρωμών και υποδομών.
 
 
Μακροπρόθεσμα, η συγκέντρωση αυτή θα μπορούσε να "περιορίσει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά και να καταστήσει την κοινωνία ευάλωτη", σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

 
Η έκθεση της τράπεζας πρόσθεσε ότι η μετάβαση προς μια "σχεδόν χωρίς μετρητά κοινωνία" συνεπάγεται επίσης ότι τα νοικοκυριά θα έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να εξοικονομήσουν και να πληρώσουν με "ακίνδυνα" χρήματα κεντρικής τράπεζας. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνει το σύστημα πληρωμών ευαίσθητο στις διαταραχές.

 
Συμπληρωματικό των μετρητών

 
Η Riksbank διερευνά τώρα κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να εκδοθεί ένα ψηφιακό συμπλήρωμα σε μετρητά, η λεγόμενη e-krona, και εάν ένα τέτοιο συμπλήρωμα θα μπορούσε να "εξουδετερώσει μερικά από τα προβλήματα" που θα μπορούσαν να προκύψουν στο μέλλον στην αγορά πληρωμών.

 
Επομένως, μια e-krona θα μπορούσε να στηρίξει το έργο της Riksbank του να προωθήσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα πληρωμών. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την έκδοση ηλεκτρονικής κορώνας.

 
Αλλά πώς θα μπορούσε να μοιάζει μία e-krona, θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει. Η ενδιάμεση έκθεση του project e-krona της Riksbank που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιγράφει τα πιθανά χαρακτηριστικά μίας e-krona, η οποία προορίζεται κυρίως για μικρής αξίας πληρωμές μεταξύ καταναλωτών, εταιρειών και αρχών.

 
Αποτελεί άμεση απαίτηση στην Riksbank, καθορίζεται σε σουηδικές κορώνες και μπορεί να διατεθεί στο ευρύ κοινό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που διαπραγματεύεται σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.

 
"Η e-krona δεν υπόκειται σε τόκους, αλλά θα πρέπει να ενσωματώσει μία λειτουργία για να καταστήσει δυνατούς τους τόκους σε ένα μεταγενέστερο στάδιο", δήλωσε η Riksbank.

 
Πρόσθεσε: "Οι λογαριασμοί σε e-krona θα πρέπει να συνδυαστούν με μια λύση με βάση την αξία που θα επιτρέπει την πληρωμή μικρών ποσών μη ηλεκτρονικά και θα αυξάνει τη διαθεσιμότητα στις ομάδες που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να έχουν λογαριασμό σε e-krona".

 
Η Riksbank θα παράσχει τις βασικές λειτουργίες για την e-krona, αλλά αποκάλυψε ότι διερευνά "τη δυνατότητα χρήσης της υπάρχουσας ψηφιακής υποδομής και καλεί τους εξωτερικούς φορείς να προτείνουν πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό".


Ο νόμος περί της Sveriges Riksbank

 
Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης στην έκθεσή της ότι ο νόμος περί της Sveriges Riksbank πρέπει να αναθεωρηθεί. "Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι τόσο μεγάλα και τόσο σημαντικά ώστε εκτιμούμε ότι απαιτούν λεπτομερείς αποφάσεις από τους νομοθέτες. Είναι σκόπιμο να αναθεωρηθεί ο νόμος περί της Sveriges Riksbank από την άποψη ότι η κοινωνία βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιοποίησης, η οποία δεν ήταν σημαντική όταν εγκρίθηκε η τρέχουσα νομοθεσία".

 
Το συμπέρασμα του project από το περιεχόμενο της έκθεσης της Riksbank είναι ότι η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να διερευνά θέματα που σχετίζονται με την e-krona.

 
Επιθυμεί να ενθαρρύνει έναν ανοιχτό διάλογο με διάφορους συμμετέχοντες στην κοινωνία, οι οποίοι μπορεί να έχουν "σημαντικές απόψεις και μαθήματα να διδάξουν", όπως οι αρχές, οι πολιτικοί, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι προμηθευτές τεχνολογίας. Σημείωσε ότι με αυτή την εξέλιξη που περιλαμβάνει "μεγάλα και πολύπλοκα ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία στο σύνολό της" επιδιώκεται ευρύς διάλογος.

 
"Πολλά ακόμη πρέπει να μελετηθούν και να αποφασιστούν", αναφέρεται στην έκθεση. "Η Riksbank επιθυμεί να συζητήσει τις ιδέες σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς πληρωμών που παρουσιάζονται στην έκθεση με τα ενδιαφερόμενα μέρη τόσο τακτικά όσο και σε ειδικές συνεδριάσεις διαλόγου στο εγγύς μέλλον".

 
Με τη μεγαλύτερη στροφή από τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα στη Σουηδία να έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως ανακοίνωσε η Riksbank, εξακολουθεί να είναι δυνατή η κατάθεση άκυρων χαρτονομισμάτων των 100 και 500 κορώνων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έως και τις 30 Ιουνίου 2018. Μέχρι σήμερα, το 92% όλων των χαρτονομισμάτων και το 46% όλων των κερμάτων έχουν εξαργυρωθεί.

 
Η κεντρική τράπεζα έχει δώσει στη δημοσιότητα έναν σύνδεσμο μέσω της ιστοσελίδας της, στον οποίο αναγράφονται τα χαρονομίσματα και τα κέρματα της σουηδικής κορώνας που είναι έγκυρα και άκυρα.

σχόλιο ID-ont: Οι επισημάνσεις στο ανωτέρω άρθρο έγιναν από το Blog μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top