σχόλιο ID-ont: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε στον αιώνα της διαφάνειας. Δεν υπάρχει νόημα να κρύβουμε τους γενετικούς μας κώδικες, διότι σφίγγοντας το χέρι ενός ανθρώπου ή ανασηκώνοντας μια τρίχα, που του έπεσε, μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμά του».
Διαβάστε το δημοσίευμα και αναρωτηθείτε που πηγαίνουμε. Τι κοινωνία δημιουργείται. Κοινωνικά δίκτυα με ανθρώπους που έχουν την ίδια ασθένεια! Κοινωνικά δίκτυα στα οποία θα παρουσιάζεις το γονιδίωμά σου! Είδατε; ξεκινάμε με τα απλά πράγματα: προσωπικά ενδιαφέροντα, μουσικές προτιμήσεις, κλπ στο Facebook, για να προχωρήσουμε και στα δύσκολα: για παράδειγμα τις ασθένειες. Γι'αυτό λέμε εξ'αρχής ΟΧΙ στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν ξεκινήσεις και εξοικειωθείς μετά χάνεις το όριο, το μέτρο και δεν καταλαβαίνεις τι είναι προσωπικό και τι είναι δημόσιο. Φτάνουμε σε σημείο που ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ=ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ και θεωρείς ότι είναι και σωστό!
Στη Ρωσία δημιουργείται ένα ασυνήθιστο κοινωνικό δίκτυο για ανθρώπους σε παρεμφερή κληρονομικά προβλήματα. Στην ιστοσελίδα της PrimerLifе, εταιρείας που έχει εγκατασταθεί στο καινοτομικό κέντρο «Σκόλκοβο», θα είναι δυνατό να φορτώσεις ένα αρχείο με τα γενετικά σου δεδομένα, να συμμετάσχεις σε κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια γονίδια και να γνωρίσεις τους κινδύνους ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών.
Η ιδέα δεν είναι άσχημη, λένε οι ειδικοί. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ορθολογικά θα χρησιμοποιηθούν παρόμοιες τεχνολογίες.
Το μέλλον ανήκει στη λεγόμενη εξατομικευμένη ιατρική, η οποία στηρίζεται στις γενετικές έρευνες και επιτρέπει να προληφθούν πολλές ασθένειες, λένε οι ειδικοί. Και απ’ αυτήν την άποψη το νέο κοινωνικό δίκτυο έχει προοπτική. Πρόκειται όχι μόνο για ένα χώρο συζήτησης ασθενειών (παρόμοιοι υπάρχου στο Διαδίκτυο πολλοί). Η PrimerLifе σχεδιάζει στη βάση των γενετικών πληροφοριών, που θα παραχωρούνται από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, να οργανώσει την επιστημονική εργασία. Το σημαντικότερο όλων είναι να νικηθεί η ασθένεια στο στάδιο της γέννησής της, λέει ο επικεφαλής του προγράμματος Σεργκέι Μουσιένκο:
«Η ιδέα μας έγκειται στο να ομαδοποιήσουμε τους ανθρώπους σύμφωνα με τους υπάρχοντες κινδύνους ανάπτυξης των ασθενειών σε κοινωνικές ομάδες και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουν για το πώς θα προλάβουν την ασθένεια».
Η κοινωνία προς το παρόν δεν είναι έτοιμη ευρέως να χρησιμοποιήσει παρόμοιες κοινωνικές υπηρεσίες, θεωρεί ο επιστήμονας Αλεξάντρ Ζάβορονκοφ:
«Ο αριθμός των χρηστών ενός τέτοιου μέσου είναι εξαρχής περιορισμένος, διότι καταρχάς δεν έχουν όλοι στη διάθεσή τους γενετικά δεδομένα. Και κατά δεύτερον δεν θα είναι όλοι έτοιμοι να παρουσιάσουν το γονιδίωμά τους σε δημόσια θέα, διότι είναι το ίδιο σαν να δημοσιεύεις το ιατρικό ιστορικό σου».
«Το επίπεδο της ανωνυμίας των στοιχείων τους οι χρήστες θα το ρυθμίζουν μόνοι τους», διαβεβαιώνει η εταιρεία PrimerLifе. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του προγράμματος Σεργκέι Μουσιένκο συνηγορεί και υπέρ του αντιθέτου: υπάρχει όμως νόημα να κρύβεις τα δεδομένα σου;
Σ.Μουσιένκο:
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε στον αιώνα της διαφάνειας. Δεν υπάρχει νόημα να κρύβουμε τους γενετικούς μας κώδικες, διότι σφίγγοντας το χέρι ενός ανθρώπου ή ανασηκώνοντας μια τρίχα, που του έπεσε, μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε πληροφορίες για το γονιδίωμά του».
Πάντως προς το παρόν για την πλειονότητα των ασθενών αυτές οι διαδικασίες είναι επιστημονική φαντασία. Παρ’ όλ’ αυτά οι εμπνευστές της ιστοσελίδας είναι πεπεισμένοι ότι η νέα υπηρεσία θα βρει τους αποδέκτες της. Αρχικώς θα ξεκινήσει η αγγλική εκδοχή του κόμβου και μάλιστα αυτό θα συμβεί το καλοκαίρι.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου