Υπέκλεψαν περισσότερα δεδομένα μέσα στο 2011.

Οι αποκαλούμενοι «χακτιβιστές» (hacktivists- όρος που συνδυάζει τις έννοιες του χάκερ και του ακτιβιστή), χάκερ οι οποίοι δραστηριοποιούνται για ιδεολογικούς/ πολιτικούς λόγους, ήταν πιο δραστήριοι μέσα στο 2011 από τους κυβερνοεγκληματίες, που παραβιάζουν συστήματα με στόχο το προσωπικό όφελος, καθώς μέσα στο 2011 κατάφεραν να υποκλέψουν περισσότερα δεδομένα από μεγάλες εταιρείες. 

Η ανάλυση που υποδεικνύει την εν λόγω «υπεροχή» έγινε από πλευράς της Verizon. Σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν, πίσω από το 58% του συνόλου των δεδομένων που κλάπηκαν μέσα στο 2011 βρίσκονταν χακτιβιστές, οι οποίοι θεωρείται πως είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς οι στρατηγικές τους είναι πιο απρόβλεπτες.

Κατά την έρευνα της Verizon, καταγράφηκαν 855 περιστατικά σε όλο τον κόσμο, που είχαν ως αποτέλεσμα την κλοπή 174 εκατομμυρίων αρχείων.


«Ο χακτιβισμός υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά κυρίως είχε να κάνει με βανδαλισμούς σε ιστοσελίδες. Το 2011 όμως ήταν πιο πολύ σχετικά με την υποκλοπή δεδομένων από εταιρείες» είπε ο Γουέιντ Μπέικερ, διευθυντής του τμήματος έρευνας και πληροφορίας της Verizon.

Στην «αιχμή του δόρατος» βρίσκονταν οι διάσημοι πλέον Anonymous και οι «θυγατρικές» ομάδες, Antisec και Lulzsec.

«Η κλοπή δεδομένων έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο πολιτικής διαμαρτυρίας» είπε ο Μπέικερ, συμπληρώνοντας πως είναι δύσκολο να αναπτυχθούν άμυνες, καθώς σε κάθε επίθεση χρησιμοποιούνται διαφορετικές τακτικές, κατάλληλες για την εκάστοτε περίπτωση.

Όσον αφορά τους «απλούς» κυβερνοεγκληματίες, βρίσκονται πίσω από το 35% των κλεμμένων δεδομένων. Εξακολουθούν να αποτελούν μία μεγάλη απειλή για κάθε εταιρεία, καθώς σφυροκοπούν συνεχώς τις άμυνες των συστημάτων, αναζητώντας «κερκόπορτες» και τρωτά σημεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top