Με αφορμή την ανάρτησή μας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο λάβαμε το εξής σχόλιο: "Επιτέλους κάτι σωστό πάει να γίνει και το σαμποτάρουμε; Γι' αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Κοιτάμε ως τζαμπατζήδες ή κλέφτες πως θα κερδίσουμε."

Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει σχετικά με αυτό το ερώτημα. Το θέμα είναι πρωτίστως αξιακό:
  • Έχει καταργηθεί η αξία της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ζωής;
  • Επιτρέπεται άνθρωπος να παρακολουθεί άνθρωπο;
Εάν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ΝΑΙ, τότε όλα αυτά τα συστήματα έχουν και αυτή την διάσταση (της καταγραφής και παρακολούθησης) οπότε σωστά δημιουργούνται.

Εάν όμως η απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα είναι ΟΧΙ, τότε κακώς δημιουργούνται αυτά τα συστήματα ή τουλάχιστον όταν δημιουργούνται δεν λαμβάνουν υπόψη τους αυτό το ΟΧΙ. Το αγνοούν επιδεικτικά. Αδιαφορούν για την αξία που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε και η οποία λέγεται : Ιδιωτική ζωή, προσωπική ζωή, δικαίωμα επιλογής, ελευθερία επιλογής, σεβασμός στη διαφορετικότητα χωρίς αδιάκριτες ματιές μέσα από κλειδαρότρυπες… 

Γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική εξέλιξη – και ακόμη περισσότερο η θεοποίηση τεχνολογίας – μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Οποιαδήποτε άρνησή τους στιγματίζει αυτομάτως τον αρνητή ως οπισθοδρομικό, αναχρονιστικό έως και ύποπτο που έχει κάτι να κρύψει. 

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν τα λέμε όλα αυτά γιατί επιθυμούμε να κρύψουμε κάποια παρανομία. Αντίθετα μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε την αξία της ιδιωτικότητας, η οποία, αν και δεν το συνειδητοποιούμε, είναι μια από τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία μας.

Για παράδειγμα δεν μπορεί οι επιλογές και οι αποφάσεις μας να είναι προσβάσιμες αδιακρίτως σε νόμιμους ή παράνομους (hackers) διαχειριστές βάσεων δεδομένων. Δεν μπορεί να ξέρουν κάποιοι, οι διαχειριστές – και με ποια ηθικά κριτήρια επιλέγονται οι διαχειριστές των βάσεων δεδομένων; –:
  • ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρησιμοποιώ και πότε μέσω του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου,
  • πότε αρρωσταίνω, σε τι εξετάσεις υγείας υποβάλλομαι και τι φάρμακα παίρνω μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
  • που και πόσο εργάζομαι, ποιες μέρες και ώρες λείπω από την εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα μέσω της Κάρτα εργασίας του Υπουργείου Εργασίας κοκ.
Τέλος όλες αυτές οι πληροφορίες θα ενοποιηθούν σε μια βάση δεδομένων ή σε περισσότερες διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων που θα λειτουργούν με κλειδί την Κάρτα του Πολίτη ή ακόμη χειρότερα με ένα τσιπάκι (πχ το εμφυτεύσιμο). Και όλες αυτές οι πληροφορίες θα ταξιδεύουν μέσα από το διάτρητο από κάθε έννοια ασφάλειας – μιλάμε κυριολεκτικά για σουρωτήρι – διαδίκτυο;

Όπως βλέπεις λοιπόν το πρόβλημα δεν είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο μεμονωμένα. Το πρόβλημα είναι η λογική του να δεχόμαστε ως πανάκεια, ως σωτηρία, όλες αυτές τις πτέρυγες της ηλεκτρονικής φυλακής οι οποίες χτίζονται μια-μια και ανεξάρτητα η μια από την άλλη. Στο τέλος όμως, με την ενοποίησή τους δεν θα αποτελούν τμήματα μιας ηλεκτρονικής φυλακής και τότε τι; Θα λέμε ότι ζούμε «ελεύθεροι»; Πόσο ελεύθερος είναι αυτός του οποίου η ζωή καταγράφεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν γίνεται ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας. Αφήνουν τα ζητήματα να λιμνάζουν, αφήνουν την πληγή να κακοφορμίσει και στο τέλος προτείνουν ως λύση την ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση. Στην Αυστραλία όμως, οι ίδιοι οι βουλευτές στην ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, παρουσιάζουν ως μειονέκτημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (Κάρτα του Πολίτη) το γεγονός ότι θα προσθέσει κόστη και γραφειοκρατία στη ζωή των πολιτών. Γιατί άραγε; Γιατί προφανώς οι πολίτες απολαμβάνουν της εξυπηρετήσεως από το κράτος τους, χωρίς κάρτα. Κάτι το οποίο εδώ, στη χώρα μας, οι πολιτικοί μας δεν το προσπάθησαν καν. Και έρχονται τώρα και προτείνουν ως λύση την Κάρτα του Πολίτη!

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτό θα μειώσει την λαθρεπιβίβαση; Θα σωθούν χιλιάδες δέντρα από την μη εκτύπωση χάρτινων εισιτηρίων; Και πως θα διαφυλαχθούν από τις χακαρισμένες κάρτες; Μεταπτυχιακοί φοιτητές σε Ολλανδικό Πανεπιστήμιο πανεύκολα αντέγραψαν,χάκαραν Κάρτα εισόδου σε κτίριο (σαν την Κάρτα εργαζομένου που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας) και η οποία όπως μας πληροφορούν είναι πάνω-κάτω η ίδια με την Αγγλική Κάρτα του Μετρό. Τζίφος δηλαδή το επιχείρημα της απώλειας εσόδων. Όπως σήμερα τυπώνουν ψεύτικα εισιτήρια στα Βαλκάνια και τα πουλάνε στη χώρα μας, τότε θα τυπώνουν χακαρισμένα ηλεκτρονικά εισιτήρια και θα τα πουλάνε στη χώρα μας. Το έγκλημα, εάν δεν τυπωθούν μέσα στην ψυχή του ανθρώπου ηθικές αξίες, απλά θα μετεξελίσσεται, θα αναβαθμίζεται τεχνολογικά και δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου δεν είναι οι μπάρες, οι κάμερες και τα τσιπάκια, αλλά οι ελεγκτές και οι οδηγοί των λεωφορείων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έτσι δεν θα τολμάει κανείς να επιβιβασθεί χωρίς εισιτήριο, γιατί θα ξέρει ότι έλεγχοι γίνονται και οι ποινές είναι αυστηρότατες. 

Τελειώνοντας, εάν η ηλεκτρονική κάρτα ήταν πραγματικά ανώνυμη (όταν την χορηγούν να μην ζητάνε όνομα), τότε θα μπορούσαμε να την δεχθούμε. Όμως η Κάρτα απεριορίστων διαδρομών – που θα έχει την μεγάλη έκπτωση – και τσιπάκι θα έχει και επώνυμη θα είναι. Άρα θα καταγράφονται με κάποιο τρόπο, σε κάποια βάση δεδομένων, οι μετακινήσεις του κατόχου της. Να το, το δελεαστικό αλλά και ταυτόχρονα εκβιαστικό στοιχείο της χρηματικής έκπτωσης, προκειμένου να κάνουμε εκπτώσεις στην αξία της ιδιωτικότητας που λέγαμε στην αρχή. Όποιος δεν επιθυμεί να συμβιβαστεί τιμωρείται στερούμενος την έκπτωση. Αυτό δεν συνιστά καταφανώς διάκριση εις βάρος αυτών που θέλουν να διαφυλάξουν την ανωνυμία τους;

ID-ont

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κινούμε με ΜΜΜ και έχω κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Δεν είμαι τσαμπατζής, τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα πηγαίνω και ανανεώνω τη κάρτα αν και μου έχει τύχει έλεγχος 2-3 φορές στα 5 χρόνια που κυκλοφορώ καθημερινά. Δεν θα με πείραζε να δείχνω τη κάρτα αυτή στα εκδοτήρια εισιτηρίων αλλά δεν θέλω να έχει τσιπάκι. Οπότε αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό πρέπει να βρω άλλο μέσο μεταφοράς. Πού η δημοκρατία σε μία χώρα όταν μας στερείται το δικαίωμα της επιλογής;
Τι με συμβουλεύεται να κάνω;

