σχόλιο ID-ont: Με αυτή τη μπαταρία η Κάρτα του Πολίτη μπορεί να λάβει τελείως νέα, πιο αναβαθμισμένη τεχνολογικά μορφή και με περισσότερες δυνατότητες. Θα μπορεί δηλ. να είναι "ενεργή" (active) και όχι "παθητική" (passive) όπως σχεδιαζόταν μέχρι σήμερα και όπως έχει υλοποιηθεί σε χώρες του εξωτερικού. Θα μπορεί δηλ. να επικοινωνεί ασύρματα με Η/Υ, να στέλνει μόνη της ηλεκτρονικό μήνυμα και εκτός του ηλεκτρονικού πεδίου του αναγνώστη των καρτών. Όπως για παράδειγμα λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα... 

www.in.gr: Μια εύκαμπτη μπαταρία που έχει πάχος μόλις 0,3 χιλιοστών, δημιούργησε η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών NEC. Η μπαταρία χρειάζεται μόλις μισό λεπτό για να επαναφορτιστεί και διατηρεί το 75% του ηλεκτρικού φορτίου της μετά από 500 επαναφορτίσεις. Μελλοντική αξιοποίηση σε νέου τύπου πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με οθόνη.

Η μπαταρία βασίζεται σε οργανικό πολυμερές και η κατασκευή της γίνεται με τη βοήθεια εκτυπωτικών τεχνολογιών, πράγμα που βοηθά στη μελλοντική αξιοποίησή της σε νέου τύπου πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή άλλες «έξυπνες» κάρτες («κλειδιά» για πόρτες ξενοδοχείων, κάρτες συγκοινωνιακών μέσων κ.α.).


Μια νέα γενιά «έξυπνων» πλαστικών καρτών εφοδιασμένων με ενσωματωμένη μπαταρία θα πρόσφερε νέες δυνατότητες στον χρήστη, όπως να βλέπει πληροφορίες (π.χ. το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού του) όχι πια μέσω μηχανήματος ΑΤΜ, αλλά μέσω μιας μικρής οθόνης πάνω στην ίδια την κάρτα, η οποία θα τροφοδοτείται με τη δική της πλέον ενέργεια.


Τέτοιες πολύ λεπτές πλαστικές και εύκαμπτες κάρτες με μπαταρία μπορεί να αργήσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, όμως η NEC σκοπεύει να ενσωματώσει τη νέα πολύ λεπτή μπαταρία σε διάφορα προϊόντα της έως το 2013, για παράδειγμα σε επίπεδες οθόνες και συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης (e-readers). Μια ακόμα χρήση θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση των μπαταριών αυτών σε «έξυπνα» ρούχα.


Μια άλλη εξέλιξη στον τομέα αυτόν, είναι η προοπτική αξιοποίησης του νέου υλικού- θαύματος, του γραφένιου. Αμερικανοί και Αιγύπτιοι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Κάιρου, με επικεφαλής τον Μαχέρ Ελ-Καντί, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Science, ανακάλυψαν μια νέα τεχνική, με τη βοήθεια λέιζερ, για τη δημιουργία εύκαμπτων, μεγάλης διάρκειας και ιδιαίτερα αγώγιμων ηλεκτροχημικών πυκνωτών (των λεγόμενων «σούπερ-
πυκνωτών») από γραφένιο.

Οι σούπερ- πυκνωτές έχουν το πλεονέκτημα ότι φορτίζουν και επαναφορτίζουν αρκετά πιο γρήγορα από τις μπαταρίες, όμως ως τώρα ήταν αδύνατο να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αντίθετα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και τις υπόλοιπες συμβατικές μπαταρίες, που έχουν μεν μικρό κύκλο ζωής, αλλά αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου. 


Όμως, οι πυκνωτές από γραφένιο (γραφίτης πάχους μόλις ενός ατόμου), εκτός του ότι είναι κι αυτοί εύκαμπτοι, διαθέτουν πλέον πολύ περισσότερο χώρο για αποθήκευση ενέργειας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια για διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οθόνες, πληκτρολόγια, αλλά και «έξυπνα» ρούχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top