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από την παρακολούθηση όμως (που είναι και αυτή βεβαίως πολύ κακή για την ιδιωτική μας ζωή) η ένταξη όλων αυτών των ηλεκτρονικών καρτών στην καθημερινή μας ζωή μας καθιστά «ένα πολύ εύκολα διαχειρίσιμο όν». Και εξηγούμαι αμέσως: Η χρήση των ηλεκτρονικών καρτών δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή (ποιος θα είναι αυτός;) να μπορεί να ελέγχει σε ποιες υπηρεσίες θα έχουμε πρόσβαση και σε ποιες όχι. Θα μας αποκλείουν έτσι την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες με κριτήρια άγνωστα σε εμάς. Απλά η καρτούλα μας θα χτυπάει και η μπάρα δεν θα ανοίγει ή η υπηρεσία δεν θα μας παρέχεται και ο λόγος θα παραμένει άγνωστος σε εμάς και αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι το χαμηλό εισόδημα που θα είναι διάφανο στην καρτούλα μας. Βάζοντας τα γνωστά μηχανάκια RFID readers θα μπορούν να μας επιτρέπουν την πρόσβαση π.χ. σε κάποιο χώρο ανάλογα με το εισόδημα μας αν είμαστε φτωχοί ή πλούσιοι ή να διακρίνουν την περίθαλψη που θα μας παρέχουν σε κάποιο νοσοκομείο.
Για φανταστείτε τι θα παθαίνει ο δύσμοιρος έλληνας που δεν θα έχει πληρώσει τα χαράτσια του. Δεν θα χρειάζεται να του κόψουν το ρεύμα. Αυτόματη απενεργοποίηση της καρτούλας του και άστον να τρέχει. Η κάρτα συνεχώς θα χτυπάει ούτε να αγοράσει θα μπορεί ούτε να εισπράξει τα 300 ευρώ της συνταξούλας τίποτα. Πρώτα πλήρωσε και μετά βλέπουμε αν θα ενεργοποιήσουμε την κάρτα σου.
Και άλλα πολλά τα οποία με τη χρήση της κάρτας θα γίνουν εφικτά και θα παραβιάζουν κατάφορα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Δεν μπορούμε λοιπόν να ανεχτούμε τη διαχείριση μας (πολύ δε περισσότερο από εντελώς άγνωστα και σκοτεινά σε εμάς κέντρα – βλέπετε τι γίνεται σήμερα στην πατρίδα μας) διότι αυτό αντίκειται άμεσα στο βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Την ελευθερία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είπε...

Αγαπητοί φίλοι διαχειριστές του id-ont, η ανάλυση σας είναι πολύ καλή, θα επιθυμούσαμε να προσθέσουμε: ο άνθρωπος που έγραψε για τζαμπατζίδες και κλέφτες φαίνεται κρίνει από τον εαυτό του ή θα είναι φίλος του κύριου Πάγκαλου (για να αστειευτούμε).
Χρησιμοποιώντας την προπαγάνδα και βάζοντας την ετικέτα της κλεψιάς περνάνε όλους τους νόμους που θα μας ελέγχουν, διέδωσαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και κλέφτες και αναρωτιόμαστε σε ποιο μέρος της γης θα έλεγαν αυτά και θα φορολογούσαν αδίσταχτα τον λαό χωρίς να έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες.
Για αυτό δεν πάμε μπροστά επειδή υπάρχουν άνθρωποι σαν τον αναγνώστη σας που πιστεύουν την προπαγάνδα των ΜΜΕ και μάλιστα την διαδίδουν.
Έτσι λέγοντας συνεχώς ότι ο λαός κλέβει, αυτό γίνεται κατεστημένο και αδιαπραγμάτευτο, η ανοχή μας σε όλους αυτούς από πολιτικούς μέχρι και αναγνώστες μας έφερε στο σημείο που είμαστε. Είναι καιρός να σας πούμε ότι Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ και τα λαμόγια είσαστε εσείς που το λέτε.
Ο Έλληνας πολέμα μέσα στους αιώνες για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του, δεν θα παραδοθούμε αμαχητί.

Δημοσίευση σχολίου

top